Mamă a 5 copii și bunică, Lady Lisa Millard a parcurs întregul traseu turistic Via Transilvanica

Interviu cu Lady Lisa Millard, licențiată în biologie, mamă a 5 copii și bunică de nepoți din Canada, turistă performantă care, în perioada 1 mai - 27 iunie 2023, a parcurs întregul traseu turistic Via Transilvanica, "Da Capo al Fine," de la un capăt la celălalt în 58 de zile

Rep.: Felicitări, Lady Lisa Millard, pentru această realizare impresionantă ! Ați reușit să parcurgeți întregul traseu turistic Via Transilvanica, ce însumează 1400 km, "Da Capo al Fine," de la un capăt la celălalt, în 58 de zile. Traseul cuprinde 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Începe la Mănăstirea Putna, caracterizată de marele nostru poet național Mihai Eminescu a fi "Ierusalimul Poporului Român", traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și se încheie în Drobeta-Turnu Severin, un oraș cu o semnificație strategică și istorică deosebită. E adevărat, traseul a fost parcurs secvențial (pe sectoare și în etape diferite) și de alte turiste, dar Dvs, ființă de pe alt continent, dintr-o țară de la capătul lumii ați reușit să-l parcurgeți cu temeritate Da Capo al Fine, de la un capăt la celălalt într-o singură etapă, ce a totalizat  58 de zile. Rog ca pentru cititorii Cotidianului nostru de suflet “Răsunetul” să aveți amabilitatea să ne relatați cum ați aflat de existența proiectului, ce v-a determinat opțiunea, cum ați reușit să vă documentați, ce pregătiri prealabile ați făcut și care e cheia succesului ?

L. M: Am avut privilegiul de a avea la Universitatea Simon Fraser (SFU) din Vancouver unde am activat, o foarte bună colegă și prietenă în persoana Ioanei-Liviuța Liuță, licențiată în geografie, cu triplu masterat: în Geografie economică, Urbanism și Știința Informației, o foarte bună cunoscătoare și o mare iubitoare a meleagurilor natale bistrițene, a Văii Bârgăului, locul de baștină al părinților și  a țării sale de origine - România. Ea ne-a vorbit întotdeauna cu pasiune și în deplină cunoștință despre frumusețea inegalabilă a Văii Bârgăului, entitate fizico-geografică de un farmec și pitoresc aparte apreciată ca atare nu numai de localnici pentru care constituie zona natală, iar aceasta nu poate fi după cum e și firesc decât admirabilă, despre obiectivele și acțiunile Asociației Tășuleasa Social precum și despre activitățile întreprinse de cei din stafful acesteia:  Alin Uhlmann Ușeriu, președintele acesteia, Tibi Ușeriu, Marele Campion de la Artic Ultra, Voicu Bojan, Kitty Bojan cu sprijinul autorităților pentru promovarea obiectivelor acesteia, vizitase de mai multe ori campasul de la Piatra Fântânele cu baza (terenul) de antrenament, inclusiv bazinul cu apă înghețată în care Tibi Ușeriu  și-a revigorat și fortificat organismul pentru a face față condițiilor de la Artic Ultra. Cu familia Bojan, familia colegei a avut și are din totdeauna relații speciale de amiciție, copii născuți de Ziua internațională a celor ce muncesc, în aceiași unitate sanitară din Cluj-Napoca, ambele familii fiind implicate în urbea de pe Someș în proiecte și inițiative de larg interes social și cetățenesc. Ea ne-a ajutat în procesul de documentare și  pregătire. În același scop, am utilizat Site-ul Web și aplicația Via Transilvanica, ne-am rezervat din timp locurile de cazare, iar acest lucru ne-a scutit ulterior de stresul zilnic inerent. Ne-am constituit un software  de mapare a traseelor astfel încât să dispunem de datele necesare în timp real pentru deplasarea zilnică. De asemenea, ne-am pregătit fizic prin drumeții din ce în ce mai lungi săptămânale cu greutate completă în rucsacurile noastre, plus plimbări suplimentare în timpul săptămânii. Am încercat, de asemenea, să ne însușim pe cât a fost posibil limba română, dar în contactul cu realitatea la acest capitol nu prea am excelat.

Rep.: Cum s-a desfășurat călătoria propriu-zisă ? 

L. M: La 1 mai 2023 am început la Putna drumeția noastră pe Via Transilvanica. A fost camino-ul nostru, o călătorie de familie, care a avut drept obiectiv principal  să petrecem împreună în mijlocul naturii și să ne desfătăm sufletele cu farmecul și frumusețile ei. De altfel, drumeția pe distanțe lungi constituie o mai veche pasiune a noastră, facem parte din categoria călătorilor care își urmează inima, indiferent de loc sau de distanță. Ne-am făcut, însă o practică să nu urmăm niciodată același traseu pentru că nu vrem să perturbăm sau să suprapunem amintirile primei călătorii cu cele din a doua. Încă din primele clipe ale descinderii noastre pe meleagurile românești am fost impresionați de bunătatea, prietenia și sprijinul oamenilor cu care am relaționat. Am fost fascinați de farmecul și frumusețea peisajelor, de hlamida veșnic verde a pădurilor de conifere (brad, pin, molid, jneapăn), de  flora din pădurile de foioase alcătuită din stejari, fagi, mesteceni, castani, carpeni, ulmi, arțari martori statornici, tăcuți și blânzi ai călătoriei noastre, care ne-au oferit umbră și adăpost. Am admirat frumusețea faunei pădurilor și a celei domestice, mai ales că vreo șase câini drăguți și singuratici au încercat să ne câștige afecțiunea și să se alăture micului nostru grup de drumeți. Toate acestea vor rămâne pentru totdeauna întipărite în memoria, inimile și sufletele noastre.

Rep.: Probleme, necazuri ?

L. M:. N-am fost scutiți nici de unele necazuri și probleme. O furtună puternică a transformat sectorul de drum forestier pe care ne aflam într-o adevărată mocirlă. În trei ore n-am reușit să parcurgem decât 4 km prin noroi, tot suind și coborând dealuri, alunecând aproape la fiecare pas. Cu toate acestea, dacă nu ar fi fost acest drum, probabil nici Via Transilvanica n-ar fi existat, așa că am acceptat noroiul, pentru că ne-a permis să traversăm România. Am avut fiecare provocările noastre, iar uneori se suprapuneau în timp, astfel încât era dificil să le oferim întotdeauna camarazilor noștri sprijinul de care aveau nevoie, pentru că toată lumea avea dureri sau era bolnavă. Într-o perioadă am contactat cu toții o infecție respiratorie, cea a lui Rowan a durat peste o lună, dar ne-am continuat drumeția în fiecare zi. Logan a avut de suferit din cauza unei alergii severe. Medicamentele din Canada l-au ajutat o vreme, până când în timpul drumeției și-a pierdut pachetul. Substituții achiziționați din diverse farmacii n-au fost sufient de eficienți, fiind nevoit să îndure suferința. Rowan a suferit de epuizare fizică din cauza căldurii. Atât Logan, cât și eu am fost mușcați de căpușe, iar Rowan a fost înțepat de o albină.  Am suferit fiecare dureri fizice proprii: bătături, spate dureros, picioare, șolduri, vânătăi, răni. Am încercat să ne ajutăm cât mai mult unii pe alții și nu voi uita niciodată sprijinul pe care fiii mei mi l-au oferit și pe care și l-au oferit unul celuilalt.  Mai bine de o lună de zile m-am deplasat pe Via Transilvanica  cu o rană deschisă la călcâi, care încă nu s-a vindecat complet. Timpul va spune dacă această rană va afecta permanent capacitatea mea de  mers pe distanțe lungi. Pentru moment, banda de silicon creează o a doua piele ce îmi permite să parcurg distanțe  scurte. Sper ca starea mea de sănătate să-mi permită să cunosc în continuare lumea. Cu bunătatea prietenilor cunoscuți și a unora necunoscuți, am perseverat. Bunătatea oamenilor din România este extraordinară ! Oamenii ne-au oferit hrană, apă, indicații, bunătate, prietenie și încurajare! Uneori au fost salvatorii noștri. Nu am fi putut face asta fără ei! Cele mai sincere mulțumiri tuturor celor pe care i-am întâlnit ! În special, îmbrățișări și recunoștință creatorilor Via Transilvanica,  Asociației Tășuleasa Social ! Ați creat o minune naturală și ați împărtășit-o lumii ! Tășuleasa Social a devenit o asociație, care transformă lumea și oamenii ! Ne-a oferit posibilitatea de a cunoaște frumusețea naturală  a României, una de neegalat.  

 Rep.: Impresiile dvs. cu privire la călătoria pe Via Transilvanica sunt emoționante și reflectă o experiență de neuitat. A meritat efortul depus pentru realizarea acestei formidabile performanțe?

L. M: De fiecare dată uit cât de dificilă este mersul pe distanțe lungi, până când o fac din nou! Această călătorie a fost o provocare pentru noi și suntem mândri că am făcut tot ce a fost necesar pentru a o finaliza. A fost cu siguranță un efort meritat. Apreciez timpul petrecut cu fiii mei, învățând să cunoaștem mai bine România împreună. Via Transilvanica facilitează valorificarea resurselor, iscusința, înțelepciunea și potențialul creator al factorului uman, are puternice valențe educative motiv pentru care merită a fi susținută și promovată.

 

 

Comentarii

13/09/23 13:19
Liuta maria

Felicitări foarte frumos.,

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5