”Mai aproape de Eminescu”, 2016

Prof. Teodora Popescu

Au trecut opt ani de când am inițiat proiectul școlar ”Mai aproape de Eminescu” și consider că fiecare ediție reprezintă pentru noi, elevii și profesorii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.1 Bistriţa, un prilej excelent de a arăta cum ne putem apropia de Mihai Eminescu, cum să-l omagiem pe ”omul deplin al culturii românești”. Și cum am putea altfel să ne apropiem de marele nostru poet decât... citindu-l și recitindu-l. Intrând în bibliotecă. Citindu-i opera, descoperind, analizând, construindu-ne imagini proprii, folosind cuvinte și expresii potrivite, recitând versuri, pictând... învățând, de fapt, să locuim frumos în ”Țara lui Eminescu”.

Cu respect, cu mult drag l-am sărbătorit și în acest ianuarie pe Mihai Eminescu, la cei 166 de ani de la nașterea lui. Și nu am fost singuri; au venit la noi și alți locuitori ai ”Țării lui Eminescu”; ne-au arătat și ei cum îl prețuiesc pe marele nostru poet dar, mai ales, cât sunt de frumoși, de sensibili, de talentați.

Ca și la edițiile precedente, conducerea unității, prin d-na director Doris Imola Vass și d-na director adj. Mariana Georgeta Moldovan, ne-a asigurat condiții deosebite de desfășurare a evenimentului, astfel încât toți participanții (elevi, părinți, profesori, invitați) să se bucure de această sărbătoare. Din culisele pregătirilor: profesorii logopezi au exersat dicția, intonaţia şi gesturile micilor artiști-recitatori sau a mânuitorilor de păpuși; profesorii educatori au pregătit cu copiii lucrările artistico-plastice inspirate din versurile eminesciene; apoi, confecționarea diplomelor și a ecusoanelor, pregătirea premiilor, activitățile de jurizare, organizarea expoziției de carte, a aparaturii tehnice, a sălii festive, etc. – practic, întreg personalul școlii a fost implicat în această acțiune. Pe lângă prestația copiilor, la programul artistic din acest an și-au adus contribuția proprie și profesori din școală, aplaudați ”la scenă deschisă” de micii spectatori.

Mulțumim oaspeților și prietenilor noștri pentru darurile de suflet pe care ni le-au oferit cu pricepere și generozitate: elevilor clasei a IV-a D de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, îndrumați de către d-na prof. Rodica Hâlmu – pentru medalionul literar-artistic prezentat (poezii din lirica eminesciană și din creațiile proprii, cântece, lucrări plastice); d-nei Corina Rus, pentru momentul muzical de mare sensibilitate; d-nului Remus Rus, de la AS-TV Bistrița.

Nu construim statui, nu batem monede. Căutăm, după puterile noastre, o cale să fim mai aproape de Eminescu, de limba română, de noi înșine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5