Lucrări în plină desfășurare pentru reabilitarea și amenajarea Casei Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu!

Președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, vicepreședintele Ciprian Kecskes Simionca, managerul Bibliotecii Județene George Coșbuc - Ioan Pintea, specialiști din cadrul Consiliului Județean, au evaluat lucrările de reabilitare a clădirii care va găzdui Casa Colecțiilor. Dacă nu vor apărea probleme deosebite, clădirea ar urma să fie repusă în circuitul cultural la finalul anului.
"Lucrări în plină desfășurare pentru reabilitarea și realizarea Casei Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu din Bistrița [B-dul Independenței. Nr.24], clădirea unde a trăit pentru o bună perioadă, fratele poetului Mihai Eminescu, matei Eminescu. O perlă arhitecturală construită în anul 1912, care va găzdui evenimente culturale și va avea funcție muzeală și de arhivă, ținând în grijă exemplare valoroase de carte de patrimoniu.
O clădire a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de care are grijă Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, prin managerul acesteia, Ioan Pintea, unde vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu etc.).
Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle etc.) vor avea şi ei săli în care le va fi expusă opera.
Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie ce va fi integrată în circuitul turistic, astfel încât toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.
Așadar, la finalul anului, vă așteptăm la un eveniment de excepție, într-una dintre cele mai frumoase Case ce adăpostește comori între coperți, Casa Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu.
Continuăm să ne protejăm patrimoniul și elementele de identitate locală, transformând clădirile istorice în case de întâlnire a culturii, creativității, oamenilor și lucrărilor valoroase", a scris președintele Consiliului Județean, pe pagina sa de facebook.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5