Lenuţa Purja, la Centenarul Maria Lătăreţu

Cea de-a optsprezecea ediţie a Festivalului-concurs al cântecului popular românesc „Maria Lătăreţu” a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea „privighetorii cântecului românesc”. Cu acest prilej Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu a organizat un spectacol în curtea casei memoriale a artistei, de la Bălceşti, momentul artistic fiind oferit de artiştii de la Ansamblul „Maria Lătăreţu”, şi a fost lansată cartea-document „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”, la Muzeul Judeţean Gorj.

Etnomuzicologul Constantin Brăiloiu a poposit într-una din zile în ograda Mariei şi, fermecat de glasul său deosebit, a chemat-o la Bucureşti, înregistrându-i, în 1937, primele cântece. Odată cu difuzarea la radio a cântecelor sale, faima i s-a dus în întreaga ţară. Vocea Mariei Lătăreţu aducea bucurie şi alinare, emoţiona până la lacrimi. În zestrea de cântece, Maria Lătăreţu a aşezat şi o părticică din sufletul său, greu încercat. Din cei şase copii pe care i-a dat Dumnezeu, doar unul a supravieţuit: Ion Lătăreţu. Durerea ei de mamă care-şi pierduse pruncii s-a revărsat în cânt, în doina sfâşietoare „Lie, ciocârlie”, aşa cum frageda tinereţe şi-a aşezat-o în „Mai ţii minte, mă dragă Mărie!”.

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu au susţinut recitaluri unii dintre cei mai mari artişti ai ţării: Maria Ciobanu, Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Elena Merişoreanu, Niculina Stoican, Nineta Popa, Gheorghe Roşoga, dar şi bistriţeanul Cristian Pomohaci.

Un punct aparte l-a constituit recitalul semnat de Lenuţa Purja, singura bistriţeancă care a adus trofeul festivalului la noi în judeţ, cu câţiva ani în urmă. Cântece frumoase, izvorâte de la poale de Ţibleş, aplaudate de spectatorii de la Târgu-Jiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5