Acţiune Astristă năsăudeană

Lansarea postum al volumului „Turnul Abel” – Mihai Pleş

Sala de conferinţe a Muzeului Grăniceresc Năsăudean, pusă la dispoziţie cu mărinimie de către doctorul în arheologie Lucian Vaida, directorul instituţiei, a fost locul de desfăşurare a unei acţiuni astriste inedite, organizată de Floarea Pleş, preşedinta Cercului Astra oraş Năsăud, vineri, 10 ianuarie. A fost lansat postum volumul de versuri „Turnul Abel” – poeme ale poetului năsăudean Mihai Pleş, prin zbaterea mamei sale, Floarea Pleş, cea care a găsit manuscrisele şi, după ce s-a consultat cu editorul, poetul Nicolae Băciuţ, a hotărât să le scoată la lumină, să le redea năsăudenilor şi nu numai.
Astfel, poetul Mihai Pleş, restituit ca om de cultură năsăudean, a fost readus în memoria celor care l-au cunoscut, prin editarea şi, respectiv, reeditarea volumelor „Turnul Abel” şi „Psalmi curbi”.
Născut în anul 1959, a absolvit Liceul „George Coşbuc” Năsăud şi Facultatea de Biologie, Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu specializarea în inginerie geologică şi geofizică, lucrând apoi ca inginer pe diferite şantiere geologice (Baia de Fier, Baia de Aramă, Horezu, Rovinari, Cluj sau IPEG Năsăud), Mihai Pleş a fost înzestrat cu deosebite calităţi literare şi artistice: poet, pictor, dar şi cantautor de muzică folk. A ars cu intensitate, firul vieţii stingându-i-se la doar 40 de ani (în 1999), lăsând în urmă regrete, amintiri frumoase, dar şi doi feciori: George Emil – care şi-a luat doctoratul în Geologie în 14 noiembrie 2013, urmând meseria tatălui şi Vlad Traian – student la Bucureşti.
Directorul muzeului, dr. Lucian Vaida, gazda evenimentului, a salutat prezenţa celor care au răspuns invitaţiei şi care au umplut la refuz, ca nicialtcândva, sala, apoi, la dorinţa doamnei Floarea Pleş a avut loc un parastas în memoria poetului omagiat, slujba fiind oficiată de preoţii Leon Pop, Lucian Greab şi dr. George Celsie.
Moderatorul evenimentului, prof. Ioan Seni, preşedintele Despărţământului Năsăudean ASTRA, a salutat prezenţa primarului oraşului Năsăud, prof. Mircea Romocea, pe care l-a şi invitat în prezidiu alături de poetul Nicolae Băciuţ, scriitorul Ioan Mititean – preşedintele Ligii Scriitorilor năsăudeni şi Radu Gavrilă – preşedintele Despărţământului Astra Dej. Au vorbit despre personalitatea şi opera lui Dorel Coc – director al C.N. „George Coşbuc”, prof. dr. Gheorghe Pleş – fost profesor al poetului şi rudă a lui, prof. Mircea Daroşi – care a scris şi o prefaţă a volumului, poeta Raveca Vlaşin – cu o altă prefaţă a volumului, a preotului Leon Pop şi dânsul prezent cu o prefaţă despre poet, scriitorii Ioan şi Lucreţia Mititean, preotul Lucian Greab şi alţii.
Cei prezenţi în sală au asistat la o recuperare a unei opere şi a unei biografii, Mihai Pleş rămânând în inimile şi conştiinţa lor ca un poet care a condamnat relele din societatea de atunci (poemele sale având tematica din Biblie – demascând invidia, ura, răzbunarea – Cain şi Abel, acesta din urmă fiind un inocent, nu ştia să se ferească de rău…), dar şi din zilele noastre. Mihai Pleş era un poet cu o superioritate profetică, cu un ochi în plus cu care vedea mai mult şi mai profund decât noi. Poezia lui trebuie citită şi trăită.
Amfitrionul acţiunii, doamna Floarea Pleş, mama poetului, mulţumeşte pentru bucuria de a-i fi fost alături ei şi nepoţilor săi: George Emil şi Vlad Traian, la acest eveniment prin care a făcut cunoscute cuvintele de dincolo de lumi ale fiului său, dăruindu-le fiecăruia poemele cuprinse în volumul „Turnul Abel”. Şi aceştia nu au fost puţini, trecând de 100 de persoane dragi din Cluj, Oradea, Baia Mare, Dej, Beclean, Bistriţa, Prundu Bârgăului, scriitori de pe Valea Someşului, Târgu Mureş, cărora li s-au alăturat şi foşti colegi de liceu ai lui Mihai Pleş.
Un moment inedit a fost recitalul folk al lui Sorin Găzdac (iniţiat în interpretarea la chitară de către Mihai Pleş), alături de Alexandra şi Darius Talpoş, care au smuls ropote de aplauze atât atunci când au cântat melodii folk, dar mai ales când Alexandra a cântat „Ave Maria”.
Totul s-a încheiat cu un cocteil oferit de mama poetului năsăudean tuturor celor care, pentru trei ore, au pătruns trăirile şi sensurile profunde ale lui Mihai Pleş, păstrându-i memoria binecuvântată.
A fost un regal literar astrist care s-a datorat iubirii de mamă, prin prezentarea a două cărţi de poeme postum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5