La Timişoara, lăsând „Conexiuni” – le să vorbească

Eduard Călinescu

Nici nu s-au stins bine ecourile Zilei Culturii Naţionale şi ale lui Eminescu din 15 ianuarie, că un eveniment deosebit a lăsat literatura bistriţeană să ajungă – aşa, ca într-un destin implacabil – la Timişoara, oraşul surprins într-un moment incert de iarnă- primăvară. Centrul Cultural Municipal Bistriţa, prin managementul prof. dr. Dorel Cosma, a reuşit să realizeze un adevărat eveniment la Timişoara.
Un grup de scriitori din Societatea „Conexiuni” – Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Victoria Fătu-Nalaţiu şi Victor Ştir – însoţiţi şi acompaniaţi de Florin Vlad la vioară şi Alexe Savu, au marcat o seară de poezie şi muzică, într-un cadru elegant găzduit de Sala de Conferinţe a Complexului „Aurora”, în prezenţa unui public format din iubitori de literatură şi muzică, în parte membri ai Ligii Scriitorilor, a cărei preşedintă pentru Filiala Banat este profesor Doina Drăgan.
Evenimentul s-a transformat într-un dialog – duet frumos al artelor, susţinut deopotrivă de scriitori bistriţeni şi bănăţeni. Din program, au făcut parte lecturi publice, sensibile, valoroase, potrivite unor deschideri culturale, interpretări ale muzicii culte – Saint Saens, Chopin, Toselli, Webber, prezentarea expoziţiei de imagini cu Bistriţa de ieri şi de azi, autor Marin Ecsedi, precum şi discuţii interesante pe tema literaturii contemporane.
Au citit poezii: Dorel Cosma, din volumul „Se naşte ceva”, Victor Ştir din „Adulter cu moartea”, Elena M. Cîmpan din Antologia „Conexiuni”, Victoria Fătu- Nalaţiu din „Examen de credinţă”. În acest cadru de sărbătoare a fost lansată revista „Conexiuni”, oglindă a activităţii culturale bistriţene, care a făcut o impresie bună în rândul colegilor scriitori din Timişoara. Menuţ Maximinian, născut la Timişoara, şi-a lansat „acasă” cartea de versuri „Noduri în haos”, apărută la Editura Eurobit din capitala Banatului, despre care a vorbit la modul elogios profesor universitar Mariana Strungă, de la Facultatea de Litere Timişoara.
Invitat la întâlnirea de la Timişoara, consulul Republicii Moldova, Silviu Sofronie, a fost prezent şi a vorbit despre menirea scriitorilor de-a înfăptui unire, pornind de la momentul „24 Ianuarie”, de curând sărbătorit şi amintit cu bucurie, ca pe un pas important în curgerea istoriei.
Fiind prima activitate din acest an, organizată şi susţinută de Societatea „Conexiuni”, reprezintă, cu siguranţă, un debut însemnat în drumul de promovare a literaturii de azi şi de mâine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5