La Budacu de Jos, unităţile de învăţământ sunt pregătite să-i primească pe copii! Primarul Sandu Simionca: Siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice, prioritară!

Administraţia locală din Budacu de Jos, în parteneriat cu şcoala, şi-au făcut temele de vacanţă, în sensul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru debutul anului şcolar 2020-2021.

         „Şcoala a fost igienizată, au fost făcute şi zugrăveli. Substanţele dezinfectante au fost achiziţionate de şcoală, din bugetul propriu. Au fost făcute şi distanţările între bănci. Am discutat cu doamna director să vadă dacă avem mobilier suficient, pentru că acum fiecare elev stă separat. În ceea ce priveşte măştile de protecţie, aşteptăm să vedem ceea ce transmite Guvernul, Inspectoratul Şcolar Judeţean. Dacă trebuie să cumpărăm noi măşti, le cumpărăm”, ne-a explicat primarul Florin Sandu Simionca.

         Potrivit acestuia, toate unităţile de învăţământ de pe raza comunei – şcoala gimnazială şi grădiniţele – au asigurat accesul la apă curentă, cu toalete în incintă, astfel că măsurile de igienă pot fi respectate.

         În plus, spaţiile de la şcoală sunt foarte generoase. Practic, cea mai numeroasă clasă are 18 elevi, astfel că băncile pot fi poziţionate cu respectarea distanţei de minimum un metru.

         La Budacu de Jos, preşcolarii vor intra într-o grădiniţă nouă, recepţionată de curând. Este vorba de o investiţie de aproximativ 250.000 euro, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării.

Grădinița cu program normal din localitatea Jelna se realizează în parteneriat cu  Ministerul Educaţiei Naţionale- Unitatea de Management a proiectelor pentru modernizarea reţelei şcolare şi universitare -  și este cuprinsă în cadrul proiectului ”Construcţii grădiniţe Regiunea Nord-Vest”, proiect depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritate de investiții 10.1 Investițiile în educație, și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 10.1 Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Valoarea totală a investiţiei, conform Devizului general, este de 1.539.130,23 lei (TVA inclus) , din care Construcţii plus Montaj reprezintă 1.189.712,20 lei (TVA inclus). Contribuția comunei Budacu de Jos la totalul cheltuielilor eligibile este de 280.621,34 lei(TVA inclus), pentru amenajarea terenului, asigurarea utilităților necesare obiectivului (rețele exterioare, acces auto, alei, platforme pietonale, branşamente,  instalaţii electrice), dotări ce includ echipamente tehnologice și funcționale cu și fără montaj, ne-a explicat primarul comunei.

 „Preşcolarii de la Jelna vor începe în aceeaşi locaţie. Sunt săli spaţioase, putem respecta normele sanitare în vigoare. Am avut o discuţie cu constructorul şi a precizat că ar urma să finalizeze lucrările în luna octombrie”, ne-a declarat primarul Florin Sandu Simionca.

Grija  autorităţilor locale pentru educaţia copiilor rămâne o prioritate la nivelul comunei Budacu de Jos. Dincolo de condiţiile oferite în unităţile şcolare din comună, administraţia va sprijini în continuare naveta copiilor spre şcolile şi liceele din Bistriţa.

„În mod normal, naveta este decontată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, potrivit noii ordonanţe de Guvern. Dacă vor fi firme de transport interesate, foarte bine, dacă nu, suntem, pregătiţi să îi transportăm noi, aşa cum am făcut în ultimii ani”, a menţionat primarul Florin Sandu Simionca.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5