Jurnalul de Lechinţa

 

Şedinţa Consiliului Local

 

         La ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local au participat toţi cei 15 consilieri aflaţi în funcţie, precum şi delegaţii săteşti: Huciu Vasile din Bungard,  Ioan Man din Sâniacob, Constantin Hanganu din Ţigău, invitaţi fiind consilierul juridic din cadrul Primăriei, Vasile Moldovan şi d-na Stela Mititean, şef Birou financiar-contabil. Consilierul Mircea Lăcătuş este preşedintele şedinţei, fiind ales prin Hotărârea nr. 8 din 28.02.2013. Şedinţa Consiliului Local a avut următoarea ordine de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al comunei Lechinţa pe anul 2013; Proiect de hotărâre privind însuşirea Raportului informării şi consultării publicului pentru documentaţia Plan Urbanistic Zonal „Construire centrale electrice fotovoltaice” comuna Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, Proiect numărul 1/2013; Proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei Plan Urbanistic Zonal: Construire centrale electrice fotovoltaice comuna Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, Proiect nr. 1/2013, întocmit de o societate comercială din Bistriţa; Discutarea cererilor şi Diverse.

         La primul punct al ordinii de zi, primarul Romeo Florian prezintă, pe capitole şi subcapitole, bugetul comunei pe anul 2013, motivând şi argumentând, în acelaşi timp, modul de utilizarea a fondurilor alocate. Comisiile de specialitate au prezentat aviz favorabil proiectului de hotărâre care a fost aprobat în unanimitate. De asemenea, primarul comunei prezintă proiectul de hotărâre de la punctul 2 al ordinii de zi, informând consilierii despre acesta. Nefiind obiecţii, se supune la vot şi este adoptat cu 15 voturi ale consilierilor. Suplimentându-se ordinea de zi la cererea primarului Romeo Florian, s-a adoptat o hotărâre privind numirea în Consiliul de Administraţie al R.A. Valea Şieului a unui membru din aparatul de specialitate al primarului comunei Lechinţa.

         Şi pentru această şedinţă s-au adresat cu cereri numeroşi cetăţeni care solicită ajutor în rezolvarea diferitelor probleme. S-au adresat în scris: Alexandru Covaci din Sîngeorzu Nou, Ioan Schuler din Lechinţa, Crina Ghic din Sângeorzu Nou, Ioan Florea din Lechinţa, Mihaela Podină din Chiraleş. Consilierii Ioan Bugnar, Damian Fizeşan şi Alexandru Gherman îşi prezintă, în cadrul şedinţei, raportul de activitate.

 

Naveta profesorilor va fi decontată

 

         Profesorii navetişti de la Liceul Tehnologic din Lechinţa au solicitat primarului şi Consiliului Local să li se deconteze cheltuielile pentru navetă, de la locul de muncă, respectiv Lechinţa până la domiciliu. Discutându-se cererea acestora, primarul Romeo Florian precizează că pentru acest an au fost prinşi în bugetul local banii necesari, astfel că naveta dascălilor din Lechinţa va fi decontată.

 

Obiective care vor fi demarate în primăvară

 

         Ce obiective edilitar-gospodăreşti vor fi demarate în perioada următoare în comuna Lechinţa, a fost întrebarea adresată primarului Romeo Florian. „După aprobarea bugetului şi alocarea resurselor financiare necesare, în programul nostru este cuprins, în primul rând, demararea lucrărilor la obiectivul de introducerea apei potabile în satele Ţigău şi Sîniacob. De foarte mulţi ani seceta face ravagii şi în aceste localităţi şi sperăm ca, după finalizarea lucrării să rezolvăm şi această problemă. De asemenea, la Sângeorzu Nou va fi renovat din temelii Căminul Cultural, de fapt, aici se va naşte o adevărată casă de cultură. Şi nu în ultimul rând vor continua lucrările de finalizare a canalizării Lechinţei, obiectiv cu impact deosebit asupra vieţii cetăţenilor de aici. Şi, un al patrulea obiectiv avut în vedere este noul sediu al administraţiei publice locale.

 

Ioan Aurel Cruşitu

 

         A plecat pe neaşteptate. Într-o zi frumoasă de primăvară, într-o sâmbătă când toţi ai familiei îşi propuneau să se întâlnească, să se bucure, să fie împreună. Dar, iată, timpul n-a mai avut răbdare. Nelu Cruşitu s-a înălţat la ceruri din grădina casei din Lechinţa. A fost chemat printre îngeri. Parcă este nedrept ca după ce ţi-ai încheiat obligaţiile profesionale, după ce ţi-au crescut copiii, cei doi – Relu şi Gabi – dându-le un rost în viaţă, după ce şi-a legănat nepoţii, să pleci aşa, pe neaşteptate, lăsând în urmă multă tristeţe şi regrete.

         Ioan Aurel Cruşitu a fost o viaţă întreagă un om dăruit oamenilor şi pentru oameni, un om al administraţiei. A slujit cu devotament pe cei din Lechinţa şi nu numai. Aproape patru decenii s-a aflat în slujba comunităţii. S-a născut la 26 septembrie 1949, în Bistriţa, a urmat cursurile gimnaziale la Lechinţa, iar liceul la Dej. A lucrat o perioadă la Combinatul din Dej, până în 1972, când a revenit pe plaiurile natale, fiind vreme de un an profesor suplinitor la Vermeş. Din anul 1974 şi până la pensionare a fost secretar la Primăria Lechinţa, o scurtă perioadă fiind şi primarul acesteia, imediat după decembrie 1989. În 1973 s-a căsătorit cu Maria Ioana Cotoc cu care a trăit în bună înţelegere vreme de 39 ani.

         Înainte cu o zi de neaşteptata trecere în lumea cea de dincolo a venit pe la Primărie, aşa cum de altfel făcea de câte ori ieşea în sat. A stat de vorbă cu fiecare, le-a sărutat mâinile colegelor, şi-a revăzut biroul şi locul de muncă unde a trudit atâţia ani. La plecare, spun cei de aici, şi-a întors ochii, a privit îndelung ca pentru o despărţire. Poate simţea că-i ultima imagine reţinută pe retină. Şi, aşa, discret, a ieşit şi a plecat către moarte. Acolo unde fiecare vom merge. Mai târziu ori mai devreme. Dar pentru Nelu Cruşitu a venit prea devreme. Iubea oamenii, îi ajuta pe fiecare, era conştiincios şi doritor în a face bine. Era un om jovial, totdeauna avea o vorbă bună pentru fiecare şi, aşa, zâmbind, a plecat. Iar procesiunea de înmormântare de luni, 22 aprilie, a adunat toată populaţia Lechinţei. Oamenii pe care i-a slujit l-au condus pe ultimul drum. Ieşit la pensie, se ocupa de grădinărit, de nepoţi, citea cărţi, se bucura de viaţă. Până când firul s-a rupt. Însoţindu-l pe ultimul drum, alături de sutele de lechinţeni, mi-au venit în minte versurile lui Grigore Vieru: „Nu am moarte, cu tine nimic/ Eu nici măcar nu te urăsc/ Cum te blestemă unii – vreau să zic/ Nu frică, nu teamă/ Milă  de tine mi-i/ Că n-ai avut niciodată mamă/ Că n-ai avut niciodată copii”.

         Rămas bun domnule secretar şi să-ţi fie ţărâna uşoară!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5