Istoria trăită

prof. Augustin Rus

   Domnul  AUGUSTIN  RUS, mai vechi corespondent al revistei, ne scrie   ...   „În fiecare lună, o carte” – așa consider revista Magazin istoric datorită informațiilor pe care le conține fiecare exemplar. Apreciez numerele 11 și 12 / 2021 pentru articolele doamnei Florentina Dolghin   ...   „Asasinarea familiei țarului – mituri spulberate” și pentru amintirile lui Theodor Pâslaru, editate de Traian Lazăr, din anul Marii Uniri, care m-au pus pe gânduri. Dar și alte texte din aceste numere mi-au trezit amintiri.

   Despre vizita  președintelui american Richard Nixon în România, în august 1969, îmi amintesc că mă aflam în București, unde mama avea două surori. Împreună cu un verișor, am ajuns pe bulevardul pe unde a trecut coloana oficială. Ca să vedem mai bine, ne-am făcut loc spre a ajunge cât mai aproape de șosea, fapt ce a atras atenția unui milițian care se pregătea să ne aplice câteva bastoane pe spinare, noroc că am sesizat la timp intenția și ne-am potolit, tupilându-ne între niște doamne. De acolo am observat că președintele american era mult mai înalt decât Nicolae Ceaușescu. Ani mulți au trecut de atunci, dar au rămas amintirile.

 Luna decembrie este bogată în evenimente pentru români. Spre sfârșitul ei, în 1989, a fost înlăturat prin sacrificii umane, regimul comunist.

   Tot în această lună, la 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte s-a încoronat cu mare fast, în Catedrala Notre Dame din Paris, ca împărat, sub numele de Napoleon I, Franța transformându-se din republică în imperiu. Profesorul meu de la cursul de istorie modernă, Didi Rosensweig, ne-a povestit, acum o jumătate de veac, cum în acel moment, Napoleon a afirmat   ...   „Imperiul  înseamnă  pace !”, dar nu a fost așa, deoarece au urmat un șir lung de războaie, determinate în principal de rivalitatea dintre burghezia franceză și cea engleză, de ambițiile lui Napoleon și a generalilor săi de a câștiga glorie, bogăție și lux.

 

Comentarii

16/11/22 19:14
Leon Pintea

In legatura cu pacea , de-a lungul timpului multi imparati , regi , sultani , emiri etc. au interpretat aceasta notiune asa cum le-a convenit. Asa zisa pace se impunea de obicei cu armele si apoi se consimtea prin tratate , intelegeri etc. Din vremea romanilor s-a pastrat dictonul: "Si vis pacem , para bellum". In zilele noastre se intampla cam aceleasi lucruri. Pacea este vazuta intr-un fel de Rusia si in alt fel de Ucraina. Ceilalti , "jucatori" , mai mari sau mai mici (USA , China , Regatul Unit , Germania , Franta , Turcia ) ca si unii "chibiti" de pe "margine" isi urmaresc interesele . De data asta nu e vorba de glorie , bogatie si lux cat de a-si arata puterea militara sau economica si mai ales de a profita de pe urma razboiului despre care Rusia declara ca este justificat iar Ucraina ca e nejustificat , nedrept si neprovocat etc.Pentru mine este (total) dezamagitoare situatia in care ONU nu poate sa impuna pacea . Cred ca asa cum s-a decis infiintarea Ligii Natiunilor , dupa primul razboi mondial si Organizatia Natiunilor Unite , dupa al doilea razboi mondial (cand Liga Natiunilor nu a putut opri declansarea razboilui) va trebui ca omenirea (aflata in impas dupa multe secole de civilizatie) sa gaseasca o cale de a opri conflictele fara varsare de sange. Nu exclud sanctiuni economice , izolarea totala a dictaturilor agresoare si chiar actiuni militare sub steagul unei organizatii mondiale , alta decat ONU , care in aceste zile isi dovedeste limitele. Sper numai , ca aceasta organizatie sa apara inainte de al treilea razboi mondial si nu dupa.

17/11/22 09:42
Rus Augustin

Interesant comentariu, merită continuat !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5