Ioan Ţintean: În mod normal, trebuie să mă întorc la Finanţe, dar pot şi să mă pensionez

Au trecut doi ani de când funcția de prefect este deținută de Ioan Țintean. Am putea spune, jumătate de mandat dacă ne raportăm la aleși locali sau parlamentari. Nu a fost foarte ușor, pentru că probleme sunt în mai toate domeniile de activitate, iar oamenii așteaptă o soluție. Deşi departe de adevăr, percepţia publicului larg asupra atribuţiilor Instituţiei Prefectului este aceea că prefectul, un fel de prim-secretar de pe vremuri, poate rezolva orice, este un mic Dumnezeu. Despre proiectele actuale şi viitoare ale instituţiei, despre colaborarea cu primarii, cu instituțiile deconcentrate, despre planurile „finanţistului” Ioan Ţintean, asta am discutat, preţ de câteva zeci de minute, cu prefectul judeţului.
..................................

Rep.: -Sunteţi reprezentantul Guvernului, iar această formulă guvernamentală ar putea fi modificată undeva în aprilie-mai. Ce planuri aveţi, în acele condiţii?
I.Ţ.: - În condiţiile în care Guvernul, cel care numeşte prefecţii şi subprefecţii, demisionează, pleacă, cade în urma unei moţiuni de cenzură, este înlăturat de la putere, şi prefecţii şi subprefecţii urmează, de obicei, aceeaşi paşi, chiar dacă prefecţii sunt înalţi funcţionari publici. De aici şi până se va constitui, în România, Corpul înalţilor funcţionari publici, la fel ca în Franţa, Italia, unde nu are nicio treabă prefectul cu politica, mai este. În acele ţări numirea prefecţilor se face din interiorul corpului înalţilor funcţionari publici, după un stagiu de pregătire îndelungată, care poate trece de zece ani. Până atunci, România va merge după tipicul bine ştiut.
În ceea ce mă priveşte, şi repet pentru a nu ştiu câta oară, sunt detaşat de la Administraţia Finanţelor Publice. În mod normal şi obligatoriu trebuie să mă duc acolo unde am post ocupat, dar am şi posibilitatea ca din 2016 să mă pensionez, cu penalitate de un an.
....................................................................
Din respect pentru cititorii noştri, care dau zilnic 1 leu pe ziar, acest material poate fi citit integral numai în ediţia tipărită.

Comentarii

16/02/15 11:02
Cititor

Da domnul Tinteanu... asa este . Normal ar fi ca toti functionarii publici, de prefect, presedinte de consiliu judetean, primar ori consilier public local ori judetean, sa nu aiba voie sa faca parte din absolut nici un partid politic, sa fie promovati pe principii exclusiv tehnicrato-profesionale, functiile sa fie ocupate prin concurs si sa aiba stabilitate si independenta totala fata de fluctuatia politicienilor, la fel ca si cei cu statut special din sistemul de securitate, de aparare si ordine publica , ori sistem judiciar al statului de drept.
Dar, cred ca la noi nu se va intampla asta NICIODATA !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5