Ioan Câmpean: Banii pe păşuni nu ajung la oieri!

Ministrul Agriculturii: Din 2014, introducem termenul de fermier activ

Ioan Câmpean, preşedintele  Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud, a reclamat ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la întâlnirea de la Bistriţa, situaţia plăţilor pe suprafaţă care nu ajung la cei care păşunează, ci la proprietarii de terenuri.  

Acum o să se supere primarii. Dacă banii pe păşuni nu ajung la noi, la oieri, iar ne certaţi cu impozitarea. Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Dacă Uniunea Europeană spune clar prin Regulament că banii se dau la utilizator, or utilizatorul nu-i asociaţia locală făcută ad-hoc ca banii pentru păşuni să ajungă la o asociaţie fără oi. Pe munte merge altcineva. (...) Dacă banii nu ajung la utilizator, de unde să avem bani pentru impozite, domnule ministru?”, a spus Câmpean. Acesta a precizat că din circa 1000 de oieri bistriţeni, doar cinci beneficiază şi de banii UE pentru păşuni.

În context, acesta a menţionat că deşi este proprietar a peste 2000 oi, nu are niciun proiect cu fonduri europene şi nici nu o să-şi facă. „Eu nu umblu cu zece kilograme de hârtie, am hernie. (...) Atâata pot, atâta fac”, a spus preşedintele Asociaţiei de profil, acuzând birocraţia excesivă în derularea fondurilor europene.

Câmpean s-a plâns şi de relaţia cu băncile, şi de condiţia ca terenurile să fie întabulate pentru a le putea achiziţiona, mai ales în contextul liberalizării pieţei funciare din ianuarie 2014.

Suntem pe ultima sută de metri. Să discutăm cu băncile omeneşte. (...) Garantăm cu terenurile pe care le cumpărăm. Domnul ministru, sunteţi tânăr, eu sunt trecut de-amiază. Dacă aşteptăm să cumpărăm teren întabulat, nu-l cumpără nimeni. Despre ce vorbim, despre teren extravilan. Ardealul mai are carte funciară, dar sudul ţării, Moldova? M-am dus să cumpăr un teren de circa 2 hectare, dar mi s-a spus de planul parcelar, că blocul fizic trebuie tot, de 160 hectare. (...) De ce nu ne trezim? Cum ne apărăm noi pe noi?”, a spus Câmpean, menţionând că străinii deja au achiziţionat teren prin persoane fizice din România sau prin societăţi.

În discursul său, Ioan Câmpean a mulţumit reprezentanţilor ministerului, dar şi premierului Victor Ponta, pentru modul în care, după mulţi ani, va fi soluţionată problema miilor de fermieri „cercetaţi” şi lăsaţi fără subvenţii, pentru că, din varii motive, au declarat pe proprie răspundere că nu au datorii la stat. „Ni s-a pus proprire pe subvenţii, să dăm banii înapoi, pentru o lege pe care numai România o are. De ce trebuie să ne îndreptăm împotriva noastră? Noi suntem români, nu ne uităm în jur ce a făcut Ungaria, Polonia?”, a spus preşedintele oierilor bistriţeni.

***

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a dat dreptate bistriţeanului, spunând că probleme sunt reale. În ceea ce priveşte blocarea fondurilor APIA către zeci de mii de fermieri pentru „amenzi la circulaţie” sau penalităţi la impozite şi taxe locale,  situaţia va fi reglementată printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată săptămânile viitoare, pentru că altfel „omorâm zootehnia”. „Vreo 10.000 de fermieri au fost la poliţie să dea declaraţie, pentru fals în declaraţii, pentru că este o problemă penală. Avem un proiect de lege, sperăm să-l promovăm cât mai repede, astfel încât să-i scăpăm nu doar de povara financiară, să recupereze banii, ci şi de fapta penală, falsul în declaraţii”, a spus ministrul Agriculturii.

 

***

Pe tema păşunilor şi a destinaţiei subvenţiilor pe suprafaţă, ministrul Daniel Constantin a precizat că „păşunile consiliilor locale au ajuns o tentaţie pentru primari şi consilieri locali”, administraţiile locale depunând cereri pentru aceşti bani.

Din 2014, având în vedere precedentul acesta, se introduce conceptul de fermier activ. Cine înregistrează venituri din agricultură, iar consiliul local nu înregistrează, poate să primească banii în continuare. Mai mult decât atât, în 2010, s-a dat o lege a pajiştilor, care nu a avut norme metodologice trei ani. Acum o lună, am modificat legea printr-o ordonanţă de urgenţă. Mare atenţie, acolo se spune foarte clar că cei care trebuie să beneficieze de pajişti sunt crescătorii de animale, asociaţiile reprezentative din comune. Le spun primarilor, nu aş vrea să văd redevenţe mai mari ca subvenţia pe care o primesc fermierii, din acest motiv vom stabili prin ordin comun de ministru – Agriculturii şi Internelor – un contract cadru care se va semna între consiliile locale şi crescătorii de animale. Ne asigurăm că nu veţi veni cu redevenţe foarte mari care să împovăreze crescătorii de animale”, a explicat oficialul guvernamental.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5