Poiana Ilvei

Igiena Pământului – Religie Universală

Vrem să dăm câteva lămuriri asupra titlului prezentului studiu. Din simpla citire a acestuia, unii ar putea crede că încercăm înfiinţarea unei noi religii, pe care să o împărtăşească toată lumea.

Nici nu ne gândim la aşa ceva, deoarece o asemenea întreprindere este utopică. Diferite momente istorice au dus la apariţia a cinci religii: creştinismul, islamismul (mahomedanismul), budismul, hinduismul şi mozaismul (iudaismul), din unele s-au desprins grupări mai mari şi mai mici, cultele şi sectele. Oglinda istorică ne arată că intoleranţa religioasă a fost şi este pretextul a numeroase conflicte armate, mascând cauzele reale de natură economică şi teritorială, surse de materii prime şi pieţe de desfacere a mărfurilor.

Alţii ar spune că este un titlu ziaristic, care să şocheze şi nu este reflectat de conţinutul de genul “afară este vopsit gardul şi înăuntru este leopardul”. Este posibil ca unii, puţini la număr să nu înţeleagă cele ce urmează crezând că se atenuează la credinţa lor. Aceştia, de genul celor care consideră că repetarea cifrei şase în noile paşapoarte l-ar fi imortalizat pe dracul în documentul respectiv. Glumind, ar trebui să ne bucurăm că românii trecând graniţa cu noile documente vor duce cu ei dracii drogurilor, hoţiei, prostituţiei, corupţiei etc.

Conceptual, studiu-apel se referă la formarea conştiinţei sociale ecologiste, caracterizată prin credinţa că igiena pământului este necesară şi obligatorie pentru existenţa vieţii. Este necesar ca fiecare individ să aibă o conştiinţă ecologică, iar suma lor să capete o arie universală. Sarcinile primite să ni le asumăm cu religiozitate, dragoste şi iubire pentru un mediu curat, asemenea apartenenţei noastre la religia, cultul, căruia îi aparţinem.

Pământul este Unic. Este suportul vieţii. Beneficiarii suntem noi oamenii ca fiinţe raţionale. Deci, Noi, chiriaşii temporari ai Terrei, avem obligaţia să lăsăm pentru urmaşii noştri condiţii de viaţă bune şi conştiinţă ecologică de înaltă religiozitate.

Poluarea a început odată cu apariţia omului pe Pământ. S-a manifestat acut odată cu revoluţia industrială care a început la sfârşitul secolului al XVII-lea şi a continuat intens în secolele al XVIII-XIX-lea în Anglia şi colonii, apoi restul Europei, America de Nord, America de Nord, Asia, Australia şi Africa.

Au fost şi sunt poluate toate cele patru învelişurile ale Pământului: Atmosfera, Hidrosfera, Litosfera şi Biosfera, care reprezintă obiectul de studiu al geografiei. Între învelişuri sunt strânse interdependenţe, interconecţiuni, depind unele de altele, se influenţează reciproc. Nu intrăm în alte explicaţii ştiinţifice. Se deduce că poluând apa, influenţa otrăvitoare se răsfrânge asupra aerului, solului şi implicit a vieţii.

Maşinismul, extragerea şi prelucarea în fabrici şi uzine a materiilor prime, scoţând produse de serie tot mai multe a cuprins ca o caracatiţă tot Globul, dând naştere la noua civilizaţie a banului, a profitului cu o nouă ierarhie socială: capitalişti şi muncitori, bogaţi şi săraci.

Legat de maşinism, se dezvoltă agricultura, transporturile, învăţământul, ştiinţa, cercetarea, cultura, serviciile şi altele. Odată cu acestea gradul de poluare creşte.

Cel mai mare poluator este industria, mare consumatoare de materii prime şi apă. Degajă în aer gaze, fum, prafuri otrăvitoare. Oraşele mari cu industrie, aşezate în zone cu climat oceanic, umed şi nu numai, sunt acoperite cu smog, amestec de picături de apă cu praf şi fum greu respirabil cade pe sol sub forma ploilor cu noroi. Exemple pot fi Londra. La Beijing în timpul Jocurilor Olimpice s-au făcut unele restricţii la circulaţia automobilelor, în industrie etc. Fluviul Rin a ajuns un canal de scurgere, fără viaţă, după industrializarea zonei. S-au luat măsuri energice împotriva poluării, ajungând un fluviu de agrement.

Agricultura poluează solul, cerealele, legumele, fructele, plantele furajere, folosind îngrăşăminte chimice, insecticide, fungicide şi alte substanţe chimice. Dejecţiile de la marile crescătorii de animale: bovine, porci, păsări etc. infestează stratul freatic, solul, aerul. Circuitul poluării se încheie la om şi animale, beneficiarii acestor produse.

Organismul omului suferă ofensiva accentuată a drogurilor, tutunului, alcoolului, medicamentelor, zgomotului, stresului, poluarea vocabularului a limbii române etc.

Gunoaiele ne invadează Planeta. Peste tot gunoaie. Pe lângă râuri, pâraie, şosele, terenuri de agrement, plaje. În unele localităţi resturile menajere sunt stăpâne pe ghene. Nu există peste tot logistica necesară şi conştiinţa fiecărui individ pentru separare a metalelor, maselor plastice de resturile menajere, textile şi altele. De curând administraţia unui mare oraş din Transilvania se laudă că au angajat oameni ai străzii să facă această triere a gunoaielor în schimbul unui salariu. Este un început. Dar, până la conştiinţa celor mulţi, a tuturor…

Urmările pe termen scurt şi lung sunt dintre cele mai sumbre. Încălzirea atmosferei, de care se leagă topirea gheţarilor la poli, ridicarea oceanelor şi mărilor, inundarea unor porturi şi oraşe riverane, deplasarea pe latitudine a zonelor de climă, deşertificarea unor regiuni, dereglări de mişcare a aerului, alternarea perioadelor de secetă cu ploi, furtuni, inundaţii. Şubrezirea sănătăţii oamenilor, plantelor şi animalelor, dispariţia unor specii dintre vieţuitoare.

După opinia noastră, pentru participarea conştientă a fiecărui cetăţean la igiena Pământului, formarea conştiinţei civice cu trăsături religioase care va asigura un viitor sănătos planetei noastre, sunt necesare mai multe măsuri: legi clare, ferme, precise, organisme centrale şi locale bine finanţate şi conducători pasionaţi, cinstiţi, o educaţie ecologică permanentă ca o ploaie deasă de toamnă în grădiniţe, în şcoli generale, licee şi facultăţi. Mass-media să aibă rubrici şi emisiuni cu problematică ecologică.

O propunere cu totul nouă, eficientă şi de mare impact asupra tuturor cetăţenilor, este apariţia în programele electorale alături de celelalte obiective economice, sociale, cultură etc. şi a unui obiectiv cu temă ecologică, a partidelor politice, candidaţilor la preşedinţie, parlament, primari şi consilieri. Să explice alegătorilor ce vor face în domeniul mediului dacă vor fi aleşi. Noi am dat aici câteva soluţii – pot fi şi altele care vor forma Omul Ecologist, care va considera că nu este suficient să aibă curată doar locuinţa, ci şi cele patru învelişuri ale Planetei Albastre.

Frumuseţea omenirii vine de la marea ei diversitate, în ce priveşte culoarea părului, ochilor, înălţime, temperament, limbă, cultură, obiceiuri, tradiţii, folclor, îmbrăcămintea, credinţa religioasă, hrana, unele aspecte fiind determinate de marea varietate a formelor de relief în care trăiesc, a zonelor de climă, vegetaţie etc.

Această imagine unică de unitate în diversitate, repetabilă la alte dimensiuni din patru în patru ani, în timpul Jocurilor Olimpice, când încă de pe vremea grecilor antici, începătorii olimpismului armele tăceau. Toţi trăgeau din pipa păcii, a sportului. Combatanţii epocii contemporane nu mai au acel respect sacru venit din rărunchii istoriei. Vă aduceţi aminte de conflictul din georgia, început în ajunul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Aproape toate statele lumii au avut delegaţii de sportivi la Beijing, Jocurile Olimpice creând acea unitate în diversitate, şi universalitate, slogan folosit în deschiderea întrecerilor sportive.

Nu ar fi rău să se organizeze o Olimpiadă Ecologică, care să acopere cei patru ani între întrecerile sportive. Sloganul: “Mai curat, mai frumos, mai sănătos”. Tonul să-l dea statele dezvoltate, mari şi puternice. Altfel, zadarnic efortul în bunuri şi valori, în nivel de trai superior pe o planetă a cărei răni în loc să le oblojim, le lovim mereu. Imaginea viitoare a pământului poate fi compensată cu cea din perimetrele aurifere epuizate, sau exploatările de uraniu închise cu aspect selenar, unde mai supravieţuiesc ulrimii iradiaţi, malformaţi, un câine şi o pisică de pripas. Restul e tăcere.

Consider să închei mai optimist acest studiu. Rezolvarea tuturor problemelor arătate mai sus se află la îndemâna noastră, a oamenilor raţionali, care poate deveni prin excelenţă Oameni Ecologişti. Cu o conştiinţă ecologică, capabili să acţioneze cu religiozitate pentru puritatea celor patru învelişuri ale Terrei.

Ofilat Varvari

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5