Truditor sub doi mitropoliţi

In Honorem – protopop Alexandru Vidican

         Un volum omagial în onoarea – In Honorem – protopopului de Bistriţa Alexandru Vidican, a apărut la Editura Renaşterea, volum tipărit cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei Andreicuţ. „Nu numai că-i lucru duhovnicesc, dar e şi drept să-i cinstim pe cei ce se ostenesc în slujba Domnului. Lucrul acesta îl facem faţă de persoana Părintelui protopop Alexandru Vidican, întemeiendu-ne şi pe îndemnul Sfântului Apostol Pavel: Preoţii care-şi ţin bine dregătoria să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura (1 Timotei 5-17). Misiunea pastorală făcută şi la Livezile, şi în Bistriţa îl arată ca fiind un asemenea preot. Iar activitatea administrativă în calitate de protopop al Bistriţei este una vrednică de admirat”, scrie Mitropolitul Andrei.

         De 18 ani protopop al Bistriţei şi de 37 ani slujitor al Sfintei noastre Biserici, primind harul preoţiei prin punerea mâinilor vrednicului de pomenire arhiepiscopul Teofil, părintele protopop păstoreşte cu dăruire şi cu mult har, îşi continuă cu râvnă şi conştiinciozitate activitatea sacerdorală, misionară şi administrativ-economică.

         Parcurgând cu interes volumul ce-l are ca editor pe Mircea Gelu Buta, aflăm date interesante şi despre protopopii Bistriţei din ultimii 50 de ani: părintele Victor Iacob – „o fire jovială, elegant în purtare şi ţinută, generos, dispus să ajute pe cei în nevoie”; părintele Simion Creţa – „meticulos până la amănunte, nu era comod pentru cei mai lejeri în îndeplinirea responsabilităţilor”; părintele Viorel Baciu – „s-a dovedit a fi omul echilibrului, al păcii şi al răbdării”; părintele Viorel Stanciu – „a păstorit cu omenia şi blândeţea-i cunoscute, fiind foarte iubit de enoriaşi”.

         Dintr-o sumară fişă de prezentare aflăm că părintele Alexandru Vidican s-a născut la Căianu Mic, în 1955, a urmat Seminarul Teologic şi Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, iar în anul 1981 este hirotonit preot în Parohia Livezile şi Filia Dumbrava, unde a slujit până în 2002. A urmat, între timp, şi cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca, iar în anul 2001 a fost numit protopop al Protopopiatului Ortodox Bistriţa.

         Cartea cuprinde şi un studiu foarte documentat semnat de Mircea Gelu Buta: „Din trecutul bisericii noastre”, iar pr. Iustin Ţira face o prezentare a activităţii protopopilor Bistriţei din ultimii 50 de ani. Se evidenţiază în cuprinsul volumului activitatea pastorală misionară şi socială a protopopului Vidican, precum şi ample însemnări apărute în mass-media locală, despre om şi activitatea lui. Un capitol ce trebuie citit cu atenţie cuprinde predici şi poezii (un har ce-l descoperim acum) ale părintelui protopop de Bistriţa. Şi pentru că nu l-am ştiut autor şi de poezii, să reproducem una dintre ele intitulată „Sfânta Treime”. „Sfântă Treime, Persoane Divine/ Ce coborât-aţi în Iordan/ şi la Cincizecime/ Rămâneţi cu noi de-a pururi în lume/ Sfinţiţi-ne casa, ogorul şi truda/ Şi pruncii , şi neamul, şi lumea/ De sfinte sărbători rămâneţi cu noi/ Sfântă Treime Persoane Divine!”

         Volumul cuprinde şi un impresionant album fotografic, cu ilustrări semnificative din viaţa şi activitatea părintelui protopop.

         Şi, fiindcă suntem în preajma sărbătorii Naşterii Mântuitorului să reproducem câteva fraze scrise din inimă: „Crăciunul este bucuria tuturor: este, de pe o parte, bucuria recunoştinţei că Dumnezeu a căutat spre neamul omenesc şi l-a restaurat pe Hristos din ieslea Bethleemului şi apoi este bucuria clipelor înălţătoare a colindelor. Naşterea Domnului este şi marchează piatra de hotar în istoria lumii pentru că împarte lumea între înainte de Hristos şi după Hristos. Iisus Hristos este centrul atenţiei noastre pentru că prin el viaţa îşi are sens, precum şi moartea, căci „ori de trăim, ori de murim ai Domnului suntem”. Dincolo de evenimentele istorice, bucuria Crăciunului ne inundă sufletele de nostalgia copilăriei trecute, când, printre fulgii de nea şi glasuri de colindători, suntem mult mai aproape de ieslea Bethleemului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5