Hărțile de Hazard și de Risc la Inundații, avizate în cadrul ședinței Comitetului de Bazin Someș-Tisa

La şedința Comitetului de Bazin de la sediul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au participat reprezentanți ai autorităților naționale, locale și județene, ai operatorilor de apă, ai instituțiilor publice, ai agenților economici și ai ONG-ului pentru protecția mediului, din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa (județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj).

Membrii Comitetului de Bazin Someș-Tisa au avizat favorabil Hărțile de Hazard și Risc la Inundații reactualizate din spațiul hidrografic Someș-Tisa, corespunzătoare celui de al II-lea ciclu de implementare al Directivei Inundații 2007/60/CE. În cadrul ședinței a fost prezentat întregul proces de realizare, dar și modalitatea de accesare și de consultare a hărților reactualizate, astfel încât autoritățile publice și cetățenii interesați să le poată vizualiza și utiliza într-un mod cât mai eficient. După avizarea acestora de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și raportarea la Comisia Europeană, Hărțile de Hazard și Risc la Inundații vor fi transmise autorităților județene cu atribuții în domeniul planificării și amenajării teritoriului cât și celor din domeniul gestionării situațiilor de urgență în cazul producerii inundațiilor.

Hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI) sunt  un instrument esențial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundații. Acestea au fost realizate pentru zonele desemnate ca având un risc potențial semnificativ la inundații (APSFR). Din evaluarea preliminară, în bazinul hidrografic Someș-Tisa au rezultat 48 de zone cu risc potențial semnificativ clasificate astfel:

  • 39 de zone cu risc de inundații tip fluviale - inundațiile pot apărea atunci când creșterea nivelurilor cursurilor de apă provoacă revărsarea apei;
  • 7 zone cu risc de inundații cu caracter tip viitură rapidă (flashfloods) – provocate de ploile torențiale și furtuni;
  • 2 zone cu risc de inundații de tip pluviale urbane – ploile abundente pot crea astfel de inundații unde solul a fost acoperit de construcții și beton.

Hărțile vor fi redate pe o platformă de sistem de informații geografice (GIS) și vor avea o interfață ușor de utilizat pentru a permite tuturor părților interesate, inclusiv cetățenilor, să se localizeze pe hărți și să înțeleagă dacă sunt situate într-una din zonele cu risc potențial semnificativ la inundații și dacă da, care poate fi extinderea și adâncimea apei în acea zonă. De asemenea, utilizatorii vor putea identifica pentru un APSFR specific care ar putea fi pagubele aduse clădirilor, mediului, patrimoniului cultural, activității economice și populației.

Ne aflăm în faza de finalizare a elaborării fișelor descriptive APSFR în varianta draft din cadrul proiectului RO-FLOODS.  În acest sens, vă invităm să examinați fișele descriptive disponibile pe site-ul Inundatii.ro pentru informarea și consultarea publicului la secțiunea Resurse - Directiva Inundații Ciclu 2 - Plan de Management al Riscului la Inundații – Strategii APSFR – ABA Someș-Tisa (https://inundatii.ro/resurse/aba-somes-tisa-fise-descriptive/) și broșurile RO FLOODS  disponibile la secțiunea Resurse - Directiva Inundații Ciclu 2 – Alte documente – Brosuri RO FLOODS (https://inundatii.ro/resurse/) și să ne transmiteți feedback-ul dumneavoastră până la 13 octombrie 2022 la adresa de email: [email protected].

Proiectul „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații - RO-FLOODS ” este derulat de Ministerul Mediului - România împreună cu Administrația Națională “Apele Române” și cu sprijinul Băncii Mondiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5