Grupul de colindători Someşul, Trofeul Festivalului „În Grădina Raiului”

„În Grădina Raiului este titlul unei colinde din judeţul nostru, gândind acest festival dedicat colindului din judeţul Bistriţa-Năsăud ca o şansă acordată colindului adevărat, acest colind care a însoţit românul încă din perioada precreştină. Colindele reprezintă sufletul neamului din care facem parte şi avem o mare obligaţie faţă de aceste valori recunoscute în întreaga lume pentru că de câţiva ani, colindul în ceată bărbătească a intrat în lista valorilor culturii universale, fiind înscris pe lista UNESCO. Avem o datorie în plus de a-l păstra curat, viu. Vedem pe televiziuni pseudocolindători care vin şi spun că ei colindă, dar ei cântă nişte cântece nu de Crăciun ci despre Crăciun. Nu au nimic cu fondul adevărat al colindului românesc, cu sufletul şi credinţa neamului. Dacă printr-o minune, toate cărţile acestea de învăţătură creştină ar dispărea, neamul românesc ar putea reconstitui întrega învăţătură mântuitoare numai din mesajul colindelor şi al pricesnelor”, a declarat, în deschiderea festivalului, Alexandru Pugna.
Juriul, format din dr. Vasile Filip – preşedinte, prof. Ioan Lazăr, drd. Smaranda Mureşan, prof. Emilia Ometiţă – şef Serviciu Birou Cultură Tradiţională CJC, prof. Cristina Bălan, şef serviciu Şcoala de Arte, prof. Lazăr Ometiţă, a compănit atent evoluţia grupurilor de colindători, hotărând ca trofeul acestei ediţii să meargă la Grupul de colindători „Someşul” din Beclean, coordonat de Mariana Harosa Moldovan.
Premiul I a mers la secţiunea „Colinde” la Grupul de colindători „Izvorul rece” din Ruştior, instructor Dumitru Florin Creţa, iar la „Obiceiuri” la „Belciugarii” din Ilva Mare, instructor Pavel Berengea. Premiul II a fost obţinut de Grupul de colindători „Tihuţa-Colibiţa” din Tiha Bârgăului şi Bistriţa Bârgăului, instructor Florin Flămând, şi de colindătorii din Ilva Mare, coordonaţi de prof. Mihaela Todică. Premiul III a mers la Grupul de colindători „Poeniţa” din Poiana Ilvei, instructor Cosmina Guzu şi la „Roua Ţibleşului” din Căianu Mic, instructori Mihaela Retegan şi Adrian Paşcu. Premii speciale au obţinut Corul Alegretto al Liceului Telciu, coordonator prof. Cristina Vlaşin, Corul Simbol din Arcalia, coordonator preot Ovidiu Toma, „Măgureanca” din Măgura Ilvei, coordonator Ionel Oarcăs, Grupul de colindători „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” al Parohiei Ortodoxe Agrieş, coordonator preot Ionuţ Mitruţ Pop Ursu, şi Grupul de colindători „La fântâna satului” din Şieuţ, instructor Camelia Paşca.
Invitaţi în recital artista Lenuţa Purja, Grupul de colindători Glanetaşul din Argieş, instructor învăţătoarea Floarea Pop, însoţit de Eugenia Horoba, laureat cu premiul I la prima ediţie şi cu un moment aparte Corul Mănăstirii Ortodoxe „Naşterea Maicii Domnului” din Piatra Fântânele, coordonator Maica Paisia Tomasciuc. Evenimentul a fost prezentat de scriitorul Menuţ Maximinian, care a vorbit şi despre însemnătatea Crăciunului în satul românesc.

https://www.facebook.com/cjcbn/videos/920266275800756

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5