GENERAȚIA COLIERULUI DE AUR

Prof.dr. Dorel Cosma

Asociația Națională de Folclor din România a organizat un simpozion-întâlnire cu artiștii bistrițeni, care în 1985 au adus în România „Colierul de aur” de la Dijon- Franța. Festivalul concurs mondial – „Fetes de la Vigne” era în perioada anilor 1970 – 2000 cea mai mare întâlnire folclorică mondială care punea în joc atribuirea „Colierului de aur”. An de an, din 30 – 40 de țări participa câte un ansamblu folcloric, dornic de afirmare internațională și care, evident, râvnea la prețiosul colier.

 În 1985 din România a fost delegat ansamblul folcloric „Codrișorul” al Casei de cultură a sindicatelor din Bistrița. Ansamblul se făcuse remarcat la nivel local și național dar îi lipsea consacrarea internațională. Așa a început epopeea „Colierului de aur”. Dansatori, instrumențiști, soliști s-au mobilizat pentru marea confruntare  folclorică de la Dijon. Am început cu regretatul maestru coregraf Tiberiu Danci, planificarea treptelor pentru accederea pe podium. Fiecare ansamblu avea ladispoziție 12' minute de concurs care s-a desfășurat într-o sală a sporturilor și unde un cronometru imens marca timpul evoluției artistice.

Un juriu internațional, deosebit de exigent urmărea cu mare atenție evoluția fiecărei formații. 42 de țări au fost înscrise în competiție în acel an 1985. Eforturile noastre au fost răsplătite din plin. Pentru prima dată „Colierul de aur” a venit în România. Bistrița și-a înscris numele prin „Codrișorul”  în rândul marilor valori folclorice internaționale. De atunci și până în prezent nici o altă formație românească nu a mai reușit această performanță. Chiar dacă de-a lungul timpului s-a uitat de acest moment, așa cum în sport există o generație de aur și în folclor există o generație a „Colierului de aur”. Mărturie peste timp este spectacolul comun, realizat la întoarcere, între „Codrișorul ” și „Junii Sibiului”, formații folclorice considerate atunci cele mai reprezentative din țară.

Asociația Națională de Folclor din România a gândit că este momentul a se șterge praful de pe trofeele obținute atunci și a organizat o întâlnire deosebită sub genericul „ Generația colierului de aur”. Afișele vremii, „ Colierul de aur”, comentariile din presa națională și internațională au colorat decorul manifestării. Evocări, amintiri, gânduri, dar și dansul și muzica celor care în 1985 au ridicat în picioare peste 10 mii de spectatori , au răsunat din nou pentru câteva clipe la Bistrița. Distincții, diplome au fost înmânate celor care acum au fost încadrați pentru totdeauna în familia „Generația colierul de aur”. Mulți dintre cei prezenți sunt astăzi conducători de formații, alții și-au îndrumat copii, nepoții spre învățarea și promovarea tezaurului folcloric românesc, contribuind la acea legătură extraordinară care explică formidabil, cine suntem, de unde venim și unde ne dorim să mergem. Credem că întâlnirea de azi va dăinui în timp prin fibrele nevăzute ale viitorului, prin glasurile urmașilor noștri, mândri, poate, de expresia : Și eu am fost parte din Generația „Colierului de aur”.

Prof.dr. Dorel Cosma

Am activat la Ansamblul „Codrișorul” de la înființarea lui în 1970. A fost un ansamblu de prestigiu. A câștigat multe trofee. Regret plecarea dintre noi , mult prea repede a maestrului coregraf Tiberiu Danciu. Era un om dăruit, care nu știa să refuze, ori să poarte ranchiună,fiindcă știa că numai aici își poate rosti dragostea față de cei care îl iubeau. Tot ce făcea era din pasiune. Nimeni „nu crede” că Tiberiu Danciu a dispărut. În momentele cruciale ale vieții avem senzația, că stă în spatele nostru și atunci când ezităm, ne șoptește la ureche : Mergeți înainte, aveți încredere în voi și rămâne-ți uniți. Numai așa veți reuși .

Toate gândurile bune și toată stima și respectul meu pentru d-nul prof. Dorel Cosma .

Lola Maria Danciu

Doresc să aduc doar câteva mulțumiri. În primul rând domnului prof. dr. Dorel Cosma pentru organizarea acestui turneu de neuitat la Dijon, într-o perioadă când știți cât de greu se ieșea în afara țării, mai ales spre occident.

Apoi regretatului și mult prea timpuriu plecat dintre noi, marelui maestru Tiberiu Danciu care, dăruit cu har, a știut să înmănuncheze cele mai frumoase momente din folclorul nostru bistrițean, în memorabilele 12 minute care ne-au adus râvnitul „Colier de aur”.

N-am să uit nici de colegii dansatori și orchestra, care cu talent și foarte multă muncă, au reușit să realizeze acel minunat spectacol încununat de succes.

Doresc de asemenea, să îi felicit pe dl. prof. dr. Dorel Cosma și pe Nelu Simionca pentru inițiativa organizării acestui emoționant „remember”. Mă bucur că nu lăsați să se aștearnă colbul uitării, peste acel unic moment din viața noastră, care s-a numit Dijon, și care sper să inspire generațiile următoare spre păstrarea folclorului nostru tradițional. Mult succes!

Doina Coman


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5