( Foto-Video) Felicitări ! Obiceiul nunţii, reînviat la Budeşti Fânaţe. Naş, părintele Andrei Pîntea: Tradiţiile îi aduc pe oameni împreună!

Sâmbătă seara, peste 140 de localnici din Budești Fânațe, dar şi din satele învecinate, au mers în şezătoare, la Căminul Cultural, eveniment organizat prin implicarea Primăriei Budeşti, a primarului Vasile Codrea şi a Parohiei ortodoxe din localitate, paroh Rareş Andrea Pîntea.
„În cadrul acestui eveniment s-a încercat a se aduce în actualitate nunta tradițională din comuna Budești. Starostele ne-a dezvăluit cum se făcea nunta pe vremuri. La început, a fost remomerat obiceiul cusutului la mireasă, pentru a-i face zestre. La acest moment au participat tinerele de vârsta ei, numite druște (adică un fel de domnișoare de onoare). Pe vremuri, cusutul avea loc de luni până cand terminau lucrul, dar nu mai târziu de vineri seara. Apoi, sâmbătă după-masa, mireasa cu două druște mergeau pe la casele oamenilor pentru a-i chema la Șaranteu, un fel de petrecere de dinainte de nuntă, unde se juca până la miezul nopții. Duminica, starostele împreună cu muzicanții mergeau după nași, apoi împreună cu aceștia după mire și cu mire la mireasă. Aceștia mergeau în frunte cu un stegar. De la mireasă se mergea la Biserică și apoi la cămin unde îi aștepta soacra mare în prag și le ura bun venit chiuind. Aceste obiceiuri am vrut să le scoatem în evidenţă”, ne-a explicat părintele paroh Rareş Andrei Pîntea.
Mesele au fost încărcate cu bucate alese, mai ales că ne apropiem de Postul Paştelui. Cele mai frumoase haine populare au fost scoase din lada de zestre, atât de către tineri, cât şi de bătrâni, bucuroşi să fie împreună într-un moment de readucere aminte a unuia dintre cele mai frumoase obiceiuri româneşti, pe muzica ceteraşului satului, Nucu din Budeşti.
Au fost alături de comunitatea din Budeşti Fânaţe şi preoţi din satele învecinate, precum pt. Marius Buţurcă din Ţăgşor, pr. Claudiu Şumandea din Budeşti, pr. Daniel Dascălu din Ţagu, pr. Ionuţ Drăgan din Miceştii de Câmpie sau pr. Grigore Mureşan de la Visuia.
“Vrem să reînviem şi alte obiceiuri. Cred că tradiţiile îi aduc pe oameni împreună”, ne-a declarat părintele paroh Rareş Andrei Pîntea, cel care a fost “naş” al tinerei perechi, îmbrăcat într-un frumos costum popular.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1969953583255568/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5