Eveniment cultural de excepție, la deschiderea filialei pentru partea de sud a ţării a Asociației Naționale de Folclor din România

Asociația Națională de Folclor din România (A.N.F.R) a organizat la jumătatea lunii septembrie, un eveniment cultural de excepție, în municipiul Caracal, jud. Olt. La inițiativa vicepreședintelui Asociației, Lucian Stroie s-a deschis la Caracal o filială A.N.F.R. pentru partea de sud a României. Primăria Caracal a fost gazda Biroului Executiv A.N.F.R. oferind celor prezenți o informare detaliată asupra istoriei și tradițiilor locului. Primarul Ion Doldure , viceprimarul Marina Samiee și șefa muzeului local au insistat cu mândrie aupra valorilor cultural –istorice ale Romanaților. După salutul oficial al primarului s-a intrat în ordinea de zi a ședinței de Birou. Prezidată de președintele Uniunii Mondiale de folclor – I.G.F. – prof. dr. Dorel Cosma, ședința s-a desfășurat în jurul câtorva probleme esențiale din activitatea A.N.F.R. În urma discuțiilor s-a votat înființarea în cadrul Asociației  a unei secții pentru interpreții de muzică populară sub coordonarea realizatoarei TVR – Gheorghița Nicolae ( Tezaur folcloric) sprijinită în teritoriu de interpretele Ionela Bran și Marioara Sigheartău. În perioada următoare se va deschide lista interpreților pentru această nouă secție A.N.F.R.

              În conformitate cu evoluția evenimentelor folclorice internaționale, președintele Dorel Cosma a propus realizarea unui ansamblu A.N.F.R. sub numele „Cununa României”. Propunearea a fost votată în unanimitate și privită cu larg interes urmând a se stabili  la următoarele întâlniri coordonatele muzical-coregrafice și modalitățile de întrunire, repetiții și reprezentare.

              Intervențiile din partea celor prezenți s-au bazat pe evoluția și rolul culturii populare și a identității naționale în perioada actuală. Un punct important l-a constituit evocarea personalității fostei interprete și realizatoare TV – Emilia Bubulac. Dorința colegilor din A.N.F.R. de a realiza un festival de muzică populară care să poarte numele fostei vicepreședintă, nu a prins contur în satul natal Peștișani. Foarte bine primită a fost propunerea d-nei Claudia Torop director artistic „Doina Gorjului” de a încerca sensibilizarea autorităților din județul Gorj în vederea atingerii acestui obiectiv. Cele două mari manifestări folclorice „Rozmarin în colțu mesii” – Satu Mare și „Petre Săbădeanu” – Târgu Mureș au fost prezentate de prim vicepreședintele Robert Laszlo, director Centrul Județean Satu-Mare și de artistul Nelu Șopterean. Prof. Pahone Pop - trezorier adj. I.G.F., maestrul coregraf Nichita Dragomir ( Slatina), Paula Taloș – șef secție ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău, interpretul Ion Drăgan ( Gorj), coregraful organizator Lucian Stroe și îndrăgita realizatoare TVR Gheorghița Nicolae au exprimat gândurile de bună conlucrare în A.N.F.R. pentru etapa următoare.

              Președintele Dorel Cosma a mulțumit tuturor pentru intervențiile pertinente și i-a invitat pe cei prezenți la sediul filialei Caracal. Plăcut aranjat și mobilat, aici s-a și desfășurat prima acțiune oficială. Scriitorul Dorel Cosma a prezentat câteva din cărțile sale și revista de cultură „Conexiuni BC”. Atât cărțile cât și revistele au rămas la noul sediu din Caracal. De precizat că artistul Gogu Neagoe ( Caracal) a imortalizat prin caricaturile sale pe toți membrii Biroului prezenți.

                Teatrul Național Caracal a fost gazda Galei Folclorice care a încheiat evenimentul. O adevărată bijuterie, Teatrul a răsunat de vocile minunate ale artiștilor veniți de pe cuprinsul României la acest eveniment. Ghidați în scenă cu măiestrie și prezentați publicului cu căldura deosebită a omului de cultură, Gheorghița Nicolae, Gala a fost un remarcabil Regal folcloric în care au strălucit Gelu Voicu, Claudia Torop, Gheorghița Nicolae, Bianca Angela Cioacă, Camelia Cherecheș, Andra Sâiu, Denisa Popescu, Alexandru Lilea. Seara s-a așternut peste Caracal și a însemnat și gândul de rămas bun luat tot în cadrul minunatelor costume populare ( expoziție) realizate de harnicul și neobositul vicepreședintre Lucian Stroe. Felicitări Lucian Stroe și autorităților din Caracal pentru atmosfera și sprijinul în realizarea acestui eveniment istoric.

Doris Nedelea

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5