Păstrător al tradiţiilor

Episcopul Macarie a primit un steag de nuntă la Spermezeu

PreaSfinţitul Macarie, episcopul Europei de Nord, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în satul natal, Spermezeu.
Episcopul a venit de la Mânăstirea Dobric, fiind însoţit de maica stareţă Veronica şi preotul duhovnic Siluan. PreaSfinţia Sa a fost primit de către călăreţi îmbrăcaţi în straie populare fiind întâmpinat de prof. Alexandru Deneş cu colacul strămoşesc şi sare, aşa cum fac bunii români.
Slujba a fost oficiată împreună cu 17 preoţi, alături de care s-a aflat şi actualul director al Seminarului Teologic din Cluj, pr prof. Liviu Vidican, fiu al satului, diaconul de la Catedrala Mitropolitană Cluj, Cristian Timar, de loc din Dumbrăviţa. Pricesnele cântate de artiştii Cornelia Ardelean Archiudean şi Alexandru Pugna au sensibilizat până la lacrimi pe credincioşi.
La sfârşitul Liturghiei preotul paroh Buta Simeon i-a oferit episcopului cadou un steag de nuntă cum se folosea odinioară, confecţionat cu ajutorul oamenilor din sat, printre care Anghel Căienar şi Maria Clapa. Episcopul a îndemnat tinerii să reia tradiţia folosirii steagului de nuntă, vorbind totodată şi despre semnificaţia lui, crucea cu clopoţei din fruntea alaiului de nuntă. Episcopul Macarie Drăgoi este un apreciat etnolog la nivel naţional, lucrările sale de specialitate trezind interes.
La sfârşit preotul paroh a mulţumit Bunului Dumnezeu şi consătenilor care s-au jertfit la lucrarea de înfrumuseţare a bisericii săvârşită în ultima lună, acoperirea bisericii cu tabla de cupru. Dintre oficialităţile prezente la eveniment amintim pe Alexandru Pugna-vicepreşedinte Consiliul Judeţean, Daniel Suciu-consilier judeţean, Grigore Rusu-fost prefect.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5