Elevii romi din Budacu de Jos, încurajaţi să citească. Emil Neia Lăcătuş: Cu şcoală ai acces către succes

În premieră, bibliobusul a ajuns luni dimineaţa la Şcoala Gimnazială Budacu de Jos.  Zeci de copii şi cadre didactice au venit la întâlnirea cu cartea, acţiune ce face parte din proiectul derulat de Asociația Partida Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud, în parteneriat Inspectoratul Școlar Judeţean Bistriţa-Năsăud și Biblioteca Județeană ”George Coşbuc”. Chiar dacă lansarea oficială a proiectului „Încurajarea lecturii elevilor de etnie romă din şcolile cu comunităţi mari de romi” este programată doar pentru 20 noiembrie, caravana cititului a pornit deja, la Budacu de Jos, Budacu de Sus şi Cetate.

„Partida Romilor Pro Europa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” derulează un proiect care se desfăşoară în cele zece comunităţi mari de romi din judeţul Bistriţa-Năsăud, care se adresează elevilor de etnie romă pentru încurajarea lecturii în rândul acestora. Avem cărţi pentru elevii din toate clasele, de la clasa I până la clasa a VIII-a, toţi elevii romi pot împrumuta o carte din Bibliobus. Veţi fi înscrişi pe o fişă şi veţi avea la dispoziţie două săptămâni pentru a o citi, iar apoi să faceţi un eseu, o compunere despre această carte. În 12 decembrie ne vom întâlni, la Bioblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, sub sloganul „O zi la Biblioteca Judeţeană”. Cei 17 elevi selectaţi de la nivelul şcolii vor veni la  Bistriţa, iar primii cinci dintre aceştia vor intra într-un concurs judeţean în cadrul căruia vor fi acordate premii în bani. De asemenea, toţi elevii selectaţi de la nivelul şcolilor vor primi cadouri – constând în dulciuri şi rechizite, dar vor participa şi la un eveniment festiv, la un restaurant din Bistriţa”, le-a explicat copiilor, preşedintele Emil Neia Lăcătuş.

Acesta a ţinut să mulţumească partenerilor pentru implicare, dar şi echipei manageriale de la Şcoala Gimnazială Budacu de Jos, arărându-se oprimist că acest proiect îşi va atinge ţelul.

          „Avem un număr de 50 de elevi de etnie romă, de la clasa pregătitoare şi până la clasa a VIII-a. Copiii au fost la început reticienţi, probabil că s-au speriat de ideea de a merge la Bibliotecă la nivel judeţean, dar au fost motivaţi cu recompense şi acum sunt interesaţi.  Vom vedea apoi care sunt şi elevii selectaţi pentru concursul de la Biblioteca Judeţeană. Avem şi copii buni dintre cei de etnie romă, care au intrat la licee foarte bune, la licee militare sau de poliţie. Există interes pentru educaţie, pentru lectură din partea multora dintre aceştia”, a declarat directorul şcolii, prof. Gabriela Soroiu.

         Iniţiativa a fost salutată şi de primarul Florin Sandu Simionca, administraţia locală considerând educaţia una dintre priorităţi. De altfel, numeroasele investiţii în infrastructura şcolară, dar şi asigurarea navetei elevilor şi a cadrelor didactice sunt doar câteva exemple. Primăria Budacu de Jos are în derulare un proiect finanţat din fonduri guvernamentale în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Este vorba despre construirea unei grădiniţe cu program normal, amplasată la Budacu de Jos, care va fi inaugurată în părimăvara lui 2019. De asemenea, grădiniţele din Buduş, Monariu şi cea din Budacu de Jos au beneficiat de lucrări de renovare, în cadrul primei etape a PNDL, astfel că au primit aviz sanitar de funcţionare, având grupuri sanitare cu apă curentă, încălzire centrală şi instalaţii electrice noi. Aproape un milion de lei au fost investite în cele trei localuri de grădiniţă, pentru a crea condiţii optime de educaţie pentru cei mai mici locuitori ai comunei. "Rolul oricărei administraţii locale este de a asigura condiţii cât mai bune pentru procesul educaţional. De aceea, investim  în grădiniţe, în şcoli, asigutăm naveta elevilor. Suntem parteneri ai şcolii şi cred că orice tânăr educat reprezintă un câştig pentru comunitatea noastră", ne-a declarat primarul Florin Sandu Simionca. 

***

În perioada imediat următoare, bibliobusul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” va ajunge la Lechința, Teaca, Budacu de Jos, Dumitrița, Șieu Măgheruș, Petru Rareș, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Rodna, dar și orașul Năsăud. Partida Romilor suportă cheltuielile materiale legate de acest proiect, susţine preşedintele Emil Neia Lăcătuș, Inspectoratul Școlar Județean facilitează accesul în școlile selectate în cadrul acestui proiect, iar Biblioteca Județeană asigură transportul și cărțile, dar și personalul de specialitate.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5