Elevi bistriţeni premiaţi la Palatul Elisabeta

Creativitatea este, fără îndoială, unul dintre factorii necesari supravieţuirii într-o societate care este mai mult a rutinei şi a confortului decât a oamenilor. Mai mult decât atât, creativitatea reprezintă una dintre caracteristicile comune oamenilor întreprinzători, după cum Ayn Rand spunea că „un om creativ este motivat de dorinţa de a realiza ceva”.
În acest sens, Concursul Internaţional „Basmele Reginei Maria”, organizat la iniţiativa Palatului Copiilor Craiova şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a oferit elevilor din ţară şi din străinătate ocazia de a-şi manifesta şi de a-şi dovedi talentul artistic şi, implicit, creativ. Cea de-a X-a ediţie a numărat peste 800 de participanţi la secţiunile creaţie literară originală - basm sau jurnal, artă plastică şi artă digitală.
Festivitatea de premiere, la care am avut onoarea să particip alături de un alt câştigător din judeţ, Bogdan Gonda – elev în clasa a V-a şi membru al Clubului Copiilor din Năsăud, s-a desfăşurat joi, 9 iulie 2015, la Palatul Elisabeta, în prezenţa Principesei Margareta.
Delegaţia reprezentantă a judeţului, susţinută şi de Clubul Monahiştilor din Bistriţa, conduşi de domnul doctor Marius Pop, spijinită şi de Revista Mişcarea literară, a fost formată de cei doi elevi câştigători ai locului I – Gonda Bogdan şi Andrecuţ Alexandra, de cele două doamne profesoare coordonatoare – Maria Gonda de la Clubul Copiilor Năsăud şi Ionela-Silvia Nuşfelean de la Palatul Copiilor Bistriţa şi de scriitorul Olimpiu Nuşfelean.
Drumul până la locul de cazare, aflat în localitatea Cornu, în apropiere de Câmpina, a inclus şi vizitarea sumară a Cetăţii Sighişoara precum şi a Mănăstirii Sfântul Ioan Evanghelistul din Cornu, unde am fost primiţi cu mare bucurie de către măicuţe.
Călătoria spre Bucureşti am reluat-o joi, dis de dimineaţă, astfel încât, am reuşit să vizităm Biblioteca Naţională şi Casa Memorială Tudor Arghezi din Mărţişor, unde am fost întâmpinaţi de poeta Marieta Mihăiţă, care ne-a oferit cărţi cu autograf. A urmat apoi o vizită acasă la scriitorii Lucia şi Grigore Traian Pop şi, nu în cele din urmă, laitmotivul călătoriei noastre, ceremonia de la Palatul Elisabeta.
După un scurt tur al Palatului, pe parcursul căruia a putut fi admirată colecţia de costume a Reginei Elena, dar şi biroul Regelui Mihai, am pătruns în Sala Regilor, unde a avut loc festivitatea.
Premiile au fost înmânate cu delicateţe chiar de Principesa Margareta, care a fost alături de cei prezenţi şi în grădina Palatului, unde s-au făcut poze, s-a servit suc şi prăjitură şi s-au schimbat impresii cu Principesa, care a mărturisit că pentru Dânsa şi Principele Radu e inspirativă această competiţie. Majestăţii Sale Regele Mihai i s-a oferit cu autograf şi recenta carte de eseuri a lui Olimpiu Nuşfelean, „Să furi raiul cu ajutorul cuvântului”. S-a comunicat şi cu inimoasele organizatoare Gabriela Dascălu, Daniela Calafeteanu şi Claudia Rădulescu şi alţi participanţi. S-au luat interviuri, printre cei abordaţi de jurnaliştii de la TVR fiind şi elevul Gonda Bogdan, reprezentant al judeţului nostru, care s-a descurcat foarte bine.
După manifestaţie, ne-am aventurat în cunoaşterea trecutului şi a arhitecturii tradiţionale, printr-o vizită la Muzeul Naţional al Satului, iar întoarcerea la locul de cazare a prilejuit vizitarea Casei Memoriale „Nicolae Grigorescu” şi a Castelului „Iulia Haşdeu” din Câmpina.
Drumul spre Bistriţa a fost presărat, de asemenea, cu vizitarea unor locuri minunate precum plaiurile din Buşteni, străjuite de Munţii Bucegi şi de teleferic şi a Cetăţii Rupea, renăscută din anul 2013.
Prin urmare, creativitatea nu este doar o caracteristică importantă, esenţială omului modern, dar şi o fereastră deschisă spre o multitudine de opţiuni şi de oportunităţi. Ceea ce trebuie să învăţăm, ca „oameni mari” este să redevenim, uneori, copii, să ne jucăm cu arta şi cuvintele, să creăm, ceea ce este echivalent cu a construi. A construi pentru propriul viitor şi pentru viitorul celor care vor veni, a accepta provocările şi „a fi schimbarea pe care vrei să o vezi în jur”, după cum spunea Ghandi.
Poate că un premiu în plus sau în minus nu face diferenţa, atestând doar abilităţile pe care tu ştii deja sau simţi că le ai, însă dorinţa de autodepăşire şi lupta cu sine însuţi pe care aceasta o instaurează sunt lucrurile care te ajută să creşti întrucât, aşa cum citam din Ayn Rand la început – „Un om creativ este motivat de dorinţa de a realiza ceva şi”, continuă ea, „nu din dorinţă de a-i învinge pe ceilalţi”.

Alexandra Andrecuţ, clasa a X-a
Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5