Dumitru Buşcoiu: Anul 2017 a reprezentat un pas înainte pentru comuna Zagra

Primarul comunei Zagra, Dumitru Buşcoiu, declară că în comuna pe care o conduce lucrurile au stat bine în acest an, chiar dacă multe administraţii locale se plâng de lipsa de fonduri şi de modalitatea greoaie de analiză şi aprobare a proiectelor de dezvoltare pe fonduri europene şi guvernamentale

Primul proiect care merită a fi menţionat este în valoare de 1.500.000 de euro şi a constat în asfaltarea a aproximativ doi kilometri de drum şi străzi neasfaltate între Mireş şi Perişor. Iniţial drumul a fost făcut pe fonduri europene, dar această porţiune nu a intrat în proiectul iniţial astfel că a fost nevoie ca administraţia locală să acceseze fonduri guvernamentale pentru a completa lucrarea iniţială. De asemenea, în această toamnă a avut loc recepţia finală a lucrării care a fost executată înainte de termen de societatea bistriţeană Frasinul.

         Un alt proiect, de această dată cu finanţare europeană, vizează asfaltarea unui drum între Zagra şi Aluniş. Proiectul se află în faza de licitaţie şi dacă nu vor exista contestaţii, lucrările vor demara în primăvară. Valoarea totală este de un milion de euro şi în această sumă este cuprinsă modernizarea şi asfaltarea a nouă kilometri de drum. Proiectul este realizat şi aprobat pe Submăsura 7.2 din cadrul PNDR 2014-2020.

În această perioadă au fost făcute două proiecte pentru apă și canalizare, pentru satele Poienile Zăgrii, Suplai și Zagra, pe o lungime de 16 kilometri. Valoarea lucrărilor este de aproape nouă milioane de lei. De asemenea, se așteaptă li finalizarea implementării Masterplanului județean de apă și canalizare pentru ca întreaga comună să beneficieze de apă și canalizare.

Și latura educațională este în atenția primarului Dumitru Bușcoiu, care mai are depus un proiect care vizează modernizarea școlii generale din localitate, proiect care a fost și finanțat, astfel că a fost schimbat parțial acoperișul de la școala din centru de comună, dar vorbim și de reabilitarea interiorului, pentru ca această instituție să poată obține autorizația de securitate la incendii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Valoarea proiectului este de 1,2 milioane de lei și finanțarea  este asigurată de Guvern  prin PNDL. În același timp, au fost finalizate lucrările de renovare și consolidare a școlii din Poienile Zăgrii, proiect de amploare care a fost început anul trecut și a fost finanțat din bugetul local al comunei. Valoarea investiției s-a ridicat la 13 milioane de lei. 

Chiar dacă multe unități administrative-teritoriale se confruntă cu greutăți în ceea ce privește plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora, Zagra pare să fie o excepție, având fondurile asigurate până la sfârșitul anului. În acest moment, de indemnizație de handicap beneficiază 24 de persoane, iar cuantumul acesteia se ridică la 25.560 lei lunar. În ceea ce privește însoțitorii persoanelor aflate în dificultate, în Zagra există un număr de 32 de persoane care încasează lunar de la bugetul local 46.400 de lei. Astfel că suma a fost suplimentată prin hotărâre de Consiliu Local cu 110.000 de lei pentru a nu întâmpina probleme la plata acestora. Nici persoanele asistate social nu o să înregistreze întârzieri de plată, toți cei 270 de beneficiari ai venitului minim garantat de Legea 416 îsi vor primi la timp sumele alocate.

Tot în această perioadă urmează să demareze lucrările de cadastrare a comunei Zagra pe o suprafață de 12.600 de hectare, adică tot extravilanul comunei.

Primarul zăgrean declară că nu are gând să se opreasca aici în ceea ce privește posibilitatea de a obține finanțări europene sau guvernamentale și își dorește ca până în anul 2020 întreaga comună să beneficieze de apa curentă, canalizare și asfalt.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5