Drum bun, între Budacu de Sus - Șoimuș-Șieu, investiție finanțată din fonduri europene și de la bugetul județean!

Consiliul Judeţean a recepţionat lucrările de modernizare DJ 173, Budacu de Sus - Șoimuș-Șieu și a lucrărilor de consolidare/stabilizare versanți și refacere platformă drum județean 173, Budacu de Sus - Șoimuș-Șieu, cu o valoare a proiectului de 44.3 mil lei ( 8,8 mil euro). Alături de preşedintele Emil Radu Moldovan şi vicepreşedintele Ciprian Kecskes Simionca au fost prefectul Teofil Cioarbă, directorul executiv Ciprian Oprea Ceclan din cadrul Consiliului Judeţean, primarii Ionuţ Cifor (Şieu), Ilie Uchrenciuc (Dumitriţa), Mihai Ivan (Şieuţ), managementul companiei Îndemânarea Prodcom – Alexandru Simionca şi Darius Simionca, dar şi specialişti din cadrul firmei.
"Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu şi colegilor mei, la toţi cei implicaţi, şi de la Consiliul Judeţean şi la constructori, pentru că un deziderat extrem de important de a finaliza toate proiectele cu finanţare europeană până la finalul anului 2023 este realizat. Astăzi recepţionăm DJ 173, marți pe cel de la Bistriţa la Tărpiu. Aş vrea să felicit conducerea Îndemânarea Prod Com, antreprenorul general care, împreună cu DP Proiect SRL – la lucrări de proiectare, au derulat această investiţie extrem de importantă, cu foarte multe complicaţii pe parcursul execuţiei lucrărilor. Au fost multe dezbateri în legătura cu alunecarea acestui deal, care a alunecat în integralitate, iar costurile de stabilizare a dealului au fost mai mari decât cele totale pentru modernizarea drumului, cu o lungime de 6,52 km, sursa de finanţare - Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi bugetul propriu al Consiliului Judeţean.
Perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 luni, mai exact zece ani, cu consolidări pe o distanţă de circa 3 km, cu 594 de piloni foraţi pe o lungime de 7,7 km, parapete de siguranţă pe 577 m şi celelalte lucrări necesare. Odată cu finalizarea acestui drum, avem foarte multe rute alternative care pot scurta şi fluidiza traficul de pe Valea Şieului către Valea Budacului, de aici se poate ajunge foarte uşor, evitând aglomeraţia din municipiul Bistriţa spre Valea Bârgăului sau spre Valea Ilvelor, direct de pe Valea Şieului, fără a mai trece prin oraş. Acest lucru cred că este benefic atât pentru locuitorii acestor zone, cât şi pentru cei care au de făcut activităţi economice", a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Kecskes Simionca, a menționat că lucrările de consolidare au fost printre cele mai complicate din cele pe care le-a avut administrația județeană. "Cred că a fost cea mai complicată consolidare pe care l-am avut în acest an. Felicit în primul rând constructorul şi proiectantul pentru că, al un moment dat, au mobilizat şi trei foreze pentru piloni. A fost foarte-foarte complicat, dar ne-au dat ei încredere că pot termina lucrările la timp util. Felicit şi Direcţia de Investiţii şi Drumuri Judeţene care au fost pro activi în orice cerinţă a constructorului şi proiectantului, s-au consultat şi am ajuns să finalizăm acest tronson foarte important de drum. Sperăm ca şi proiectele care urmează în anul 2024 să înceapă şi să se termine tot aşa, cu constructori foarte dedicaţi, cu proiectanţi care răspund la toate cerinţele şi, la finalul anului 2024, să finalizăm proiectele pe care ni le-am propus", a spus vicepreședintele Simionca.
Prefectul Teofil Cioarbă a menționat că finalizarea acestei investiții din fonduri europene reprezintă o altă dovadă că în cadrul Consiliului Judeţean se lucrează intens. "Sincer, cred că este judeţul cu cel mai mare procent de drumuri reabilitate din ţară şi pentru asta sincere felicitări, domnule preşedinte. Bunul Dumnezeu să vă ţină năravul să reuşiţi şi toată reţeaua de drumuri judeţene să fie reabilitată", a spus prefectul Teofil Cioarbă.
Primarul comunei Șieu, Ionuţ Cifor, a precizat că este al treilea drum reabilitat în comuna Şieu de către Consiliul Județean și urmează DJ 154. "E o scurtătură foarte bună, Reghinul, trece prin Dumitriţa şi Cuşma. Sunt foarte multe drumuri făcute prin care se decongestionează traficul din Bistriţa, un lucru foarte bun pentru comunitatea şi valea noastră. Vă mulţumim încă odată şi sperăm să ţină cât mai mult această lucrare, care cred că e cea mai amplă lucrare de pe Valea Şieului, cu aceste forări", a spus primarul Ionuț Cifor.
Primarul comunei Dumitrița, Ilie Uchrenciuc, a ținit să mulțumească celor de la Consiliul Judeţean care au promovat această investiție importantă pentru comunitatea din Budacu de Sus.
Nu în ultimul rând, ing. Alexandru Simionca, managerul general al Îndemânarea ProdCom, a explicat că cea mai mare parte a lucrărilor o reprezintă consolidările. "În toată lucrarea asta, ce se vede este cam 10%, iar ceea ce e sub noi e cam 90%, după cantităţile de material folosite aici. Ca titlu informativ, vreau să vă spun că 11.700 de metri cubi de beton. Nu ştiu dacă mă credeţi, dar sunt mii de maşini de transport aici. La fel, oţel beton. Este vorba de 1287 tone de fier care a intrat aici, de oţel beton prelucrat, cu care s-a lucrat într-un timp destul de scurt, zic eu, poate chiar în timp record. Domnul preşedinte era îngrijorat că nu terminăm, dar i-am spus că ne-am angajat şi când te angajezi, la noi cuvântul e lege. Sunt foarte bucuros că am finalizat cu bine. Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte, Consiliului Judeţean, tuturor aparatelor din Consiliul Judeţean, şi în special Tehnicului care, întotdeauna când am solicitat seara sau noaptea târziu să vină, nu întotdeauna au venit cu vorbe frumoase, dar noi le-am acceptat şi le-am înţeles ca pământeşti. Mulţumesc dirigintelui de şantier dar, în primul rând, îi mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru că, dacă El nu ne ajuta, noi cred că nu eram în posibilitatea de a preda acest drum. Mulţumesc familiei Îndemânarea care – am spus mereu – e o familie, pentru că toţi copiii pe care i-am adus din facultăţi mă ascultă şi sunt ca şi ai mei. Nu în ultimul rând, mulţumesc familie mele pentru că, aşa, cât de blând par, să ştiţi că, de multe ori sunt un om destul de dur şi de multe ori îmi pare rău că spun dar... asta e. Spun acest lucru pentru că, pe fiecare tânăr, când îl trimitem de acasă, la şcoli, se duc în centrele universitare şi unii mai vin sau nu mai vin acasă. Ori, Darius a acceptat, sora lui, la fel, şi s-au întors acasă, au venit lângă mine şi m-au acceptat cu bune, cu rele. Pot să spun că în orice moment pot să fac lateral stânga sau dreapta pentru că am cui să predau ştafeta", a declarat managerul general Alexandru Simionca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5