Dracii de pe Valea Tiblesului

Înstruţatul boului este un stravechi obicei de Rusalii care celebreaza fertilitatea. Obiceiul este specific la Căianul Mare si Căianul Mic. I se mai spune “Dracii de pe Valea Tiblesului”.

O cununa este împletita de fetele satului – “druste”, chiar înainte de Rusalii. Cel mai frumos animal din sat este spalat cu apa limpede, de fantana, curatat, si gatit în zorii zilei, în afara satului, cu flori si panglici, acoperit cu cuverturi.

Se intra în localitate, iar boul astfel împodobit defileaza pe ulitele satului, însotit de mascati – “draci” si flacai calare. Trece prin dreptul bisericii, pe la primarie, si este oprit la casa unui bun gospadar - “gazdacul”. Pe drum, boul este stropit cu apa de sateni. Cununa boului este agatata la loc de cinste în gospodaria gazdei, unde este tinuta pâna de Sfânta Marie, si începe petrecerea.
Taranii cred ca „acolo unde se împăunează boul, satul este ferit de rele, de boli de potop, de vreme rea şi de grindină. Bou-i sfânt, boul a suflat şi l-a încălzit pe Iisus în iesle.”
Acest obicei arhaic apare mentionat pentru prima data în 1852, de catre prof. Ioan F. Negrutiu, protopop greco-catolic al Blajului, în a sa “Gramatica limberi române”, care descrie “purtarea la Rusalii, pe la case, a unei vite împodobita cu frunza verde si flori.”

Foto facebook

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5