A doua promoţie a Liceului "Solomn Haliţă" din Sângeorz-Băi, întâlnire după 55 de ani!

La Liceul „Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi, sâmbătă, 21 mai 2022, a avut loc o întâlnire de suflet a celei de-o doua promoții de absolvenți ai acestui prestigios liceu de pe Valea Someșului.

            A trecut mai mult de o jumătate de secol și doamna dirigintă ANA SIMA și câțiva colegi sufletești: Doina Hangan, Emil Partene, Valer Bălăi au hotărât să ne întâlnim, după doi ani de vremuri grele.

            A fost o întâlnire benefică sufletului nostru mai ales că doamna dirigintă plină de farmec și optimism ne-a sfătuit să ne aducem aminte doar de ce-a fost bine în viața noastră, cu „Ce rămânem?” în memoria urmașilor și nu numai.

              Ne-am destăinuit în funcție poziția în care am stat în bănci, toți pensionari și cu gândul la cei dragi.

            Astfel POP VALER, profesor de matematică, cu succese la revistele de specialitate și-n rândul foștilor elevi, ce i-au fost și colegi, i-a dedicat o poezie lui TITUS CĂRBUNE, coleg și prieten plecat prea devreme, dintre cei 18 plecați dintre noi la cer. Coincidență 18 prezenți la marea spovedanie ...

          RUS SÂRBUȚ MARIA, farmacistă la Bistrița s-a bucurat și ea de o poezie (ca și toate doamnele) din partea colegului SANDU CĂRBUNE, măierean cu doi copii și doi nepoți.

            MARIA URZICĂ – Bistrița, vorbește cu drag de foștii profesori cărora le mulțumește, are trei fete și un băiat, una singură în țară și cinci nepoți.

            Toți cei prezenți ne-am bucurat gândindu-ne la urmașii noștri prin care devenim și noi nemuritori așa cum este trăirea noastră spirituală.

            Medicul EMIL ISTRATE – măierean dar trăitor în Vâlcea (Râmnicu Vâlcea) cu patru copii și șapte nepoti, un profesionist desăvârșit în ale medicinei.

            AURELIA MOLDOVAN (OTUȘ) de la Valea Vinului, fosta asistentă medicală la Târgu Mureș, se mândrește cu copii și nepoții ei.

             DUCU BARNA ”veșnic tânăr și ferice” în ciuda valurilor vieții se mândrește cu trei ”francezi”. Este însoțit de doamna sa soție și ne vorbește despre domnul SEVER URSA.

            Surorile IOANA și FLOAREA NICOLAE, sângeorzence și mari sportive în liceu, s-au întors după 50 de ani de București și 10 în America (Ioana) în orașul natal. Ele mulțumesc colegilor și bunului Dumnezeu că au ajuns această zi binecuvântată.

            FLORICA DUMITRAȘ, preoteasa preotului Algeorge de la Sângeorz-Băi se bucură de fiica sa și nepoata studentă la medicină. La agapa de după dirigenție, domnul părinte a binecuvântat masa și a făcut o rugăciune în amintirea colegilor plecați.

            ANETA TAUGNER, văduva poetului de la Maieru, e bine, se descurcă singură pentru că este o fire optimistă.

            CONSTANȚA DEDIU este mândră de nepoatele de la relații internaționale și drept.

            VALER BĂLĂI, unul dintre ”sufletiștii” ce ține legătura cu foștii colegi, după 40 de ani de Timișoara se întoarce pe meleagurile natale, la Bistrița, cu copiii (un băiat și o fată) și nepoțica. Originar din ”Cetatea Rodnei”, fratele profesorului și scriitorului Emil Bălăi și cumnatul Rodicăi Bălăi, colega noastră, profesoară de limba și literatura română, ca și Solomia Păiuș, soția folcloristului Liviu Păiuș – absente.

            Medicul veterinar EMIL PARTENE, Teaca, tot rodnean, se mândrește cu cei trei copii, trei nurori și cinci nepoți. Ne vorbește cu nostalgie despre colegul nostru DĂNUȚ ISTRATE, profesor doctor la Universitatea din Baia-Mare, plecat și el prea devreme, nepotul profesorului universitar GAVRIL ISTRATE de la Iași, originar tot de pe meleaguri năsăudene.

            PETRICĂ PASTOR, colonel, înzestrat cu harul umorului ”Nimic nou pe frontul de vest, estul cu probleme” ... apare cu o cămașă tradițională deosebită.

            DOINA HANGAN, o fire optimistă, întoarsă pe meleagurile natale (Sângeorz-Băi), una dintre organizatoarele acestor trăiri unice, ne mărturisește că ”nu i-a fost frică de nimic în viață doar de Dumnezeu și șerpi”, sloganul ”Tot înainte pe sub apă” ... nu vrea să audă de cuvântul DOR ...

            Doamna MARIA DUMITRAȘ – soția directorului BOSANCU liceului din Sângeorz-Băi, profesoară de matematică, cu tot neamul (soțul, fiul) s-a bucurat de susținerea familiei și le mulțumește.

            Ne salută din Satu-Mare – profesoara de biologie – RODICA FRANDEȘ și împreună, în Sfânta zi de sărbătoare a Sfinților Împărați Constantin și Elena, o felicităm pe colega noastră ELENA RUSCA tocmai în îndepărtata Australie.

            Ca totul să fie perfect, ne retragem din liceul care ne-a format viața, cu nostalgia în suflet și bucuria că am petrecut o oră de dirigenție alături de diriginta noastră, profesor de chimie, ANA SIMA. Încă o întânlire se adaugă altor trei organizate de MAXIM BUIA și altor șase de aceeași DOINA HANGAN. Mulțumim din suflet pentru dăruire și implicare!

            Am intrat în liceu în sunetul clopoțelului rămas de când am fost noi elevi, sub privirile emoționate ale unui grup de tineri liceeni ce ne-au oferit câte o lalea, frumoasă ca și sufletul lor, și a consilierului educativ doamna profesor CORINA MARIA POP, localnică, una dintre urmașele doamnei ANA SIMA și a domnului director IOAN POP, privind la OMAGIUL adus domnilor NICOLAE MÂTE și OCTAVIAN SCRIDON. Doamna CORINA POP ne-a prezentat liceul ce are ca slogan valorile familiei, profesionalismul, onestitatea, creativitatea și căreia i-am mulțumit că și-a găsit timp pentru noi și am felicitat-o.

            Am plecat apoi la Stațiune, la o agapă unde autoarea acestor rânduri le-a oferit colegilor zece cărți ”Florea Gușă – Pictor și Poet”, antologie îngrijită de Ana Berengea și Ionela Maria Berengea, ce m-a însoțit cu familia (nepoțica Mara și ginerele Claudiu Sasu) la această trăire de suflet.

 

Profesor pensionar Ana Berengea

Ilva-Mare

 

Comentarii

03/06/22 17:41
Axinte Viorica

Ma bucur sa -mi revad colegii de liceu . Si ii salut pe toti, cu mare drag . Au trecut 55 de ani de la absolvirea liceului, de parca ar fi fost doar cateva anotimpuri . Intalnirile acestea au un farmec aparte . Te duc inapoi cu zeci de ani si retraiesti pentru moment acele clipe emotionante ale tineretii . Atunci cand visezi la tot ce e mai frumos, atunci cand incepi cu adevarat lupta cu viata, atunci cand speri sa reusesti sa- ti croiesti un drum in viata . Acum dupa 55 de ani rememorezi acele vremuri .si te bucuri de reusitele tale ca si de cele ale colegilor tai . Pacat ca unii dintre noi ne -au parasit mult prea devreme . Colegi dragi, sufletul intalnirilor anterioare ...din nefericire s- au stins . Imi amintesc de Adrian Istrate , fost profesor universitar care era sarea si piperul fiecarei intalniri anterioare . Vesnic pus pe glume, vesnic deschis ne antrena pe toti aducandu -ne zambetul pe buze in timp ce povestea diverse intamplari hazlii din perioada liceului . La fel si Titus Carbune, profesor de matematica la ultima intalnire ..se stia ca e bolnav . Insa era foarte optimist si increzator zicand ca se va vindeca . Si totusi ...asta nu s -a intamplat asta si ne- a parasit . Imi amintesc de asemenea de Puiu Iacob, un coleg deosebit cred ca tot colonel, oricum un baiat finut, respectuos, agreabil . .si el ne -a parasit . Pacat , mare pacat . Uneori viata este nedreapta cu unii ...Dar sa nu cadem in nostalgie si sa multumim lui Dumnezeu ca noi inca ne putem bucura de copii si de nepoti .Si speram sa mai avem parte inca de multe zile senine . Personal nu m- am putut duce la intalnire, din pricina unor probleme de sanatate . Nu foarte grave...dar . S -a nimerit tocmai atunci . Astept cu mare drag intalnirea de 60 de ani de la absolvire . Si va salut cu drag pe toti colegii de generatie . Sanatate tuturor !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5