Deputatul Robert Sighiartău:"Mica Unire" a fost, de fapt, un mare act istoric întemeietor. Trebuie să urmeze patru ani de construcție, datoria generației noastre

"Mica Unire" a fost, de fapt, un mare act istoric întemeietor. La 24 ianuarie 1859, generația pașoptiștilor a făurit o țară. Au urmat apoi ani de construcție. În doar câțiva ani, sub domnia lui Cuza, au fost adoptate mari reforme prin care au fost puși pilonii primului stat român modern: de la prima Constituție de esență liberală, la reformele electorală, agrară și a educației.
Sigur, au fost doar începuturile, dar direcția a fost cea bună. A fost urmărită cu tenacitate și patriotism, până la realizarea Marii Unirii de la 1918. Și atunci, Marea Unire, al doilea mare act istoric întemeietor al României moderne, a fost urmată de ani de intensă construcție instituțională, cu reforme majore adoptate de guvernarea liberală de la 1922-1926. Guvernarea lui Ion I. C. Brătianu continua, completa și împlinea, de fapt, reformele începute la 1859, odată cu prima Unire.
Ce avem de învățat noi, cei de astăzi din experiența înaintașilor? Dincolo de vorbele mari, un lucru este clar: orice mare act istoric întemeietor trebuie urmat rapid de o perioadă de construcție intensă, de reforme instituționale, cum le zicem noi azi și de dezvoltare pe toate planurile. Astăzi construcția înseamnă reforme cu rost și cu valori, încurajarea muncii și a spiritului liber și întreprinzător, șantiere, autostrăzi, spitale și scoli moderne.
Pentru generația noastră, actul istoric întemeietor este aderarea României la clubul democrațiilor occidentale (UE, NATO, parteneriatul strategic cu SUA). Trebuie să urmeze patru ani de construcție ca să împlinim acest nou act istoric întemeietor, așa cum au făcut-o, la vremea lor, înaintașii noștri, după Unirea Principatelor și Marea Unire. Aceasta este acum Marea Unire națională și datoria generației noastre.
La mulți ani, dragi români! Dumnezeu să binecuvânteze România!

deputat Robert Sighiartău,
secretar general al PNL

Comentarii

27/01/21 10:19
Bistritean

Frate Robytza, tineti-va de cuvant si aduceti-va inapoi ( acasa ) diasporetzii, cu ajutorul carora ati iesit invingatori la alegeri si carora le-ati promis multe locuri de munca ,platite ca-n occident . Ar fi cazul sa va tineti de promisiune ... ptr ca dupa cum se vede ii aduceti inapoi numai pe cei infectati si care in loc sa stea acolo unde s-au dus, sa oblige statul pentru care muncesc si carora le fac plusprodus, le platesc taxe si impozite , sa-i interneze si sa-i trateze la spitalele lor, nu sa vina in Romania, la spitalele noastre pe banii nostri publici, la care ei nu contribuie cu absolut nimic .
Nu vi se pare ca toata lumea sta numai cu mana intinsa la aceasta tzara pe care o guvernati si unde pe banii publici , scolarizati si calificati pe toata lumea ,dupa care-i "azvarliti " peste granitza , sa munceasca ptr altii , lasandu-si aici acasa copiii si batranii , sa-i tinem noi , pe capul si pe banii nostri publici la care ei nu contribuie cu absolut nimic ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5