Deputatul Diana Morar: Legea debirocratizării este a fiecărui român. Accesaţi site-ul romaniafaradosar.ro!

Deputatul liberal Diana Morar consideră că Legea 9/2023, cunoscută drept „Legea debirocratizării” a apărut dintr-o necesitate a populaţiei şi se aplică tuturor cetăţenilor. Potrivit acesteia, „este o lege a fiecărui român care s-a lovit de instituţiile statului”, reprezintă o normalitate, iar respectarea ei ţine de fiecare dintre noi. Legea a fost iniţiată de deputatul Diana Morar, alături de Sebastian Burduja, George Tuţă şi Gabriela Horga şi reprezintă un demers mai amplu care va fi implementat la nivelul administraţiei centrale şi locale, practic „un pas înainte spre digitalizare”.
„Nu se mai cer copii după acte, este cel mai important lucru pe care noi îl întâmpinăm ca beneficiar ai serviciilor în interacţiunea cu instituţiile statului. Sunt interzise acele obiecte de papetărie de a fi solicitate beneficiarilor servicilor şi nu în ultimul rând încercăm să simplificăm toate aceste justificări. Am început să merg pe la instituţiile publice din Bistriţa-Năsăud să vedem în ce măsură această lege este implementată. Ea a fost adoptată, promulgată şi publicată în Monitorul Oficial din 4 ianuarie 2023, a existat o perioadă tranzitorie de 180 de zile care s-a împlinit la data de 4 iulie pentru ca instituţiile statului să se pregătească şi să-şi optimizeze procedurile interne”, a explicat deputatul Diana Morar.
Potrivit acesteia, realitatea din judeţul Bistriţa-Năsăud în ceea ce priveşte aplicarea Legii 9 este una „îmbucurătoare”. Deputatul Diana Morar a ajuns la AJPIS B-N, la instituţiile publice din coordonarea Instituţiei Prefectului etc., constatând că instituţiile au făcut demersuri pentru optimizarea părţii de preluare a cererilor, dar că urmează şi alte demersuri în vederea debirocratizării, inclusiv interconectarea datelor.
În context, parlamentarul bistriţean a anunţat că alături de iniţiatorii acestei legi a lansat site-ul romaniafaradosar.ro, prin care cetăţenii pot să sesizeze problemele cu care se confruntă în implementarea acestei legi.
„Legea 9/2023 nu este o lege perfectă (...). Este foarte important ca fiecare cetăţean să-şi cunoască dreptul pe care-l are”, a spus Diana Morar.
Site-ul este structurat pe două segmente, având la dispoziţie un număr de WhatsApp unde pot intra în contact chiar cu iniţiatorii acestei legi pentru optimizarea procedurilor, iar un alt aspect vizează posibilitatea de a reclama faptul că o anumită instituţie nu respectă legislaţia, sesizarea ajungând direct la Instituţia Prefectului din judeţul respectiv.
„Legea 9 nu este a noastră, a iniţiatorilor, este legea fiecărui român, a tuturor celor care s-au lovit de birocraţie, care au pierdut nervi, timp şi energie stând pe la cozi. Este vorba despre o normalitate care trebuia redată, iar respectarea ţine de acum de fiecare dintre noi”, a concluzionat deputatul Diana Morar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5