Deputatul Diana Morar, amendamente la Legile Educaţiei: Suspendarea de la cursuri a elevilor cu abateri grave, cu obligația de reabilitare comportamentală, şi instituirea unei garanții pentru profesia de cadru didactic!

Deputatul Diana Morar a susţinut două teme importante în cadrul grupului PNL din Comisia de învăţământ al cărei membrui este, acum când au început dezbaterile în Parlament pe legile educației. 
"Am propus în grupul PNL al comisiei de învățământ, introducerea unei sancțiuni de suspendare de la cursuri a elevilor care săvârșesc abateri grave, cu obligația de reabilitare comportamentală, dar și psihică, ce urmează să a fi derulată cu sprijinul consilierilor școlari, cu evaluarea momentului optim pentru întoarcerea elevului în colectivitate. Propunerea este agreată de Ministerul Educației și va fi susținută de grupul PNL din comisia de învățământ din Camera Deputaților.
Cred, de asemenea, și în instituirea unei garanții pentru profesia de profesor. Acesta răspunde pentru orice, inclusiv cu desfacerea contractului de muncă.  Nu trebuie neglijat statutul cadrelor didactice și rolul pe care îl au în formarea copiilor noștri. Este nevoie de un echilibru în relația dintre elev și profesor. Din păcate, profesia de profesor nu este atractivă și nu este vorba doar de salarizare. Este nevoie de o garanție pe care să ți-o ofere profesia, raportat la rolul extrem de important pe care dascălii îl au", a transmis parlamentarul PNL, pa pagina de facebook.
***
De altfel, aceste teme au fost prezentate pe larg în cadrul unei emisiuni la Sângeorz Tv, în care a făcut referiri la acest subiect.  Deputatul Diana Morar a menţionat că a iniţiat dezbateri, încă de anul trecut, pe forma iniţială a Legilor Educaţiei cu peste 400 de cadre didactice, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai asociaţiilor de elevi. "Au fost mai multe sesiuni organizate la nivel de judeţ, a fost foarte apreciată în rândul actorilor din sistemul de învăţământ. Am avut o altă abordare în această dezbatere, am luat legea pe articole. Am preluat amendamente pe care la acel moment, în luna septembrie 2022, le-am furnizat Ministerului Educaţiei. Mare parte dintre ele au fost preluate care în momentul de faţă a fost adoptată de Guvern şi care se află în Parlament. Am făcut o dezbatere şi pe această formă a legii înainte să fie adoptată în Guvern, în luna ianuarie, cu reprezentanţi importanţi ai sistemului de învăţământ din judeţul nostru. Încă mai avem de lucru pe forma legii", a punctat deputatul Diana Morar.
 
Parlamentarul bistriţean a adăugat că a avut o dezbatere cu membrii PNL din Comisia de Învăţământ, din nou, "articol cu articol". 
 
"Au fost şi evenimente din spaţiul public care au venit într-un moment oportun pentru a atrage atenţia asupra unor deficienţe ale sistemului de învăţământ, şi ne referim la cazurile profesorilor agresaţi. Există un dezechilibru din punct de vedere a relaţiei cadru didactic-elev. Trebuie să existe un echilibru în relaţia dintre elev şi cadrul didactic. Nu trebuie să absolutizăm dreptul pe care-l are elevul. Trebuie să fie un sistem care include şi drepturi corelativ cu obligaţii. A intervenit o nouă schimbare pe legea care a fost adoptată de Guvern şi pe care noi trebuie s-o adoptăm în Parlament, faptul că se scoate exmatricularea ca sancţiune. Pentru că interpretarea dată de Ministerul Educaţiei a fost că vorbim de învăţământul obligatoriu şi statul nu poate să refuze beneficiarului direct, elevului, dreptul de a fi educat, de a avea acces la educaţie, scoatem sancţiunea exmatriculării. În sistemul de sancţiuni al elevilor care este propus în forma actuală, nu mai avem acest tip de sancţiune şi faptele grave nu pot fi sancţionate decât cu mustrare scrisă... Dacă-i laşi repetenţi şi nu iei nicio măsură să-i recuperezi, vor distruge şi altă clasă cu comportamentul lor. Sunt elevi care vor să înveţe şi nu pot pentru că sunt 2-3 care „strică ora”. Accesul la educaţie al celor care vor să înveţe nu este la fel afectat? Trebuie privit în ansamblu, nu doar drepturile elevilor pe care să le ducem într-o sferă absolută sau doar drepturile profesorilor. Trebuie să găsim un echilibru statornic în această relaţie.
 
         Am propus ca, de exemplu cazul cu profesoara batjocorită, poate să fie şi o sancţiune de suspendare a prezenţei elevilor în cauză la cursuri, dar nu ca să stea acasă şi să nu facă nimic şi să aibă probleme părinţii. Suspendare pentru a urma anumite forme care să-i ajute să se reabiliteze din punct de vedere comportamental şi psihic. Probabil că la o evaluare psihologică se va constata că au şi anumite deficienţe sociale. Pentru a nu introduce o altă instituţie şi pentru că este un amendament venit pe ultima 100 de metri încercăm să lucrăm cu resursele şi instrumentele pe care deja la avem în sistem. Acei consilieri şcolari din CJRAE pot să ghideze aceste recuperări ale elevilor care au o activitate suspendată la cursuri, dar pot desfăşura alte tipuri de activităţi de reabilitare socială. După desfăşurarea acestei activităţi şi dacă un specialist constată că este apt acel elev să se întoarcă în colectivitate se întoarce şi îşi recuperează materia. E o soluţie de mijloc", a declarat deputatul Diana Morar.
 
         Deputatul Diana Morar a menţionat că profesia de cadru didactic nu este una atractivă în România, atât din punct de vedere al salarizării, cât şi al drepturilor şi obligaţiilor. "Legea nu introduce un mecanism de garanţie a profesiei de cadru didactic. Cadrul didactic răspunde pentru orice, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă. Elevul nu răspunde cu nimic pentru că sancţiunile sunt mici. Profesorul nu este apărat de faptul că exercită o autoritate publică la oră", a completat demnitarul bistriţean.
 
         Diana Morar s-a referit şi la modelul de învăţământ estonian, în urma unei vizite făcute de Comisia de Învăţământ, menţionând că acolo sunt testaţi psihologic absolut toţi elevii, pentru a depista care sunt elevii ce au nevoie de suport special. S-a constatat că 18% dintre elevi aveau o problemă, inclusiv una de comportament social, interbvenindu-se astfel  pentru recuperare - logoped, consilier, psiholg etc.
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5