De Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, la Bistriţa un sensibil omagiu adus evreilor deportaţi

Data de 9 octombrie este destinată Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului, iar acest tragic eveniment a fost evocat şi s-a adus un neuitat omagiu evreilor care au fost deportaţi şi exterminaţi în lagărele de concentrare.
La Monumentul Deportaţilor, situat în faţa Sinagogii Bistriţa, a avut loc un sensibil ceremonial prin care a fost marcată această zi, printr-o depunere de coroane în amintirea victimelor nefastului Holocaust, de către reprezentanţii comunităţii evreieşti din Bistriţa, autorităţile judeţene şi cele locale, în prezenţa a numeroşi elevi, cadre didactice, mass-media etc.
Au participat la acest deosebit eveniment Fredi Deac – preşedintele Comunităţii Evreilor Bistriţeni, vicepreşedintele CJ B-N - Ioan Ţintean, vicperimarul Bistriţei – Gelu Muthi, dr. Marius Pop – preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi B-N şi preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, inspector şcolar Angelo Manea şi evrei din Bistriţa şi judeţ.
Au evocat Holocaustul, cu argumente, Fredi Deac – preşedintele Comunităţii Evreilor Bistriţei: „Comemorăm acum deportarea evreilor din Regat în Transnistria, deportări făcute de trupele hortiste imediat după ce partea de nord a Ardealului a fost cedată Ungariei.
În 1940, trupele hortiste au început să facă deportări masive, iar evreii au fost duşi în carierele de piatră din Ucraina, majoritatea fiind din Ardealul de Nord, din sate, nu din oraşe, pentru a nu pune în evidenţă deportarea.
Acolo nu rezistau mai mult de două sau trei luni din cauza muncii la care erau supuşi.
Acest fenomen scoate în evidenţă faptul că Holocaustul, în spaţiul nostru, a început în 1940”.
„România este ţara care tratează extrem de serios acest fenomen. Dacă am vorbit până acum de vindecarea rănilor la evrei, trebuie să vorbim acum despre cunoaşterea evenimentelor”, a precizat vicepreşedintele CJ, Ioan Ţintean.
Viceprimarul Gelu Muthi: „În Holocaust, peste 6.000.000 de oameni au fost condamnaţi de fascism, hitlerism, numai pentru că erau evrei.
Este necesar ca cei de astăzi să ne mobilizăm energia ca astfel de fapte să nu se mai petreacă nicăieri, niciodată. De aici au plecat peste 7000 de evrei care au fost trimişi la moarte de autorităţile hortiste.
Evreii bistriţeni fac parte din cei 170.000 de evrei din Transilvania şi 80.000 din Vechiul Regat, victime nevinovate şi deportate, să facem tot ce ne stă în putinţă ca astfel de grozăvii să nu se repete”.
Din judeţul B-N au fost deportaţi circa 7000 de evrei din iunie 1944, 300 de evrei au murit în lagăr şi îngropaţi într-o groapă comună, iar din cei care au fost duşi în lagărele de exterminare doar 700 au reuşit să se întoarcă.
Fredi Deac a precizat că, pentru anul 2019 această comemorare va avea ca noutate publicarea tabelelor cu evreii deportaţi şi se va ridica un monument în incinta Sinagogii Bistriţa.
Peste 50 de elevi au depus flori şi lumânări, inclusiv pietre la Monumentul Deportaţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5