De sărbători, Petre Petruse aniversat la 80 de ani printr-un concert şi lansare de carte

La împlinirea a 80 de ani de viaţă, primul solist profesionist al judeţului, Petre Petruse, este aniversat de către Primăria Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal printr-un spectacol extraordinar.

Miercuri, 28 decembrie, de la ora 18.00, la Palatul Culturii, vor fi prezenţi pe scenă Sava Negrean Brudaşcu, Sergiu Vitalian Vaida de la TVR, Alexandru Pugna, Vasile Coca, Ionela Moruţan, Felix Gălan, Maria Butilă, Cristina Ţăran, Dorina Oprea, Nelu Gabor, Aurel Şuteu, Nelu Şopterean, alături de Cornelia Ardelean Archiudean, Mirela Petruş, Mărioara Sigheartău, Dumitru Ciupa, Viorica Lazăr, Marcel Avram, Alina Ploae, Anton Todică.

Nu va lipsi nepotul Mihai Turda, dar şi Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Someş”, dirijor Anghel Urs, coregrafia - Teodor Puşcaş. Regia spectacolului este semnată de Dorel Cosma.

În cadrul evenimentului va fi lansată şi cartea „Petre Petruse - Mâdru-i omu şî se ţine – o viaţă pentru cântecul din Bistriţa-Năsăud” gândită de Menuţ Maximinian, cel care va prezenta şi evenimentul. Preţul unui bilet este de 20 lei şi poate fi achiziţionat de la casieria Palatului Culturii.

Comentarii

24/12/22 22:15
Ioan Sărățean

Maestre Petrică,

Să fii, de fapt să fim mândri și recunoscători Școlii Bistrițene de Horticultură, care prin profesorii și îndrumătorii săi din rândul cărora au făcut parte inginerii: Alexandru Petringel, fost director vreme de 30 de ani (1954-1986), Coman Dragomir (1910-1984), Cioba Ioan (1930-1985), Podani Constantin, Berger Constantin, Arsinevici Alexandru, Gavriliță Ioan, Tuchilă Ilarion, Breșfelean Ioan, Elena Petringel, profesoara de matematică, Elena Coman, profesoara de limba română și ceilalți ne-a învățat să ne iubim țara și neamul, pe truditorii gliei făuritori ai pâinii, tradițiile, cântecul și portul, pe care le-ai apreciat și promovat pe parcursul întregii tale activități profesionale și artistice. A fost și un angajament al nostru atestat și confirmat și de Tabloul de absolvire în care într-o vreme în care toată lumea își dorea să ajungă “domn”, ( în fapt “domn tovarăș” – n.n.), noi cei de la Horticolă am pozat în costum popular, ca expresie a legământului de a sluji cu devotament și în mod pilduitor țara și neamul. Nu întâmplător colegii noștri au devenit specialiști de marcă, ce au înnobilat și înfrumusețat dealurile bistrițene cu livezi roditoare, horticultura devenind datorită muncii lor o ramură reprezentativă a economiei județului. Aportul lor a fost unul semnificativ și în celelalte domenii ale vieții economice, social-culturale, spirituale, în plan artistic și sportiv. Am înțeles încă de atunci că viața ne oferă nu numai un sumum de bucurii, satisfacții și împliniri, dar și inerente necazuri și poticneli. Toată vremea noi am avut o dublă calitate. Am fost elevi, în adevăratul sens al cuvântului, doar în sezonul rece, din intervalul 1 noiembrie - 31 martie, iar în restul anului am fost consideraṭi și trataṭi drept ucenici, muncitori și tehnicieni în formare, iar locul răsplaiului era luat de instrumentarul de grădinărit, ustensilele de altoit, aparatura de combatere a bolilor și dăunătorilor. Asta ne-a fost de folos în înfruntarea cu necazurile și greutățile, care nici pe tine nu te-au ocolit. Felicitări Petrică, Dumnezeu să-ți dea sănătate și putere, să ai Sărbători Fericite și un An Nou 2023 spornic și fericit !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5