De Rusalii, sărbătoare de zile mari la Căianu Mic. Nicolae Furdui Iancu, Vlăduța Lupău, Mario Fresh, pe Valea Ţibleşului ! Primarul Paul Ştir, 10 ani în fruntea comunităţii !

Rusaliile au adus pe Valea Ţibleşului a XV-a ediţie a Zilelor comunei Căianu Mic. Manifestările au debutat încă din ziua de Rusalii, fiind organizate competiții sportive de fotbal și cros, sub egida Cupei Văii Țibleșului, sportivii fiind premiați cu diplome și cupe. La fotbal, locul I a fost câștigat de Târlișua, locul II - Spermezeu, iar locul III - Dobric! Au fost și demonstrații și întreceri pe probe de taekwondo la Zilele Comunei Căianu Mic! “Felicitări tuturor copilașilor și mult spor în continuare! Mulțumesc domnului antrenor, Marius Muti, pentru tot efortul depus și bunele rezultate obținute cu secția noastră de taekwondo!”, a transmis primarul Paul Știr.
De asemenea, organizatorii s-au gândit la cei mici, oferind un spectacol pentru copii cu personajele Disney (Mickey, Minnie, Elsa si Anna, Spiderman, Batman, Marshall, Lady Bug, Albă ca Zăpada, Hello Kitty), pictură pe faţă şi modelaj de baloane; Poze la minut din partea organizatorilor, personalizate, cu aparat Retro Photobooth, atmosfera fiind întreţinută de Dj Jonnessey & Aner.
După concertul de muzică ușoară din Parcul central din Căianu Mic susținut de: Dj Sergio – muzică House; Lia & The Band – Cover-uri celebre ( hituri româneşti); Dj Jonnessey & Aner – muzică House, by Kiss FM; Mario Fresh – muzică pop/dance; Mira – muzică pop/dance; KISS, prezentat de Petrică Someşanu’, seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii. Alături de frumoasa comunitate și de primarul Pauș Știr, au fost senatorul Ioan Deneș, deputatul Bogdan Ivan, primarul orașului Beclean - Nicolae Moldovan.
A doua zi de Rusalii, după Sfânta Liturghie, conform tradiţiei de sute de ani, a fost pus în scenă vechiul obicei agrar „Înstruţatul boului”. Încă de dimineaţă, pe drumurile comunei, au mărşăluit „dracii”, fie călare, fie pe jos, oameni mascaţi care au un rol bine definit în ceremonialul în care un bou este împodobit ce semn al începutului vieţii agrare. Tineri, în costume populare, au însoţit alaiul în care boul înstruţat a venit din capătul satului, de pe câmp, şi s-a oprit la gazdă, adică în curtea Primăriei, la primarul Paul Ştir, care a ospătat pe toată lumea, conform tradiţiei, iar mai apoi cununa a fost aşezată pe acoperişul Căminului Cultural.
Alături de primarul Paul Ştir, la acest moment al sărbătorii, au fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură – Alexandru Pugna, şi preotul Alexandru Gherghel, cu toţii transmiţând un mesaj de bucurie la întâlnirea, după doi ani, cu obiceiul ce se pierde în negura timpului şi care se derulează la Căian de când e lumea lume.
„Este un obicei agrar care datează de sute de ani. După o perioadă mai grea, am un sentiment de mare bucurie şi, după o pauză de doi ani, am revenit. Mă bucur că văd mulţime de oameni şi pe copii în costume populare. Le mulţumesc, aşa cum se spune la noi în Căian, şi dracilor, care sunt anul acesta foarte mulţi, şi femeilor care au făcut cununa boului şi tuturor celor implicaţi în ceremonial încă de la înstruţat până în momentul în care cununa este pusă pe Căminul Cultural, de-a lungul ceremonialului, din capătul satului până aici”, a declarat primarul Paul Ştir, aplaudat la scenă deschisă de către tinerii implicaţi în străvechiul obicei.
În Căminul Cultural, au urmat o serie de manifestări cultural-educaţionale ce marchează 30 de ani de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Aici, alături de primarul Paul Ştir, la deschiderea comunicărilor, au fost prezenţi, pe lângă vicepreşedintele Camelia Tabără, directorul Alexandru Pugna şi preotul Alexandru Gherghel, şi directorul liceului, Ovidiu Boca, precum şi managerii Complexului Muzeal – Alexandru Gavrilaş, şi al Bibliotecii Judeţene – Ioan Pintea. Expoziția de fotografie „ Povești din Căian” a inclus imagini cu bunicii noștri și portul tradițional, dar şi o expoziţie cu imagini de la muzeul Grăniceresc, aduse de Lucian Vaida. Despre Înstruțatul boului a conferenţiat Emilia Ometiță – Şef Serviciu CJC, Povestea clopotelor din Căian a fost adusă de Alexandru Pugna. Tradițiile și ocupațiile din Căian au fost exemplificate prin expoziţiile meşterilor de hamuri şi curele de la dobric, dar şi prin cele cu obiectele de voştinărit. Muzeul vine la tine este genericul sub care a fost prezentat „Depozitul de unelte de epocă romană de la Căianu Mic” de către Radu Zăgreanu de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. În cadrul Traseelor Bibliobuzului - ”Biblioteca acasă la tine – Raftul cu cărți”, s-a putut face împrumut de carte, prezentări și lansări de carte, managerul Ioan Pintea punctând şi câteva din evenimentele cultural-educaționale, în parteneriat cu școala din localitate și biblioteca comunală. Amintim şi de proiecția de film documentar Biografii clasice: Ioan Căian – Românul, precum şi de lansarea de carte a profesorului Vasile Vidican, prezintată de Ioan Pintea și Menuț Maximinian. ”Culori în Icoane” a fost expoziţia de pictură pe sticlă a elevilor din gimnaziu, cooronator prof. Cotta Traian, premiaţi de preot Gherghel Alexandru. ’’Culorile verii în versuri” a fost genericul sub care elevii din primar au susţinut un recital de poezie, fiind răsplătiţi cu aplauze şi diplome.
La scenă a urmat premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie ( Nunta de aur), alături de primar la acest moment fiind prezent şi deputatul Daniel Suciu care a declarat: „Pe această scenă sunt, adunați, 1600 de ani de căsătorie, cu greutăți, cu fericiri, cu vise și dezamăgiri, dar astăzi doar cu un zâmbet cald că a lor comunitate le-a serbat acest răstimp împreună. Felicitări Paul Știr pentru cum știi să aduni comunitatea ta lângă tine de 10 ani, pentru cum s-a transformat Căianu Mic în fiecare zi de atunci și pentru ce va fi și de acum înainte”. Programul artistic, prezentat de Menuţ Maximinian, a cuprins momente cu Grupul Folcloric ,,Glanetașul” din Târlișua, coordonat de învăţătoarea Floarea Pop, însoţit de Tezaurul Uman Viu Teodora Purja, soliști vocali ai Văii Țibleșului (Viorica Telcean, Sofia Boca, Olimpia Deneș, Dorin Rus, Daniel Rațiu), dar şi Viorica Ciui, pe care am văzut-o la "Vedeta populară" la TVR, Ansamblul ,,Roua Țibleșului” din Căianu Mic ( coregraf Adrian Paşcu), cu momente din ceremonialul Cununii şi al nunţii, cu jocuri, dar şi cu micuţele interprete Alina Mureşan, Giulia Vidican şi Isabela Retegan. Recital extraordinar susținut de artiștii profesioniști ai județului Bistrița - Năsăud, angajați ai Ansamblului Folcloric Profesionist ”Dor Românesc” ( Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Oana Matei Coruți, Cristina Retegan, Ioachim Spân, Veronica Bălan), conducerea muzicală Horaţiu Cigu, dar şi a dansatorilor coordonaţi de Adrian Paşcu au întregit atmosfera de sărbătoare. Şi de această dată, alături de primarul Paul Ştir şi de mulţimea de oameni veniţi din toate zonele pentru a se bucura de sărbătoare a fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan care a spus: „Sărbătoarea “Zilele Comunei Căianu Mic" a ajuns la ediția a XV-a, iar “Înstruțatul Boului" unul din cele mai vechi obiceiuri agrare, s-a sărbătorit într-o atmosferă de cântec, joc și voie bună. Alături de sute de oameni ne-am putut bucura de cântece populare și dansuri, în cadrul festivalului folcloric scăldat în tradiție. Felicitări domnului Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, pentru devotamentul față de tradiție și pentru că sunteți parte din această frumoasa comunitate din Caianu Mic. Mulțumiri speciale, soliștilor Ansamblului Profesionist ,,Dor Românesc”, dirijorului Horațiu Cigu, dansatorilor Ansamblului Profesionist ,,Dor Românesc” și coregrafului Adrian Pașcu pentru o atmosfera de neuitat! Ați făcut un spectacol de zile mari, la Căianu Mic. De asemenea mulțumiri și interpreților de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, Vlăduța Lupău și Rapsozii Maramureșului pentru că ați însuflețit comunitatea din Caianu Mic prin vocea și cântecele voastre! Felicitări deosebite, domnului Primar Paul Știr pentru implicarea în dezvoltarea comunității, dar și pentru interesul pe care-l manifestați în păstrarea obiceiurilor și tradițiilor strămoșești!”.
„Vă mulţumesc tuturor că sunteţi prezenţi într-un număr atât de mare, mulţumesc concetăţenilor mei, dar şi celor de pe Valea Ţibleşului şi din alte zone pentru că au venit să fie alături de noi. Dumnezeu ne-a rânduit două zile frumoase, fără ploaie. Mulţumesc tuturor artiştilor care au luat parte la această sărbătoare minunată. Noi nu am fi putut organiza două zile de sărbătoare fără sprijinul Consiliului Judeţean, şi-i mulţumesc domnului preşedinte şi domnului Alexandru Pugna care este alături de noi cu sufletul de fiecare dată şi, în calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Cultură, a susţinut intens organizarea acestor zile sub egida marcării a 30 de ani ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi le mulţumim acestor oameni minunaţi”, a spus primarul Paul Ştir, neuitând să mulţumească şi colegilor din Primărie care în aceste zile au fost alături de el şi de comunitate.
„Dragi consăteni, sunt foarte fericit să văd o mare de oameni în faţa mea. De mult nu mi-a fost dat să văd la Căianu o mare de oameni în faţa mea, să ne bucurăm într-o zi de o importanţă crucială pentru noi, pentru căienari. Întotdeauna, a doua zi de Rusalii pentru noi a fost cea mai importantă sărbătoare, ori de unde am fi fost venind acasă, la rădăcini, în locul de unde am plecat în lume pentru a ne bucura împreună cu cei dragi. Anul acesta parcă a fost altceva şi vă mărturisesc că încă de dimineaţă, când am participat la Sfânta Liturghie, am simţit acest aer de sărbătoare, aşezat în acest loc care ne dă energia de a merge mai departe. Pentru mine, dumneavoastră, oamenii acestui loc, sunteţi şi rămâneţi centrul acestui univers. Ori de câte ori pot să vin şi să fiu alături de primarul nostru vrednic care realizează lucruri măreţe şi, alături de dumneavoastră, voi răspunde prezent. Să ne bucurăm cu toţii”, a afirmat Alexandru Pugna.
„Pentru noi, zilele acestea au fost pline, în primul rând din dragostea comuniunii şi a întâlnirii tuturor în sânul Bisericii şi mai apoi la aceste zile de sărbătoare la care am participat cu toţii”, a afirmat părintele Alexandru Gherghel.
Invitaţii speciali Nicolae Furdui Iancu, Vlăduța Lupău şi Rapsozii Maramureșului au încheiat ediţia de poveste din acest an a frumosului eveniment realizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria și Consiliul Local al Comunei Căianu Mic, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Felicitări primarului Paul Ştir, care a marcat în aceste zile 10 ani de când se află în fruntea comunităţii !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5