Crești pădure și te-ndeasă ...

De 15 ani, primarul Vasile Codrea, aflat la al cincelea mandat, face, în fiecare an, acțiuni de împădurire în satele comunei Budești

Prof. Rus Augustin

„Codrul - frate cu românul”, este o zicală ce transmite prin ea mult adevăr deoarece, de-a lungul timpului istoric oamenii au găsit în codru resurse necesare vieții, iar în vremuri de restriște adăpost și scăpare de primejdia năvălitorilor, potolirea căldurilor prea mari din timpul verii, atragerea ploilor etc. Îmi amintesc de mama că atunci când se pregătea de o furtună, îți făcea o cruce mare țărănească, spunea o rugăciune și în încheierea ei zicea cu voce tare ... du-o Doamne pe păduri, apoi asculta cu atenție dacă nu cumva badea Dorică trage clopotele la biserică fiind convinsă că dacă trag clopotele nu bate gheață.
Comuna Budești are o situație mai aparte deoarece din suprafața sa, puțin peste 3 % este ocupată de pădure, ceea ce este foarte puțin în comparație cu alte comune. Și situația aceasta datează de mult timp, fapt consemnat în două documente ... Conscripția fiscală din 1750 și Urbariul alcătuit în 1785.
În Conscripția din anul 1750 se consemnează că în hotarul satului Budești (numit pe atunci Budatelek) ... „există trei păduri aproape pustiite care ajung doar pentru nuiele și pari” ... iar în Urbariul alcătuit în anul 1785 se face specificația ... „lemnye gye lukru nu avem, dar jesztye o peduricse gye nuiele, atita nye tete averea lemnyelor, lokul gye ginde nu avem”...
Cunoscând bine realitatea din satele comunei, deoarece este fiu al satului Budești Fânațe, primarul comunei, domnul Codrea Vasile, aflat la al cincelea mandat, a întreptins aproape în fiecare an, cu sprijinul locuitorilor din satele comunei, a unor asociații și sponsori, acțiuni de împădurire pe terenurile degradate sau nefolosite agricol. Rezultatele acțiunii au început să se vadă, dovadă fiind plantația de început, din urmă cu peste 15 ani. Se pot observa cum speciile plantate atunci s-au dezvoltat. Cel mai bine i-a priit salcâmului care a luat-o mult înainte ca dezvoltare frasinului, paltinului, jugastrului, stejarului etc. Un observator atent poate vedea în momentul de față salcâmi cu aspect de arbori cu flori multe și plăcut mirositoare, cercetate de albine, grupați în pâlcuri de pădure unde vor găsi adăpost specii de animale neîntâlnite în zona aceasta. Cu câteva săptămâni în urmă, un localnic a filmat doi urși ce treceau prin zonă, băgând „tăți câini-n boală” și uimirea locuitorilor.
Primarul comunei avea dreptate când spunea participanților la ultima acțiune de împădurire ... „pădurile plantate sunt mai puțin ale voastre și mai mult ale urmașilor voștri, și ale urmașilor urmașilor voștri” care le vor simți efectul și poate vor fi capabili să vadă cum în ele ...„dormeau pe-o frunză două stele”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5