’’Cununa grâului’’ din Ocnița - 7 ani de activitate artistică!

 Pe 12  octombrie, Ansamblul folcloric Cununa grâului dn Ocnița a sărbătorit șapte ani de activitate! Cu modestia specifică unei formații care s-a născut din pasiune, fără susținători materiali importanți, ’’Cununa grâului’’ a parcurs șapte ani de repetiții, spectacole, turnee și festivaluri folclorice, în total peste 150 de prestații artistice în fața publicului din România și Elveția. Sărbătoarea din acest an a avut particularitatea că s-a desfășurat într-un singur spectacol la care au participat toate cele trei formații, pe categorii de vârstă. Lor li s-au adăugat pe scenă și de acum ca membri plini ai Ansamblului, copiii din Teaca-grupa pregătită la căminul cultural de Bogdan și Andra Pîntea. Un total de 34 de perechi de dansatori repartizați în patru grupe de pregătire!

                 Spectacolul aniversar a fost urmărit de către majoritatea părinților micilor artiști, dar și de primarul comunei Teaca, Damian Iustian Muntean. Lor li s-au alăturat oaspeții noștri din Elveția, cei care au sponsorizat cele necesare în primii trei ani de la înființare și care se implică și azi, benefic, în viața Ansamblului nostru: Daniel și Monique Hubleur, Francois si Jaqueline Jobin din Les Bois, Jura, Elveția.

               Trebuie să menționez aici că noi facem la Ocnița lucruri simple, sincere și plăcute tuturor participanților! Calitatea principală a spectacolelor și reuniunilor noastre constă în bucuria tuturor - a copiilor care dansează minunat și cu o pasiune deosebită, a părinților care se îmbujorează de emoție, a bunicilor care cel mai adesea plâng de bucurie, a celorlalți spectatori care se miră și se...uimesc de frumusețea dansatorilor, a  cântăreților, a costumelor populare și a tot ceea ce îi înconjoară! Nu mai vorbesc aici de satisfacția instructorilor și a coordonatorilor acestui adevărat fenomen artistic care își are originea numai și numai în pasiunea tuturor celor implicați! Evident că ne-ar da bine vreun sponsor care să ne ducă și pe noi prin cea Europă așa cum au norocul să aibă alte formații! În lipsa lui/lor, vom rămâne noi înșine și ne bucurăm, cu măsură, de orice reușită!

                  Spectacolul aniversar de anul acesta a avut numeroase surprize! În primul rând grupa din Teaca, formată din zâne și voinici cu vârstele între șase și zece-doisprezece ani a debutat pe scena din Ocnița și totodată a prezentat primul spectacol în afara localitățiiTeaca! Apoi, grupa mică din Ocnița(și Teaca!) având deja în palmares două dansuri și multe spectacole, a prezentat în premieră un dans din Maramureș în costumele confecționate la Ocnița, special pentru acest eveniment, de minunata croitoreasă Marinela Bugnar, aflată și ea la prima experiență în confecționarea costumelor de Maramureș! Să vedeți mândrețe de ’’moroșence’’ și de ’’moroșeni’’ pe scenă!!! O premieră au fost și cele două...torturi frumos împodobite cu spice de grâu, oferite artiștilor de către părinții grupei mici din Teaca inspirați și coordonați de părintele Vasile Motogna și de către distinsa doamnă preoteasă Ionela Motogna!

             Poate că, întotdeauna și oriunde, fiecare lucru poate fi făcut mai bine, însă la Ocnița, piticii(să le zic așa) celor două grupe, după ce au evoluat pe scena generoasă a căminului cultural, după ce și-au arătat talentele întru ale dansului Pinguinului și ale Brașovencei- în spectacolul de după...spectacol- după ce s-au desfătat cu felia de tort din...cununa grâului s-au declarat foarte mulțumiți de ceea ce li s-a întâmplat! Privirile lor limpezi și obrăjorii îmbujorați de emoție, satisfacție și încântare, promiteau parcă să fie îndrăgostiți de scenă și de dansul popular de acum înainte!

             Musafirii noştri din Elveția, la fel ca domnul primar Iustian Muntean, au primit diplomele și au fost declarați "Directori de onoare" ai Ansamblului folcloric’’Cununa grâului’’ din Ocnița, aceeași onoare primindu-o și viceprimarul Vasile Petruș! Până a scrie aceste rânduri am fost deja admonestat de chiar unul dintre bunii mei prieteni din Teaca pentru acest gest făcut de noi față de conducerea comunei! Chiar ’’ciumă roșie’’ nu m-a făcut în discuția noastră amicală, dar de zis tot mi-a zis-o: ’’te-ai cam prostituat, dom’ colonel’’. Acum ce să zic? Zic simplu că eu cred că prietenul meu nu are dreptate! Eu am fost militar și deși am învățat toată viața cum este și ce trebuie să fac pe câmpul de luptă, nu mi-a plăcut și nu-mi place câmpul de luptă și mai ales nu-mi plac confruntările care nu duc nicăieri nici in general și nici în...particular! Așa sunt eu, așa cred și așa scriu. Sunt convins că și viceprimarul și primarul au meritat acest titlu care, fie vorba între noi, mai mult îi obligă decât le hrănește vreun orgoliu sau le aduce vreun vot de aiurea! Am menționat aceste lucruri așa, ca la o repetiție la dansuri de la Ocnița unde ne străduim neîncetat, arătăm, repetăm, spunem cum e bine și cum nu, ne încordăm, ne supărăm, ne bucurăm! Însă mereu cu zîmbetul pe buze. Copiilor le spunem mereu că fără muncă cu zîmbetul pe buze nu ajungem unde dorim! În final, deși obosită, toată lumea învățăceilor și a învățătorilor coboară mulțumită de pe scenă!

             Pe scena de la Ocnița au urcat copiii de 5-6 ani și mai în vârstă. Pentru ei nu există Trecut! Pentru ei trecutul și viitorul se topesc și se regăsesc în Prezent! Un prezent pe care ne străduim toți cei implicați să-l facem...NORMAL, nu deosebit, nu unic, nu excepțional ci NORMAL! Mă gândesc ce bine ar fi să fie așa peste tot în țara aceasta numită România! Să ne ’’bălăcărim’’ adică, numai în apa aceasta limpede și bună numită Normalitate!

             Așadar Gabriel si Natalia Horga, Alexia Baron, Ioana și Ana Marcu, Patricia Chiș, Andrei Bindea, Maria Bulbuc, Gabriel Tămaș, Cristian și Marius Motogna, Eric și Andreea Meder, Cătălin și Dragoș Păcurar, Patrik Kuji și Lavinia din grupa de la Teaca (sigur am uitatpe cineva!!), Daria Naste-Dragos Darabonț, Luciana Pașca-Sebastian Foriș, Alexandra Ardelean-Angel Ioana, Dănuț Ioja-Larisa Naste, Iuliana Cătinean-Ionuț Leuca, Niculina Cioarec-Teo Ioja, Daria Dorgo-Florin Ioana,  Sonia Lupu, Mara Darabonț, Laurențiu Coman și David Cătinean- de la grupa mică Ocnița, Alexandra Sara-Alex Dorgo, Dana Ioana-Andrei Florea, Lorena Florea, Simona Rostaș-Mihai Virag, Larisa Mărginean-Dan Virag, Nicoleta Sara-Alex Coman, Bianca Tălcean-Aurelian Cătinean, Patrisia Cătinean-Ovidiu Pop, Antonia Bărbos-Ciprian Pașca, Daria Bondrea-Stefan Marcu, Patricia Baciu- Raul Precub de la juniori, Ana Maria Dos-Adelin Moldovan, Maria Selejan-Andrei Alin Rostaș, Iulia Horga-Dragoș Bugnar, Alexia Bărbos-Patric Cătinean de la seniori, au încântat spectatorii prin prestția lor! Așa a fost la Ocnița la cea de-a 7-a aniversare! Modestie, organizare și bucurie!

              Am scris aceste rânduri mai ales pentru ca istoria să rețină numele micilor  artiști din comuna Teaca! Apoi pentru a le mulțumi tuturor părinților copiilor, dar in special doamnelor Melinda Lupu, Emiliana Cristina Darabonț, Camelia Ardelean și Adnana Cătinean cele care, de data aceasta au stat de santinelă la hotarul lucrului bine făcut!

            Hrănită cu toate aceste lucruri, lucrări și sentimente, Speranța nu moare niciodată! Doamne ajută!

Cronicar interesa(n)t Florentin Archiudean 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5