Cum votăm şi unde votăm

Avem, din nou, alegeri şi referendum simultan, dar, de data aceasta, regulile sunt altele. Listele suplimentare au fost înlocuite de tabele şi declaraţii pe propria răspundere, bolnavii din spitale vor avea propriile secţii de votare, iar alegerea preşedintelui şi referendumul vor fi gestionate de aceleaşi birouri electorale. Acestea sunt principalele noutăţi ale dublului scrutin de duminică.

,,Cetăţenii trebuie să ştie că vor fi două scrutine separate, pentru alegerea preşedintelui şi pentru referendum, că pot alege să participe la care dintre ele doresc şi că, pentru referendum, există două buletine de vot, cu două întrebări”, a rezumat preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ), judecătorul Ilie Ursu, la şedinţa de instruire a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare.

Votul poate fi dat doar pe bază de carte de identitate sau carnet de serviciu, în cazul militarilor. Cu paşaportul vor putea vota doar cetăţenii români cu domiciliul în străinătate sau cetăţenii ţărilor membre ale Uniunii Europene, dacă au domiciliul sau reşedinţa în România.

Persoanele care nu au domiciliul, dar au reşedinţa în Bistriţa, Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi vor putea vota doar în secţiile special amenajate în cele patru oraşe.

În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost amenajate 375 de secţii de votare, din care 62 sunt secţii speciale. În premieră, la aceste scrutine nu vor mai exista controversatele liste suplimentare. Astfel, în secţiile de votare normale nu vor mai putea vota decât alegătorii arondaţi. Pe lângă aceştia, îşi vor mai putea exprima votul doar membrii birourilor secţiilor de votare şi personalul de pază, care sunt arondaţi altor secţii şi care vor vota pe baza unui tabel. în rest, toţi cetăţenii care nu au domiciliul pe raza localităţii vor putea vota doar la secţiile speciale, înscriindu-se în tabel şi doar după ce completează o declaraţie pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă parte.

Buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui conţine, pe a treia pagină, opt nume de candidaţi. Pentru referendum vor exista două buletine de vot. Fiecare va conţine câte o întrebare încadrată de două chenare inscripţionate cu răspunsurile DA, respectiv NU. Întrebarea din primul buletin va fi: ,,Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?”, în vreme ce al doilea buletin va conţine întrebarea: “Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5