Cum poate fi pregătit podul casei pentru a evita căldura năucitoare din zilele toride de vară

Odată cu venirea verii, un lucru e sigur: podurile caselor se vor încinge, uneori la temperaturi năucitoare.

Astfel, nu doar că devine inconfortabil să accesați acele spații pe timpul zilei, dar poate fi și periculos: există riscul de leșin, senzații de sufocare și chiar arsuri dacă atingeți tabla.

Acest fenomen se datorează razelor solare care bat direct pe țiglă sau pe tabla de pe casă și încălzesc un pod neizolat exact ca un incubator.

Mai este cunoscut și sub numele de “efect de seră” și se poate menține până târziu în noapte.

Soluția o reprezintă izolarea podului

Cel mai vizibil efect al unui pod bine izolat este că temperatura din acel pod este agreabilă chiar și în timpul unei zile toride de vară.

Diferențele pot fi considerabile - chiar și de câteva zeci de grade. Asta înseamnă că veți putea utiliza acel spațiu și pe timp de vară, chiar în mijlocul zilei și fără să vă expuneți la riscurile amintite mai sus.

De asemenea, izolarea podului împiedică apariția condensului și a mucegaiului și poate preveni deterioarea în timp a casei. 

Izolarea podului se referă atât la partea superioară dinspre acoperiș, cât și la podeaua podului, în special dacă este făcută din lemn.

Cele mai utilizate materiale de izolație pentru poduri

Printre opțiunile recomandate de specialiști se găsesc deseori materiale precum vata minerală, vata bazaltică, polistirenul sau folia termoreflectivă. 

Vata minerală se plasează de obicei între grinzile acoperișului și are nevoie să fie închisă cât mai bine. Motivele au de-a face cu protejarea materialului: de la umezeală, până la păsări, albine sau rozătoare.

Vata bazaltică e asemănătoare cu cea minerală, dar este făcută din rocă (bazalt). Reține mai greu umezeala, e mai rezistentă, dar în același timp este și mai grea. Astfel, nu prea poate fi folosită în cazurile unde grinzile acoperișului sunt vechi sau nu sunt foarte rezistente. 

Polistirenul este cel mai cunoscut material de izolare. Totuși, când vine vorba de izolarea podului, unde temperaturile pot atinge cote foarte ridicate, nu este cel mai recomandat, deoarece își reduce considerabil volumul, iar în timp își poate pierde inclusiv din proprietățile izolatoare.

Folia termoreflectivă este un material pentru izolare pod folosit tot mai des datorită performanțelor ridicate pe care le oferă dar și a dimensiunii reduse, care îi permite mai multă flexibilitate la montare. În Occident este folosită de decenii bune și este una dintre cele mai ușor de montat izolații pentru podurile caselor.

Închiderea simplistă a podurilor nu protejează împotriva efectului de seră

Închiderea unui pod cu scânduri, plăci de osb sau lambriuri nu va proteja împotriva temperaturilor ridicate. 

Acestea îmbunătățesc mai degrabă estetic podul în lipsa unor materiale izolatoare precum cele prezentate mai sus.

Combinația ideală este: țiglă ceramică sau tablă + asterială (acea pătură din scânduri care vine direct pe cornii acoperișului) + material de izolație + închiderea propriu-zisă a podului cu plăci de osb de exemplu.

Dacă alegeți să finisați podul, adică să-l transformați în spațiu locuibil, acesta devine mansardă. În acest caz, o izolare bine făcută devine obligatorie, în caz contrar spațiul devenind nelocuibil pe timp de vară (dar și iarna).

Așadar, pentru a evita căldurile foarte mari din podul casei pe timp de vară, e recomandat să îl izolați cât mai eficient.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5