Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Ochelarii de soare sunt un accesoriu aproape obligatoriu, indiferent de anotimp. Cu ajutorul lor poți proteja structurile delicate ale ochiului de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete de origine solară. Disponibili în multe variante de design, ochelarii de soare nu sunt numai un accesoriu fashion, ci te pot apăra de cataractă, degenerescență maculară și alte probleme oftalmologice care pot cauza pierderea vederii. Dar cum alegi o pereche de ochelari de calitate superioară?

1.Verifică nivelul de protecție oferit

Atunci când achiziționezi o pereche de ochelari de soare, asigură-te că eticheta acestora indică un nivel de protecție de 100%, atât împotriva UVA, cât și a UVB. 

Unii cumpărători cred că o lentilă închisă la culoare oferă o protecție mai bună, dar acesta este un mit. Doar modelele cu mențiunea 100% oferă protecția pe care ți-o dorești. 

2.Lentilele polarizate au efect antireflex, dar nu oferă protecție UV

Lentilele polarizate sunt tratate astfel încât să diminueze reflexiile, dar polarizarea în sine nu oferă nici un fel de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Avantajul ochelarilor de soare cu lentile polarizate este că îmbunătățesc acuitatea vizuală în timpul unor activități de tipul condusului, navigatului sau a jocului de golf.

Dacă dorești o pereche de ochelari de soare sport, cu lentile polarizate, asigură-te că sunt tratați și împotriva radiațiilor ultraviolete. Aceeași mențiune, de 100% protecție, este ceea ce îți dorești. 

3.Asigură-te de calitatea lentilelor

Ochelarii de soare sunt comercializați într-o mare varietate de magazine. Îi poți achiziționa dintr-un magazin de optică, din cabinetul medicului oftalmolog, dintr-un magazin sportiv sau din magazinul ”cu de toate” de la colțul blocului. Din păcate, în ultimele două cazuri este foarte posibil să cumperi ochelari de soare cu lentile de slabă calitate, care deformează imaginea și care nu corespund nevoilor tale reale. 

Dacă dorești o pereche de ochelari de calitate, cu lentile de calitate, caută modelul preferat în magazinul unui specialist, în acest caz de la optică medicală. Vei găsi inclusiv ochelari de soare fără dioptrii și te vei bucura de garanția unui produs care nu îți obosește privirea, în loc să ți-o protejeze. 

4.Mărimea contează, culoarea nu

O pereche de ochelari de soare de bună calitate are lentile de dimensiuni mari, în ideea de a proteja cât mai bine ochiul și structurile adiacente, respectiv pleoapele, de razele soarelui și de reflexiile acestora. Gândește-te la modul în care ochelarii de ski îți protejează inclusiv vederea periferică: de același tip de protecție ai nevoie și când mergi prin oraș, într-o zi însorită. 

Pe de altă parte, culoarea lentilelor nu are nici o importanță din punct de vedere al protecției UV. Lentilele maro și cele roz pot îmbunătăți vederea din punctul de vedere al contrastului, motiv pentru care sunt preferate de cei care practică diverse sporturi. 

5.Rezistența la impact - un element de luat în seamă

Rezistența la impact a ochelarilor de soare este atât de importantă, încât Food and Drug Administration (FDA) are o serie de reglementări și standarde în această privință [1]. E adevărat că nici o lentilă nu este cu adevărat incasabilă, dar ochelarii de soare din plastic sunt, în general, mai rezistente decât cele din sticlă. Majoritatea ochelarilor de soare comercializați fără rețetă sunt fabricați dintr-un tip de plastic. 

În cazul persoanelor care practică sporturi, cea mai sigură alternativă sunt ochelarii de soare din policarbonat. Dacă vrei să te bucuri de el mult timp, alege o variantă tratată împotriva zgârieturilor. 

Deși sunt un element important al look-ului personal, cel mai important rol al ochelarilor de soare este protejarea ochilor împotriva radiațiilor ultraviolete solare. Ține cont de cele mai importante criterii de selecție pentru a te asigura că vei beneficia de toate avantajele unei perechi de bună calitate. 

Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1-PkbBiimI8xXqkrcOmVBjplOQQFZKq90/view?usp=share_link

Bibliografie:

  1. “Sunglasses: Protection from UV Eye Damage.” American Academy of Ophthalmology, 21 Apr. 2014, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/sunglasses-3, accesat la data de 7.12.2022.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5