Corala ,,Coroana”, emoționant recital de colinde la Biserica ,,Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei”

Victor Știr

   În continuarea vecerniei de duminică, 3 decembrie, Corala ,,Coroana”  a Bisericii ,,Intrarea Maicii Domnului în Biserică” a susținut un recital de colinde în fața credincioșilor de la ,,Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei”, moment inaugural pentru serile de colinde care se vor subceda până în seara Nașterii Domnului. de Crăciun.
         La eveniment a participat părintele protopop al Bistriței Alexandru Vidican care a slujit slujba vecerniei împreună cu preoții: Simion Bretfelean-Vidican, Ștefan Moldovan și preoții parohi: doctor în teologie Marius-Ioan Pintican și, de asemenea, doctor în teologie Bogdan Oprea.
         În deschiderea recitalului, dirijoarea Coralei, profesoara de muzică Rozalia Fucă - Tomescu, a precizat că dedică programul  vrednicului de pomenire, părintele Ioan Pitican, ctitor împreună cu părintele Simion Bretfelean și credincioșii a frumoasei biserici din care a fost chemat la Domnul prea degrabă. Cu alonjă intelectuală și profunzime teologică, profesoara Fucă- Tomescu a făcut câteva interesante considerații asupra a ceea ce reprezintă colindul pentru poporul nostru și s-a referit la specificul pe care acest melos îl are în zona Archiud-Teaca din județul Bistrița Năsăud, locul de origine al răposatului părinte Pintican, dar și al domniei sale. Multe colinde a învățat dirijoarea Coralei, după cum a mărturisit, în copilărie, de la tatăl dânsei, maghiar, un om credincios, deschis, cu inima curată.
         Corala a desfășurat ca dintr-un val miraculos de voci colinde cunoscute din repertoriul ortodox românesc - ,,Lăudați pe Domnul”, ,,Sus creștine”, ,,An de an”, ,,Împletesc cununi„, apoi ,,Sfânt, sfânt e Domnul Savaot”, ,,Coborât-a coborât”, ,,Domnuleț și Domn din cer”, ,,Când s-a născut Domnul Sfânt”, și altele, auditoriul beneficiind de comentariile inteligente și frumos calibrate ale profesoarei Fucă-Tomescu, (un intelectual înduhovnicit, cum numește această categorie aleasă de oameni, într-o carte, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta)  mulți, mulți ani, director al Școlii Populare de Artă din Bistrița.
         În continuarea recitalului, părintele protopop Alexandru Vidican a arătat că întregul nostru repertoriu de colinde sunt izvorâte din inima țăranului român și dacă, prin minune, s-ar pierde toate cărțile de cult, teologia ar putea fi refăcută în datele sale esențiale din conținutul acestor nestemate cântate de credincioși în biserică. La rândul său, pr.dr. Marius-Ioan Pintican, alături de care s-a găsit și mama sfinției sale, preoteasa Maricica Pintican, a mulțumit dirijoarei pentru alcătuirea unui program atât de frumos, cântat cu atâta dăruire împreună cu corala, program pe care l-a dedicat tatălui său, preotul Ioan Pintican. Subliniind virtuțile duhovnicești ale colindei, pr. dr. Bogdan Oprea a arătat că, de fapt, colinda este un gest de mântuire, iar recitalul a umplut de bucurie sufletele credincioșilor,  datorită strălucirii pe care au dat-o interpretării membrii Coralei și mai ales măiestria dirijoarei Fucă-Tomescu, posesoarea unei vaste experiențe de muzician.
         Preoții parohi amintiți au dăruit membrilor Coralei daruri - flori, icoane, cărți de rugăciuni - care să le amintească de o rară bucurie transmisă credincioșilor de la ,,Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” cu care au cântat împreună, în final, Ce vedere minunată și La mulți ani cu sănătate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5