Contribuţie la fondul de pensii pe ultimii 5 ani

În legătură cu aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care dă posibilitatea unor categorii de persoane să contribuie retroactiv la fondul de pensii, prin contract de asigurare pentru perioade anterioare (cel mult 5 ani), ne-am adresat d-lui TEODOR CHICIUDEAN, director executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud.

- Cum se aplică noul act normativ, la ce categorii de persoane se referă?

Teodor Chiciudean: - Deoarece s-a constatat că un număr mare de persoane nu au contribuit în ultimii 5 ani la Bugetul Asigurărilor sociale, motivat de lipsa unui loc de muncă sau a unui contract de asigurare, unele persoane fiind plecate în străinătate, Guvernul a creat posibilitatea pentru aceste persoane de a se asigura retroactiv.

În acest sens a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului – nr. 94/2010.

- Cât reprezintă suma pe care ar trebui s-o achite un solicitant pentru 5 ani contribuţie la fondul de pensii, conform acestui act normativ?

T.C.: - Calculat la nivelul salariului minim, precum şi a cotelor de CAS aprobate pentru fiecare an, din ultimii 5 ani, şi actualizat cu indicele de inflaţie la data de 10 noiembrie 2010, suma totală de achitat este de 9.974 lei. Sumă obligatoriu de achitat până la 31 decembrie 2010.

CONTUL PENTRU DEPUNERE CONTRIBUŢIE – Contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 94/2010

RO88TREZ10122210311XXXXX

1. OUG nr.94/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.729 din 2 noiembrie 2010 şi, ca atare, intră în vigoare ia data de 2 noiembrie 2010.

2. Poate încheia contract de asigurare socială, în temeiul acestui act normativ, orice persoană, indiferent de cetăţenie, domiciliu sau reşedinţă, care îndeplineşte următoarele condiţii:

- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

- nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;

- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

3.1. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, conform modelului prevăzut la anexele nr.1a şi 1b, din care să reiasă următoarele:

- în perioada pentru care se solicită asigurarea, înscrisă în contractul de asigurare socială, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

- în perioada pentru care se solicită asigurarea nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

- la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

3.2. în situaţia în care contractul de asigurare socială se încheie direct de către persoana care urmează să beneficieze de asigurare, împreună cu declaraţia prevăzută Ia pct.3.1 aceasta va prezenta şi actul de identitate, în original şi copie.

3.3. în situaţia în care contractul de asigurare socială se încheie de către mandatarui persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, împreună cu declaraţia prevăzută ta pct.3.1, acesta va prezenta actul său de identitate, în original şi copie, precum şi procura specială autentificată în condiţiile legii.

3.4. Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr.94/2010, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale actualizată, datorată de persoana asigurată. Procura va conţine, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP (acolo unde există).

4.1 Contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr.94/2010 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Cei 5 ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005- noiembrie 2010.

4.2. Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează prin încheierea contractului de asigurare socială în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

5.1. încheierea contractului de asigurare socială în temeiul

prevederilor OUG nr.94/2010 poate fi solicitată numai în perioada 2

noiembrie - 31 decembrie 2010,

Perioada pentru care se poate încheia asigurare în sistemul public de pensii, în baza acestui act normativ, este de cel mult 5 ani calendaristici anteriori încheierii contractului.

5.2. în intervalul de 5 ani calendaristici anteriori încheierii contractului

de asigurare socială, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai

multe perioade de timp, continue sau disparate, situate în acest interval.

6.1. Stagiul de cotizare în sistemul public de pensii se constituie din luna/lunile pentru care s-a achitat contribuţia de asigurări sociale actualizată, cu respectarea prevederilor OUG nr.94/2010.

6.2. Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale nu este plafonat.

7.1. în cazul în care persoana interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracţiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru lună întreagă. Venitul asigurat care constituie baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată corespunzător lunii respective.

7.2. în situaţia prevăzută la pct.7.1, stagiul de cotizare este aferent lunii întregi.

7.3. Atunci când, în cadrul unei luni, există o fracţiune de lună de asigurare, realizată conform Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acoperirea celeilalte/celorlalte perioade neasigurate este admisibilă încheierea contractului de asigurare socială conform prevederilor OUG nr.94/2010, pentru întreaga lună respectivă. La determinarea punctajului lunar utilizat la calculul pensiei, vor fi avute în vedere veniturile asigurate, cumulate.

8.1. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe, fără a depăşi data de 31 decembrie 2010.

8.2. Suma reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată, care se achită într-o tranşă, se calculează astfel încât să fie corespunzătoare unei/unor luni întregi din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public.

8.3. în situaţia contractelor de asigurare socială încheiate în data de 31 decembrie 2010, plata contribuţiei de asigurări sociale nu poate fi făcută decât într-o singură tranşă, în aceeaşi zi.

9.1 Suma reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată se actualizează cu indicele de inflaţie, conform prevederilor art.6 alin.(2) din OUG nr.94/2010.

9.2. Pentru suma achitată cu titlu de contribuţie de asigurări sociale operaţiunea de actualizare se efectuează ori de câte ori se face plata contribuţiei, la fiecare tranşă.

10.1. Pentru determinarea cuantumului contribuţiilor de asigurări sociale datorate şi al sumelor reprezentând actualizarea cu indicele de inflaţie, conform art.6 alin.(2) din OUG nr.94/2010, la fiecare tranşă de plată a contribuţiei de asigurări sociale, casa teritorială de pensii va întocmi Fişa de caicul a contribuţiei actualizate, conform modelului de la anexa

nr.2.

10.2. Fişa de calcul a contribuţiei actualizate prevăzută la pct. 10.1. se întocmeşte în două exemplare, din care unul se înmânează/transmite persoanei care a solicitat asigurarea sau, după caz, mandatarului acesteia, iar al doilea se anexează, împreună cu celelalte documente, la contractul de asigurare care rămâne în păstrarea casei teritoriale de pensii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5