Consumul de droguri în şcoli, combătut prin „plan de măsuri”

Colegiul Prefectural a adoptat ieri, în ultima şedinţă din 2010, planul de măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului de droguri în unităţile de învăţământ din judeţ, care va fi implementat de o întreagă serie de instituţii deconcentrate. Prefectul Cristian Florian a declarat că, deşi judeţul nostru nu este în zona periculoasă a acestui fenomen, „consumul de droguri şi substanţe etnobotanice este o realitate”. „Ne confruntăm cu un fenomen care trebuie tratat cu deosebită atenţie. Acţiunile Poliţiei nu sunt suficiente, este nevoie de implicarea autorităţilor locale, a Consiliului Judeţean, a cadrelor didactice, a părinţilor şi a organizaţiilor nonguvernamentale”, a precizat prefectul judeţului.

În fapt, noul „plan de măsuri” prevede semnarea unor protocoale de colaborare între ISJ, unităţi şcolare şi partenerii educaţionali. Până în luna aprilie, în şcoli vor fi aplicate chestionare atât elevilor cât şi părinţilor pentru a investiga şi evalua comportamentul de risc în cazul consumului de droguri. În paralel, părinţii vor fi informaţi despre tipurile de droguri, efectele consumului în plan comportamental, social şi fizic, dar şi asupra incidenţelor legale şi penale în aceste cazuri, toate acestea urmând să de întâmple în orele de consiliere ale părinţilor (dacă aceştia le solicită) sau la lectoratele cu părinţii (atunci când aceştia participă). Broşuri, afişe, flayere îi vor conştientiza pe elevi asupra pericolului unui astfel de comportament. Consilierea şcolară, vizionarea de filme, întâlnirile cu specialiştii sau cu oameni caracterizaţi de „reuşita socială” sunt ale metode pe care ISJ le are în vizor. Şi în acest an, se va derula programul de prevenire a consumului de droguri şi boli cu transmitere sexuală, susţinut de Inspectoratul Scolar Judeţean şi Asociaţia Moralia în licee şi şcoli generale din municipiul Bistriţa, Beclean, Sângeroz –Băi. “Clase fără…fumuri” (fără elevi şi profesori fumători), “Dialogul artelor, dialogul liceelor “, caravana antidrog…toate ar avea rolul de a-i determina pe elevii bistriţeni să stea departe de droguri.

Un plan măreţ şi frumos, scris de specialişti. Probabil că mult mai util ar fi să monitorizeze acest fenomen acolo unde se şi petrece. În loc de un simpozion, „o vizită de lucru” prin cluburi, cafenele şi baruri. În loc de chestionare …de intenţie, o trecere prin toalete, pe la colţurile şcolii sau după blocurile gri. Din punctul meu de vedere, măsurile de combatere aşternute pe hârtie nu sunt suficiente şi, oricum, nu sunt adaptate zilelor noastre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5