CONCURSUL „CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ÎN ROMÂNIA”, DIMENSIUNI CULTURALE, ISTORICE ŞI RELIGIOASE ALE COMUNITĂŢII ÎN CARE TRĂIM

La etapa judeţeană a Concursului „Cultură şi Civilizaţie”, desfăşurată la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistriţa, s-au prezentat cinci echipaje, cu studii privind particularităţi etnografice, etnologice şi lingvistice ale comunităţii în care trăiesc.
Aducerea obiceiurilor şi a tradiţiilor mai aproape de lumea în care trăim constituie un obiectiv principal al concursului. Temele alese pentru această ediţie au fost desprinse din nunta la Sângeorz- Băi, umblatul cu plugul în Budacu de Sus, vopsitul ouălor de Paşti în Ţinutul Dornelor, Rapsodia Trişcaşilor din Leşu- Ilvei şi plecarea în cătănie în Ţara Năsăudului.
De la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, au participat elevii Dara Cindrea, Paula Georgeş, Ionuţ Şucea, cu obiceiul de nuntă, sub îndrumarea profesoarei Loredana Zbînca, Alina Aluaş, Darius Miholca, Lucia Onigaş, cu obiceiul plugului, coordonaţi de Loredana Zbînca şi Claudiu Şular, Beatrice Bordieanu, Agnes Ierimiţă, Ancuţa Lostun, despre vopsitul ouălor de Paşti, îndrumate de către profesorii Elena Cîmpan şi Claudiu Şular, Monica Suciu, Luiza Dămăcuş, Carla Balaur, profesor coordonator, Loredana Zbînca, iar de la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, elevii Denisa Cadar, Cornelia Hoha şi Gabriel Flueraş, coordonaţi de Sorina Cazac şi Dănuţ Archiudean, care au amintit despre plecarea în cătănie.
Toate prezentările, documentate, originale, cu materiale adecvate, au fost supuse evaluării unei comisii, din care au făcut parte profesorii Daniel Sidor, socio-umane, Adriana Mureşan, limba şi literatura română, şi inspectorii şcolari, Adrian Cherhaţ, disciplina religie, Angelo Manea, disciplina istorie. Echipajele au avut de pregătit câte un Portofoliu, un Rezumat şi un Proiect de Conservare a obiceiului prezentat. Acestea fiind îndeplinite cu seriozitate şi pasiune, juriului i-a revenit o misiune dificilă. Clasamentul a fost stabilit astfel, locul I, obiceiul plecării în cătănie, din Năsăud, locul II, vopsitul ouălor de Paşti, din Ţinutul Dornelor, locul III, nunta la Sângeorz, locul IV, Rapsodia Trişcaşilor şi locul V, umblatul cu plugul din Budacu de Sus.
Cu prilejul acestui Concurs, elevii au îmbrăcat costume tradiţionale, au intrat, prin obicei, în spiritul vremii şi au ales metode diferite de expunere: descrierea, sceneta, dialogul, povestea, interviul, înregistrarea, muzica, dansul.
Concursul a constituit pentru fiecare dintre participanţi un moment ieşit din ceas, când liniştea pluteşte în aer, când timpul are răbdare, când alte obligaţii şi teme suferă amânare, pentru că pe primul loc se află tradiţiile şi obiceiurile, în competiţie doar cu ele însele. Cine pe o astfel de întoarcere, cu rost şi credinţă, n-ar da o după-amiază de primăvară, dacă nu chiar mai mult?...
EDUARD CĂLINESCU

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5