Comuna Budești în sărbătoare, cu oameni frumoși și gospodari!

Cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, al Primăriei și Consiliului Local al Comunei Budești, al Parohiilor Ortodoxe din Budești, Budești-Fânațe, Țagu și Țăgșor, a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, au fost organizate și s-au desfășurat  Zilele Comunei Budești, sâmbătă, 30 septembrie, și duminică, 1 octombrie 2023.

   Manifestările au început sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 16, prin anunțul făcut de domnul Codrea Vasile, primar al comunei Budești, care a prezentat programul și a invitat pe locuitorii comunei să participe în număr cât mai mare. După proiecția filmului „Mirciulică” a urmau un recital de vioară  susținut de domnișoara Sara, a cărei mamă este originară din Budești. În mâna acestei fete, vioara părea un instrument fermecat ale cărui sunete te impresionau până la lacrimi, creînd o stare de plăcere, uimire și bună dispoziție.

   Duminică, 1 octombrie, începând cu ora 10, în Biserica Ortodoxă din satul Budești a fost oficiată Sfânta Liturghie de către preotul paroh Plosca Florin Dorin și protopopul din Beclean, părintele Dragoș Cristian, care a servit comunitatea ortodoxă din Budești timp de 10 ani. În predica rostită, părintele protopop a îmbinat convingător învățătura biblică cu amintirile rămase din perioada în care a fost preot în Parohia Budești. A îndemnat creștinii să urmeze învățăturile din Sfintele Scripturi, ale Sfinților Părinți, pentru a afla calea ce duce la viața veșnică.

   Începând cu ora 14, la invitația domnului primar, oficialitățile județene, domnul prefect Teofil - Iulian Ciorbă, doamna Camelia Tabără, vicepreședinte al Consiliului Județean, domnul Ioan Mate, primar al comunei Sânmihaiu de Câmpie, protopopul Dragoș Cristian și preoții din satele Budești, Budești Fânațe, Țagu și Țăgșor au urcat pe scenă, s-a rostit o rugăciune și o scurtă alocuțiune a doamnei Camelia Tabără care a scos în evidență faptul că în condiții foarte grele, de pandemie, de crize, de război la granițele țării etc., s-au făcut eforturi ca viața locuitorilor comunei să se desfășoare cât mai normal, să beneficieze de utilități și sprijin financiar. 

În continuare, domnul primar a menționat cuplurile care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie  - Stoica Vasile  și  Valeria, Colțescu  Dănuț  și  Maria din Budești,  Moldovan  Liviu și Rafila,  Mărginean Ioan și Iren din Țagu, Moldovan Sever și Maria din Budești-Fânațe - cărora le-a înmânat diplome și i-a felicitat. Diplome și felicitări au mai fost acordate elevilor de la Școala Gimnazială din Budești care, sub îndrumarea profesorului de sport Buta Dan Vasile, au obținut rezultate deosebite la nivel județean la fotbal și la șah, precum și tinerii din satul Budești membrii echipei de fotbal, studentei la Master-Inginerie Structurală -  Legian Nicoleta, care împreună cu o echipă din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a obținut locul I în cadrul Concursului de Design Seismic 2023 de la San Francisco din S.U.A.

   A urmat un spectacol folcloric care a fost un „deliciu” pentru spectatori, deoarece au putut vedea cum portul, jocul și cântecul popular este însușit de tânăra generație ce demonstrează că   „tot ce-i românesc, nu piere !”. Au evoluat pe scenă formațiile de dansuri      „Dor SărmășanȚ”din orașul Sărmașu, jud. Mureș, care are în componență și câțiva reprezentanți ai comunei și „Florile Cosăului” din Budești, jud. Maramureș, cu jocuri și cântece specifice zonei pe care le reprezintă. Un regal folcloric a fost oferit de instrumentiștii Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, dirijați de Horațiu Cigu, de formația de dansuri pregătită de coregraful Adrian Pașcu, ce cuprinde și ea tineri care provin din Budești (Alehandra Mândrean, Adrian Filip ),  de soliștii Domnica Dologa, Mirela Petruș, Cristina Retegan, Ioachim Spân, Veronica Bălan și Lenuța Purja,  care au fost răsplatiți pentru prestația lor cu multe aplauze din partea spectatorilor.

Invitați speciali au fost soții Maria și Mihai Nemeș  din Maramureș acompaniați la dobă și orgă. Profesionalismul acestora, ridicat la rang de artă, a cucerit publicul și l-a transpus într-o stare de veselie specifică spiritului maramureșan. Tradițiile jucăușe ale țiganilor au fost evidențiate de evoluția pe scenă a formației de dansuri țigănești „Floare de Salcâm”, pregătită de soții Michi din satul Țagu. A fost o încântare să vedem cum, ritmul, mișcările picioarelor desculțe, mlădierile corpului au creat o atmosferă specifică acestei etnii.

   Dacă spectacolul folcloric a fost un „deliciu”,   „delicatese” au fost preparatele culinare specifice satelor Budești, Budești-Fânațe, Țagu și Țăgșor, prezentate în câte un cort rezervat fiecărui sat și mai ales conținutul ceaunelor, de care s-au îngrijit cei mai buni bucătari din fiecare sat.

   Mici comercianți au oferit și ei mâncăruri, băuturi, kurtoskolacs, jucării, roata norocului, roata mare, suveniruri, plimbări cu trenulețul etc., satisfăcând gusturile celor mici și ale părinților lor.

   La încheierea manifestărilor, domnul primar Codrea Vasile a mulțumit participanților, colaboratorilor, consilierilor, voluntarilor și celor care au contribuit la buna desfășurare a activității, exprimându-și speranța ca asemenea evenimente să mai aibă loc la Budești.

                    Prof.  Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5