Colindători din Budești, primiți de protopopul Cristian Dragoș la Biserica Bunavestire din Beclean

prof. Augustin Rus

   COLINDELE ...   prin versuri puse pe o melodie, amintesc creștinilor un eveniment major din existența omenirii   ...   nașterea de către Fecioara Maria, în Bethleiemul Iudeii, în condiții foarte modeste, a Pruncului Iisus, care prin venirea sa în lume avea misiunea să mântuiască de păcate neamul omenesc. De atunci, creștinii au început să numere anii, să facă referire, printr-o mulțime de mijloace, la acest moment. Un mijloc, perpetuat secole la rând, au fost colindele, care se întonează singular sau în grup de către copii, adolescenți, tineri sau vârstnici, pe la casele credincioșilor, prin biserici și mănăstiri.

   Fiind  „vremea colindelor”, la invitația părintelui protopop Dragoș Cristian de la Parohia Beclean IV, care slujește la Biserica cu hramul Bunavestire din acest oraș, un grup de credincioși din Parohia ortodoxă Budești, însoțiți de preotul paroh Plosca Florin, de preoteasa Viorela, de diacul Matean Florin, de primarul comunei - Vasile Codrea, de directoarea şcolii - prof. de religie Mirela Chereji, s-au deplasat la această biserică participând la Sfânta Liturghie, ocazie cu care grupul de credincioase care fac parte din corul Bisericii din Budești, au dat răspunsurile. La sfârșitul slujbei, grupul a susținut un mic recital de colinde din zona noastră geografică.

   La Sfânta Liturghie, pericopa evanghelică a fost citită de preotul paroh din Budești, Plosca Florin, care a spus și predica, în care a tălmăcit pe înțelesul tuturor nedumeririle dregătorului bogat ce s-a prezentat în fața lui Iisus Hristos. Îmbinând în mod armonios învățăturile biblice cu viața reală a credincioșilor, părintele ne-a sfătuit că în orice situație să nu pierdem nădejdea în Dumnezeu, pentru că    ...   „ceea ce la oameni nu este posibil, la Dumnezeu da !”. S-a putut desprinde foarte ușor, din spusele preotului, că nu trebuie să pierdem o clipă nădejdea că judecata lui Iisus Hristos v-a fi dreaptă, făcută după alte reguli decât cele pământești.

   Pentru preotul protopop Dragoș Cristian, pentru doamna preoteasă Cătălina, întâlnirea cu o parte din credincioșii ortodocși din Budești, a fost un moment emoționant, deoarece și-au amintit cum au fost primiți în Parohia din Budești cu ani în urmă, cum și-au desfășurat misiunea lor, pastorală pentru  preot, și ca profesoară de limba engleză și informatică pentru doamna preoteasă. Amândoi au înțeles repede, că în mediul rural, primordiale au fost și mai sunt, ca instituții, biserica și școala și de aceea au acționat pentru o bună colaborare și susținere reciprocă. Armonia aceasta a fost dovedită timp de 10 ani, cât au stat în Budești, cu prilejul sărbătorilor religioase și laice, unde reprezentanții acestor instituții erau prezenți alături de enoriași și elevi. Rămân ca puncte de referință excursiile elevilor, uneori însoțiți de părinți, în  „vetre de lumină” (mănăstiri, schituri), dar și în locuri încărcate de istorie sau de monumente, cu explicațiile necesare.

   Momentele petrecute împreună, de credincioșii din satul Budești și cei din Parohia Beclean IV, au dat satisfacție sub multiple aspecte, spiritual, prin învățăturile creștine cuprinse în Sfânta Liturghie, dar și prin depănarea unor amintiri ce păreau uitate, amintiri spuse și la o mică agapă organizată  prin grija celor ce ne-au făcut invitația.

   A fost o zi de care mulți participanți o să-și aducă aminte cu plăcere, la întoarcere, credincioșii din Budești, au făcut un scurt popas, pentru închinare și rugăciune la Mănăstirea din Nușeni, mulțumind astfel Bunului Dumnezeu pentru toate.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5