COLEGIUL NAŢIONAL „LIVIU REBREANU” BISTRIŢA - GAZDĂ PENTRU ELEVII DE LA „CELTIS-GYMNASIUM” SCHWEINFURT - GERMANIA

În perioada 18-25 martie a.c., un grup de 13 elevi ai „Celtis-Gymnasium” din Schweinfurt (Germania), însoţiţi de profesorii Vera Büdicker şi Matthias Türk, au vizitat urbea noastră în cadrul unui schimb pedagogic cu secţia germană a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, iniţiat în anul 2008.

Oaspeţii au avut parte de un program complex şi diversificat, pregătit cu minuţiozitate de profesorii Andreea Jarda şi Ioan Arcălean. Nu au lipsit întâlnirile cu d-nii Teodor Ovidiu Creţu (primarul municipiului Bistriţa), Constantin Rus (directorul C.N. „Liviu Rebreanu”), Silvius Chiş (directorul Complexului Muzeal Judeţean B-N) şi Johann-Dieter Krauss (preot paroh al Bisericii Evanghelice C.A. Bistriţa). Asistenţa la cursuri, vizitarea unor oraşe de referinţă pentru cultura şi civilizaţia transilvăneană precum Sighişoara, Cluj-Napoca şi Tg. Mureş, experienţele de la „Dracula”, Colibiţa sau de la Herghelia Beclean, atmosfera creată de „Casa Săsească” din Livezile, Muzeul de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi sau Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru au fost doar câteva dintre „surprizele” pregătite de bistriţeni.

Programul artistic oferit de gazde în prima şi în ultima seară, susţinut de formaţia de dansuri săseşti „Regenbogen”, Ansamblul folcloric „Balada”, corul CNLR, dar şi de mulţi alţi muzicieni şi dansatori din şcoală, i-a impresionat profund pe germani. Ca mulţumire, aceştia au pregătit la rândul lor un scurt moment muzical. În final, oaspeţii au avut prilejul de a savura o cină compusă doar din bucate tipic româneşti.

Cu toate că au vizitat România pentru prima oară, colegii din oraşul de pe Main au fost extrem de plăcut surprinşi de amabilitatea, deschiderea şi interesul manifestat de elevii noştri, dar şi de români în general, cu privire la relaţiile cu locuitorii din alte ţări. Matthias Türk, profesor de geografie la „Celtis-Gymnasium”, a precizat: „Sunt foarte bucuros că am acceptat să iau parte la acest schimb pedagogic. Vizitarea unei ţări precum România mi se părea o adevărată „aventură”, aşa că m-am decis în cel mai scurt timp. Din punctul meu de vedere şi al elevilor mei cu care am discutat deja, diferenţele dintre ţările noastre nu sunt atât de mari cum ni le-am imaginat înainte de a veni şi cum şi le imaginează, din păcate, majoritatea persoanelor care nu au fost niciodată în România. Chiar pot spune că ospitalitatea românilor este mult mai mare decât a celor mai mulţi conaţionali ai mei. Peisajele sunt pitoreşti iar mâncarea românească... excepţională! Acest schimb pedagogic, relativ „tânăr”, îl văd ca pe un copăcel de doi ani ce trebuie îngrijit şi întreţinut până începe să rodească, dar şi mai departe. Roadele vor fi relaţiile dintre cele două oraşe, Bistriţa şi Schweinfurt care, o spun cu mare încredere, vor depăşi graniţele şcolilor noastre şi se vor extinde şi în alte domenii, în spiritul european!”

Buna desfăşurare a acestui parteneriat a fost posibilă datorită implicării directe a familiilor elevilor-gazdă, a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa şi a domnilor Toma-Otto Hartig (director executiv al Forumului German din Bistriţa), Remus Bude (profesor CNLR) şi Tudor Ispravă (director firmă), cărora dorim să le mulţumim călduros pe această cale!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5