Clopul cu păun dat pe o păuniţă ! Anamaria Marti, din Feldru, câştigătoarea Trofeului „Pană de păun”

Festivalul Naţional de Interpretare a cântecului popular românesc „Pană de păun”, ediţia a IX-a, iniţiat de artistul Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, organizat de Asociaţia Culturală „Pană de păun”, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Centrul Cultural Municipal este la ora bilanţului.
Manifestarea a debutat cu sărbătorirea a doi mesageri ai cântecului popular din judeţul nostru: Viorica Telcian, născută la Căianu Mic, solistă a ansamblului profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” din Sibiu, și Ana Strîmturean, născută la Salva, interpreta a cântecului popular şi profesor la Şcoala Populară de Arte Cluj. ”Dea lungul ediţiilor festivalului i-am sărbătorit pe artiştii care împlineau o vârstă rotundă sau care trăiesc departe de locurile natale, dar promovează autenticul. Anul acesta sărbătorim două mari nume ale cântecului popular, care au scos de-a lungul timpului din lada de zestre a ţăranului român de pe aceste plaiuri cântece nemuritoare: Viorica Telcian şi Ana Strîmturean. Este modul nostru de a arăta că le preţuim şi că le mulţumim pentru tot ceea ce au făcut pentru imaginea judeţului nostru”, a spus directorul festivalului, Alexandru Pugna.
La rândul lui, primarul Ovidiu Creţu, a declarat: ” Merită să îi cinstim pe aceşti oameni, care s-au străduit să nu lase să dispară un tezaur cu care puţine popoare se pot mândri. Trebuie să fie în panoplia de onoare a localităţii. Ne mândrim cu Viorica Telcian şi Ana Strîmturean”. Artistele au primit diplome de excelență din partea Primăriei Bistriţa, primarul declarând că o asemenena diplomă ar merita şi Alexandru Pugna pentru organizarea celor nouă ediții, însă că se rezervă pentru ediţia a zecea. Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a acordat două diplome în numele Consiliului Judeţean, în semn de recunoştinţă pentru artiştii “ care şi-au sacrificat o parte din viaţă pentru a promova folclorul din Bistriţa-Năsăud”, înmânate de vicepreşedintele Alexandru Pugna. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, totodată și preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, a acordat celor două artiste însemnele IGF, în semn de preţuire.
19 concurenţi, reprezentând Suceava, Constanţa, Timiş, Hunedoara, Vaslui, Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, precum şi din Bistriţa-Năsăud, au intrat în concurs cu un cântec fără acompaniament orchestral şi unul alături de Orchestra Profesionistă „Dor românesc”, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu.
În prima zi, după concurs, au urcat pe scena Teatrului de Vară, în recital, grupul Valeria Peter Predescu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ioan Dordoi, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Felix Gălan, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Cristina Retegan şi Viorica Bălan.
Gala laureaţilor a adus în faţa publicului pe cei mai buni dintre cei buni, selectaţi cu greu de juriul prezidat de Ileana Vieru de la Radio România, din care au făcut parte Viorica Barbu Iuraşcu-etnomuzicolog, lect. univ. dr. Facultatea de Arte a Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti, Gelu Furdui-Radio Cluj, Maria Costea Lirca-Radio Mureş, Valentin Marin-director şi Violeta Ianculescu-realizator la Radio Antena Satelor, prof. Ioan Lazăr, jurnalist Menuţ Maximinian şi fondatorul festivalului, artistul Alexandru Pugna, care a hotărât ca Anamaria Marti din ţinutul Someşului ( Feldru), să primească Marele Premiu, pe lângă clopul cu păun, meşterul popular Lucia Todoran oferindu-i o păuniţă, aşa cum poartă fetele din Ţinutul Someşan. Trofeul a fost acordat de primarul Ovidiu Creţu. Mădălina Mârza din Reteag a obţinut Premiul I, Ioana Bogdan din Sibiu- Premiul II, Roxana Sava din Suceava-Premiul III, Geanina Gavrilă din Hunedoara- Premiul special „Maria Peter”, Cristian Tomoni din județul Timiș- Premiul special „Maria Precup”, Alexandru Motogna din județul nostru- Premiul special „Lucreţia Sânmihăian”, Raluca Radu din Vaslui- Premiul special „Valeria Peter Predescu”, Daiana Ivașcu din Suceava- Premiul special „Codruţa şi Dumitru Vârtic”, Alexandru Popescu din Alba- Premiul special „Ion Conea” , Ioana Leonte din Bistrița-Năsăud– Premiul de popularitate, oferit de public. Recitalurile susţinute de Cristina Bugnar – laureată a ediţiei 2013, alături de Cristian Ţăran, Ilie Caraş, Mariana Morcan, Cristian Fodor, Cornelia Ardelean, Petre Petruse, Valeria Arnăutu şi Ana Ilca Mureşan au întregit atmosfera de sărbătoare a acestei ediţii.
Manifestarea va putea fi urmărită în zilele următoare pe TVR 3 şi a fost prezentată de realizatoarea Felicia Stoian, pentru prima dată, în această postură, la Bistriţa.
Festivalul coordonat de Alexandru Pugna, s-a dovedit a fi una dintre cele mai reuşite evenimente, semn că la Bistriţa muzica populară este la loc de cinste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5