Clopoţelul a sunat a sărbătoare în comuna Şanţ. Două nume cu renume strălucesc în galeria Cetăţenilor de onoare

Aproape 600 de elevi şi preşcolari au început anul şcolar în comuna Şanţ într-un mod aparte. Clopoţelul a sunat pentru prima dată, nu în curtea şcolii aşa cum erau obişnuiţi copiii, ci la Centrul Cultural „Dimitrie Gusti”, una dintre cele mai moderne instituţii de cultură din ţară.
Evenimentul a fost deschis cu binecuvântarea preoţilor Ioan Grapini şi Vasile Ureche, care le-a urat elevilor şi profesorilor un an nou, plin de sănătate şi bucurii, asigurându-i de prezenţa Domnului în toate faptele bune ale noastre. Directorul şcolii, Daniel Zaharia Sasu, le-a urat celor 570 de elevi şi preşcolari bun venit în noul an şcolar, asigurându-i că întregul colectiv de dascăli, format din oameni dăruiţi şi competenţi, va fi alături de ei pentru a avea rezultate deosebite. Mai mult, copiii au intrat în clase igienizate, dar şi cu mobilier nou, primăria aducând inclusiv lemnele de foc pentru sezonul rece.
Şeful de post, Vlad Boşca, i-a asigurat pe elevi că poliţiştii vor fi alături de ei pentru a nu avea nicio altă problemă decât aceea a învăţării, cerându-le în acelaşi timp ca orice problemă au să meargă cu încredere spre poliţişti, pentru că aceştia le sunt prieteni şi împreună pot să rezolve orice situaţie.
Primarul Ioan Szabo i-a felicitat atât pe elevi, cât şi pe cadrele didactice, punctând faptul că administraţia publică locală va fi un partener al educaţiei, atât în ceea ce priveşte infrastructura şcolară şi asigurarea unor condiţii optime pentru actul didactic, cât şi în alte proiecte educative, sportive sau culturale.
La rândul lui, omul de afaceri, Emil Iugan, a vorbit despre importanţa celor şapte ani de acasă, care sunt baza educaţiei, părinţii şi dascălii trebuind să fie pentru elevi adevărate modele morale, iar educaţia trebuie să exceleze prin rezultate, simplitate şi modestie şi, dincolo de toate, prin bun simţ.
Punctul central al evenimentului festiv de deschidere a anului şcolar a fost acordarea titlului de Cetăţean de onoare pentru doi oameni care au pornit de pe băncile şcolii din Valea Mare, continuându-şi studiile la şcoala centrală din Şanţ, care astăzi sunt adevărate modele pentru domeniile în care activează.
Laudatio a fost făcut de către scriitorul Menuţ Maximinian, care a fost şi moderatorul evenimentului, şi care a evidenţiat personalitatea celor două mari nume cu renume date ţării, ştiinţei şi culturii de către comunitatea din Şanţ.
Conf. dr. Vasile Negrean, de la Spitalul CFR Cluj, autor a 25 de cărţi de medicină, de loc din satul Valea Mare, absolvent al Liceului Sanitar şi al Facultăţii de Medicină din Cluj, însă cu primele studii în comună, clasele I-IV – Valea Mare, V-VIII – Şanţ, a primit înalta distincţie a comunei ca semn de preţuire pentru toată activitatea avută în domeniul ştiinţei şi în salvarea de vieţi.
Conferenţiar la Universitatea clujeană, unde predă la studenţii Facutăţii de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, dar şi la şcolile postliceale sanitare, cu o activitate bogată în cercetarea ştiinţifică medicală, cu cursuri postuniversitare în Paris şi Praga, Vasile Negrean are şi competenţe în management sportiv şi în management sanitar, fiind medic primar medicină internă, diabet zaharat şi boli de nutriţie şi unul dintre cei mai apreciaţi medici de la Spitalul clinic CF Cluj, deţinând inclusiv funcţia de director al Spitalului CF, director cercetare şi dezvoltarte şi membru în Consilul de Administraţie al Spitalului Clinic de Copii. Este şi absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Bogdan Vodă”.
„Pentru mine, şcoala este a doua viaţă, este locul în care am învăţat să scriu şi care m-a ajutat să devin dintr-un copil de la ţară un specialist care să contribuie la cercetarea ştiinţifică în medicină. M-am străduit să merg zi de zi prin omătul mare, pe jos, la şcoala din centru, pentru că ştiam că şcoala este salvarea mea, iar după ce am obţinut diploma de medic, dincolo de profesie, am încercat să fiu om. Nu cred că este şănţean sau locuitor de pe Valea Someşului căruia să nu-i fi deschis uşa cabinetului meu de la Cluj şi să-l ajut să se vindece. În 32 de ani de medicină am consultat peaste 80.000 de persoane, cât populaţia municipiului nostru reşedinţă de judeţ, Bistriţa. Asta este menirea mea şi-i mulţumesc domnului primar şi consiliului local pentru că s-au gândit şi la mine ca un om de bază al acestei comunităţi. Oriunde am fost în lume, am purttat cu mine frumuseţea sufletului omului de la Valea Mare” a declarat prof.conf.dr. Vasile Negrean, la acordarea titlului de Cetăţean de onoare.
Col.rez. Leon Grapini, membru al Uniuniii Scriitorilor din România - absolvent al Liceului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia, al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu (1983) şi licenţiat al Facultăţii de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca (2001) - a primit aceeaşi înaltă distincţie. Ca ofiţer de carieră, a lucrat în Garnizoanele Bistriţa şi Cluj-Napoca. Din 1997 şi până în 1998 a fost redactor, secretar de redacţie şi redactor şef la ziarul Orizont Militar. A publicat poeme, proză scurtă, romane, primind premiul Liviu rebreanu pentru proză al USR – Filiala Cluj, în 2010.
Deşi este om al armatei şi a fost şcolit în cadrul Şcolii Militare, să fie un om care să acţioneze întru apărarea patriei, puternic, de această dată emoţiile l-au copleşit pe colonelul şi scriitorul Leon Iosif Grapini, care a declarat: „Am primit multe premii la viaţa mea, însă recunoaşterea de acasă nu poate să nu te emoţioneze. Am ascultat întotdeauna de dascăli şi părinţi, iar în cărţile mele vorbesc despre Şanţ, locurile dragi mie, obiceiuri, datini, romanele mele abundă în regeonalisme şi poate tocmai de aceea au avut succes, pentru că aduc în faţa cititorilor o lume care nu vreau să se piardă. Mulţumesc domnului primar şi consilierilor locali că s-au gândit şi la mine ca fiind un nume care merită să fie aşezat în galeria cetăţenilor de onoare".
A urmat festivitatea de conferire a celor două distincţii de Cetăţean de onoare de către primarul Ioan Szabo, care a spus că a dorit ca acest moment să fie în prima zi de şcoală, pentru că cele două nume sunt adevărate modele pentru generaţiile actuale.
A fost o zi care, cu siguranţă, nu va fi uitată nici de cei doi noi cetăţeni de onoare, dar nici de copii şi cadrele didactice pentru că astfel de momente reprezintă dovada clară că munca şi educaţia sunt răsplătite pe măsură, întotdeauna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5