Cercul ASTRA Bârgău, la înălțime

Prof. Ioan Seni, președinte de onoare al Despărțământului Năsăud

La sfârșitul acestui martie atât de mult așteptat, astriștii bârgăuani, convocați de președintele lor - col. (rtr.) Ioan Cordovan, își realizau activitatea lunară. Întruniți într-un număr respectabil în sala festivă a Primăriei din Joseni și-au început activitatea prin intonarea Imnurilor Național și al ASTREI, după care președintele cercului a trecut la parcurgerea ordinii de zi, adoptate de plenul celor prezenți. Sunt trecute în revistă acțiunile educative începând cu sărbătorirea zilei de 8 martie, emisiunea pe AS TV Bistrița pe tema războiului din Ucraina cu urmările sale nefaste, consecințele distructive ale cutremurului din martie 1977 și măsurile de protecție ce trebuie să le cunoască mai ales populația civilă în astfel de ocazii. Altă activitate la care au fost prezenți astriștii bârgăuani și năsăudeni a fost lansarea cărții „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică ... 1699-1914”, autor Dr. Gh. Abrudan, la care au avut intervenții potrivite și utile pr. Ioan Pintea, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, preot militar dr. Cristian Marțian. Alte acțiuni importante au avut loc în colaborare cu ceilalți parteneri – Clubul artileriștilor sau cu membrii Societății Cultul Eroilor...

            Președintele Ioan Cordovan a prezentat și medalionul documentar „Ofițerul Victor Rusu, o figură de legendă în rândul elitelor militare românești din perioada Primului Război Mondial, născut în Prundu Bârgăului”.  Materialul a fost strălucit completat de col. r. Ioan Păduraru cu un documentar privitor la arta fotografică românească, în care a fost integrat corespunzător și fotograful bistrițean Alexandru Roșu. Cercul are din partea D-lui Păduraru în permanență oferta unui album documentar care ar putea rămâne o dovadă peste timp cu activitățile sale în care au fost antrenați proprii membri.

Punctul următor s-a constituit în festivitatea de sărbătorire a celor patru inși care își au ziua de naștere în luna martie: prof univ. dr. Florian Purghel, D-na Olimpia Holbură, prof. George Mureșan și D-l Florin Petru Gordon – custodele Muzeului Săsesc din Livezile, care s-a și  înscris cu această ocazie ca membru nou în ASTRA, gest urmat și de senatorul Ioan Simionca. Flori și mici atenții au oferit sărbătoriților și astriștii năsăudeni prezenți la această activitate – prof Ioan Seni – președinte de onoare al Desp. Năsăud, ing. Ovidiu Maghiar –secretar al Desp., ing. Vișu Vaida și D-l Macedon Suciu – din Cercul oraș Năsăud și D-na Sabina Gălan din Cercul Astra Ilveană.

Discuțiile care au urmat au îmbogățit programul cercului pentru lunile următoare, punându-se accent deosebit pe excursiile prezentate de D-l Iorgu Haidău, excursii ce se pot organiza în țară, în special în zone ale ASTREI, cum ar fi Sibiul și Iașul în care un rol deosebit să aibe și schimbul de experiență cu astriștii din acele zone, dar și la Cluj, Buzău, Constanța, Bacău, Brașov, mănăstirile din Moldova sau în Maramureș.

În cuvântul său, președintele de onoare al Desp. Năsăud, prof. Ioan Seni a nuanțat faptul că exemplul astriștilor bârgăoani poate fi un model pentru toate filialele din țară: cu activități lunare deosebite, cu cotizația la zi, cu aniversarea lunară a zilei de naștere sau a onomasticii membrilor săi prin socializări comune, cu arhiva completată și pregătită pentru a fi predată la timpul potrivit la Arhivele Statului, cu albume și pliante documentare care dovedesc preocupările deosebite ale acestui Cerc, iar o dată la 4 ani – cu alegeri, prin care să-și reîmprospăteze funcțiile de conducere... Cercul Bârgău este un cerc ASTRA harnic și dinamic, conștient că nimeni nu ne poate proteja patrimoniul moștenit și nu ne poate promova mai bine ca noi, cultura, atât pe plan local, cât și național... Apreciază materialele prezentate de D-l Cordovan ca bine documentate și oportune. Dorește ca și în școli elevilor să li se prezinte astfel de eroi, precum a prezentat președintele Cordovan figura ofițerului Victor Rusu din Prundu Bârgăului, să fie prezentată cultura populară și patrimoniul moștenit de la înaintași, să se prezinte modele de succes în varii domenii pe care tinerii să și le poată însuși pentru reușita lor în viață. Devine tot mai deranjant faptul prin care insistându-se pe educația sexuală în școli, multe tinere ajung să nască iar prin combaterea drogurilor, răspândirea acestora în rândul elevilor ia proporții încă ne mai întâlnite. Prin ASTRA s-a răspândit cultura națională, cutumele moștenite de la părinți și bunici iar națiunea română își proteja specificul, își proteja limba și istoria, tradițiile și obiceiurile.  Felicitări tuturor celor care fac parte din ASTRA și mai ales din acest Cerc al Văii Bârgăului, care, prin activitățile pe care le organizează, este și rămâne mereu la înălțime...

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5