Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii al Primăriei Bistriţa, inagurat. Primarul Ioan Turc: Peste 1300 de mamografii şi teste HPV/Babeş-Papanicolau efectuate în două săptămâni

Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, din cadrul SVSU, de pe str. Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 15,  a fost inaugurat oficial, evenimentul fiind precedat de o întâlnire găzduită de sala de şedinţă a Primăriei Bistriţa.

          „La sfârşitul anului trecut, Primăria Bistriţa a înfiinţat Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Ce ne propunem să oferim prin acest centru medical: în primul rând vom fi parteneri în derularea unor programe de sănătate pe zona de prevenţie, de asemenea, ne propunem să dezvoltăm seturi de servicii medicale de bază la domiciliu pentru persoanele aflate în nevoie. Proximitatea mi se pare principiul cel mai important. Am demarat şi procedurile pentru achiziţia unui cabinet stomatologic mobil. Nu discutăm despre o valiză în care ducem instrumental medical, ci un modul în care vom avea absolut toată aparatura pentru servicii stomatologice de cea mai bună calitate. Va putea fi dus şi în localităţile aparţinătoare, unde numărul persoanelor care au nevoie de aceste servicii este mare. Avem cele mai bune intenţii”, a declarat primarul Ioan Turc.

          Primarul Bistriţei a punctat câteva dintre dotările centrului, şi anume o ambulanţă de tip A1 şi o maşină achiziţionată prin Programul de bugetare participativă destinată transportului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

          „Prin acest centru venim mai aproape de cei aflaţi în nevoi. Principiul este unul simplu: prevenţie, proximitate, gratuitate”, a adăugat primarul Turc.

          Potrivit acestuia, startul funcţionării acestui centru a fost dat la începutul lunii februarie prin încheierea unui protocol cu Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” şi Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud care urmăreşte testarea gratuită în patologia sânului şi a colului uterin. Mamografiile sunt realizate în unitatea mobilă, de către cinci cadre medicale de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, până în 24 februarie a.c. În sediul centrului,  o echipă formată din cinci cadre medicale din Bistriţa derulează testarea gratuită HPV şi Babeş-Papanicolau care va continua până la sfârşitul acestui an. „Cu privire la succes acestor programe la Bistriţa, eu cred că cifrele vorbesc de la sine: s-au efectuat 1385 de teste din data de 6 februarie, un număr absolut remarcabil, dintre care 739 de mamografii şi 646 pentru patologia colului uterin. Este doar un start, ştim de la ce plecăm, dar ştim şi unde vrem să ajungem, vom investi în anii viitori în spaţii, logistică şi resursă umană pentru că acesta este dezideratul nostru. Să facem mult mai mult pe componenta de prevenţie, esenţială pentru starea de sănătate a populaţiei şi a societăţii. Pe de altă parte, ne propunem să mergem către oameni, acasă la oameni, la cei care au nevoie”, a concluzionat primarul Ioan Turc.

         Dr. Nicula Florian, coordonator al unor programe pentru prevenire şi control cancer,  a subliniat importanţa celor două programe finanţate din fonduri europene prin care se fac aceste testări gratuite, pentru prevenirea cancerului de col uterin şi prevenirea cancerului de sân. „Este nevoie de sprijinul tuturor, sunt mulţi actori implicaţi în programele de sănătate. Este nevoie de sprijin în informarea femeilor şi mobilizarea lor. Sunt convins că vom avea tot concursul”, a declarat dr. Florian.

        Dr. Adrian Pană, reputat specialist în politici de sănătate publică, a menţionat că aceste testări se derulează în cadrul acestui centru, iar nu la spital, tocmai pentru că prevenţia se adresează tuturor cetăţenilor care nu ştiu că ar putea avea o boală gravă. „Nu e posibil să faci prevenţie, să te adresezi tuturor cetăţenilor unor localităţi sau unui judeţ fără să ai alături autoritatea locală, profesioniştii, DSP şi echipa de proiect care nu e neapărat formată din doctori ci din oameni care comunică, mobilizează, fac programări. Orice femeie care vine în acest loc este o femeie care rămâne în contact cu echipa respectivă, fie că rezultatul este unul negativ şi atunci o reinvităm pentru cancerul de sân peste doi ani, iar pentru cancerul de col uterin peste cinci ani. În cazul în care rezultatul este unul suspect sau pozitiv, este îndreptată către specialiştii noştri din Cluj-Napoca. Ne dorim ca din finanţările europene viitoare, din 2024, dar şi din ajutorul comunităţii să putem oferi accesul cât mai multor persoane pentru a diagnostica precoce şi pentru a le trata”, a explicat dr. Pană.

Dr. Anca Andriţoiu, director executiv DSP B-N, a menţionat că  se va profita de existenţa acestui centru pentru a derula proiecte, programe, pentru activităţi de educaţie pentru sănătate. „Îmi doresc ca acest centru să aibă viaţă lungă şi să fie un reper pentru populaţia oraşului care să ştie că are un loc unde se poate adresa”, a spus dr. Andriţoiu.

Dr. Mihai Popescu a completat că programul de prevenţie al cancerului de sân s-a derulat, anul trecut, la Beclean, Năsăud, Prundu Bârgăului, iar anul acesta a ajuns şi la Maieru. Programul se adresează femeilor între 50 şi 69 de ani şi care nu au fost niciodată diagnosticate cu această maladie. La Bistriţa, programul de testări ar putea reveni la mijlocul anului.

Nu în ultimul rând, Corina Ernst, din cadrul DSP B-N, a mulţumit partenerilor locali, instituţiilor care şi-au dat concursul în buna organizare, dar şi voluntarilor.

La evenimentul inaugural au dat curs invitaţiei municipalităţii dr. Eugenia Cătănicu, Cornelia Barabulă - reprezentant MSD, subprefectul Ioan Zăgrean, dr. Gabriela Deak – director medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență, col. dr. ing. Constantin Florea - inspector şef al ISU BN, viceprimarii Călin Stan şi Sorin Hangan, dr. Dumitru Niculai - Asociația Medicilor de Familie, dr. Doina Petri, Cristina-Angela Muşină - Ordinul Asistenților Medicali, Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Bistrița-Năsăud, dr. Costea Adrian - Colegiul Medicilor Stomatologi, inspectorul şcolar Doina Macarie, Alexandru Câțcăuan - Școala Postliceală "Carol Davila", reprezentante ale Clubului Amazoanelor Bistriţene, iar lista ar putea continua. 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5