Centrul Judeţean pentru Cultură, întâlnire de suflet (dar şi de lucru) cu promotorii culturii din Bistriţa-Năsăud

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Literatură şi Multimedia, a găzduit o întâlnire de lucru cu reprezentanţii culturali din judeţul Bistriţa-Năsăud. O întâlnire de o asemenea amploare era aşteptată de mult timp, pentru că cei care pun umărul la realizarea evenimentelor culturale erau dornici să discute cu factorii decizionali de la nivel de judeţ pentru ca împreună să contureze un program de promovare a tot ceea ce are mai frumos fiecare zonă etnografică în parte.
Evenimentul a fost coordonat de managerul instituţiei, Alexandru Pugna, şi de şef Birou Cultură Tradițională, Emilia Bumb Ometiţă, fiind prezenţi primarii din Galaţii Bistriţei – Vasile Vermeşan şi de la Livezile – Traian Simionca, directori de case de cultură, de cămine culturale, referenţi culturali din cadrul primăriilor judeţului, instructori coregrafi care răspund de activitatea culturală, dar şi meşteri populari.
În discursul său, managerul Alexandru Pugna, cel care cunoaşte foarte bine doleanţele oamenilor din teritoriu în ceea ce priveşte susţinerea şi promovarea culturii tradiţionale, fiind alături de ei în proiecte de la începutul înfiinţării Centrului Judeţean pentru Cultură, unde a fost mai întâi în calitate de artist profesionist şi referent, mai apoi ca ministru secretar de stat, a spus ca își propune ca din noua calitate de manager al instituţiei să contribuie la revigorarea activităţii culturale în toate zonele etnografice din Bistriţa-Năsăud. A transmis, în acelaşi timp, şi salutul preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, asigurând pe fiecare activist în domeniul culturii de sprijinul instituţiilor judeţene pentru promovarea frumosului din lada de zestre din Bistriţa-Năsăud.
A fost prezentată şi echipa Biroului Cultură Tradiţională, luând cuvântul drd. Smaranda Mureşan – cercetător ştiinţific, maestrul coregraf Ioan Simionca, referentul cultural al minorităţilor - Dalma Szabo.
În cadru festiv, au fost înmânate premii de excelenţă în cultură pentru cel care punea bazele Centrului Judeţean pentru Cultură, prof. Nicolae Gălăţean care, din motive de sănătate nu a putut fi prezent la eveniment, însă a transmis mesajul de preţuire pentru oamenii judeţului şi i-a rugat să nu dezarmeze şi să apere tradiţiile noastre. O altă distincţie a fost acordată violonistului Anghel Urs, ani de zile angajat al Centrului Judeţean pentru Cultură, promotor al unor evenimente aparte cu oamenii din satele noastre care a preluat acum misiunea de dirijor al Orchestrei Profesioniste „Cununa de pe Someş” de la Palatul Culturii Bistriţa.
Se doreşte un restart, după perioada de pandemie, pentru activităţile culturale, din păcate multe din ansamblurile judeţului fiind desfiinţate, fie din lipsa preocupării pentru păstrarea acestora de către primari, fie din dispariţia sau pensionarea unor directori de cămine, a unor instructori sau din lipsa motivării prin participarea la festivaluri judeţene sau naţionale.
Noua conducere a Centrului Judeţean pentru Cultură i-a asigurat pe fiecare dintre cei prezenţi de preţuire, că va încerca să ia legătura cu fiecare primar pentru ca aceştia să conştientizeze că trebuie să ne apărăm valorile locale şi că referenţii vor fi prezenţi, de fiecare dată, atunci când li se solicită sfaturile sau implicarea pentru reuşita unor evenimente de calitate.
Centrul Judeţean va fi extrem de receptiv la necesităţile culturale din judeţ, sprijinind, prin logistică, toate evenimentele la care este solicitat pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestora.
A fost şi o întâlnire de suflet, cei prezenţi bucurându-se să se vadă unii pe alţii, să-şi contureze proiecte comune, să-şi exprime păreri despre starea actuală a promovării tradiţiilor, despre rolul important pe care trebuie să-l aibă aşezămintele de cultură din judeţ, exprimându-se dorinţa unei întâlniri la care să participe, pe lângă segmentul cultural, şi toţi primarii din Bistriţa-Năsăud, a unui festival destinat copiilor de pe toate văile, în care să fie stimulaţi şi să le fie apreciat talentul. Cu siguranţă, în perioada următoare, vom asista la o revitalizare a vieţii tradiţionale, dorinţa de promovare şi conservare a tot ceea ce avem mai frumos şi de transmitere pentru generaţiile următoare fiind una declarată deschis de către Centrul Judeţean pentru Cultură.
La finalul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o diplomă în semn de apreciere şi de mulţumire pentru implicarea în păstrarea şi promovarea valorilor culturale locale şi judeţene, semnată de managerul Alexandru Pugna şi de şef Birou Cultură Tradiţională, Emilia Bumb Ometiţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5