Ce sunt asigurările de garanții și cum te ajută să obții succesul în afaceri

Într-o lume a afacerilor extrem de concurențială, să ai anumite asigurări atunci când participi la licitații sau atunci când derulezi o lucrare este esențial. În business, încrederea se construiește cel mai greu și se poate păstra doar garantând că oferi servicii și lucrări de calitate, la standardele agreate în contract.

Dacă ai o companie cu care vrei să participi la licitații pentru atribuirea de contracte sau ai câștigat deja o licitație de achiziții publice, dacă ai nevoie de lichidități și nu dorești blocarea acestora la dispoziția beneficiarului, dacă dorești o alternativă la scrisoarea de garanție bancară sau dacă vrei să garantezi pentru bună execuție a lucrărilor tale, atunci ai nevoie de o asigurare de garantii.

Asigurările de garanții reprezintă instrumente extrem de utile, care te pot ajuta în diferite situații care au legătură cu contractele. Astfel, orice companie care încheie contracte cu statul sau cu alte companii private poate avea nevoie de diverse tipuri de garanții.

De exemplu, un broker de asigurări de garanții poate oferi următoarele categorii de polițe: garanții vamale sau de bună plata, garanții de participare la licitație, de bună execuție, de mentenanță sau întreținere, de returnare a avansului, dar și garanții de reținere, de antrepozit fiscal sau garanție pentru utilizarea fondurilor europene nerambursabile.

Polița de asigurare de garanții are mai multe avantaje. În primul rând, aceasta poate fi folosită în loc de scrisoare de garanție, pentru a evita blocarea fondurilor. De asemenea, garanția se emite rapid și eficient de către o societate de asigurări.

Când este obligatorie asigurarea de bună execuție?

Dintre toate asigurările de garanții, cea mai cunoscută este asigurarea de bună execuție, completată de asigurarea de mentenanță sau de întreținere. Garanția de bună execuție se aplică în cazul în care o firma încheie un contract de prestare cu un beneficiar, prin care garantează că va presta serviciile cerute la standardele agreate. Prin încheierea unei garanții de bună execuție, executantul este scutit de riscul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor contractuale asumate prin contract.

În cazul achizițiilor publice, pentru o serie de contracte, asigurarea de bună execuție este obligatorie. Potrivit legii, ”garanția de bună execuție a contractului se constituie de către contractant în scopul asigurării autorității contractante de îndeplinirea cantitativă, calitativă și în perioada convenită a contractului de achiziție”. În consecință, scopul garanției de bună execuție este acela de a asigura autoritatea contractantă că operatorul economic desemnat câștigător și devenit contractant își va îndeplini obligațiile contractuale pe întreaga durată a contractului.

Totodată, în completarea asigurării de bună execuție se poate încheia și o asigurare de garanții de mentenanță, care acoperă perioada post-execuție. Scopul asigurării de garanție întreținere este acela de a asigura beneficiarul că firma care a executat lucrarea va repara orice eventuale defecte apărute după executarea și predarea lucrării. 

Așadar, avantajele asigurărilor de garanții sunt multiple și pot face diferența în fața concurenței la participarea la licitații sau pentru obținerea contractelor dorite. Acestea au costuri mai reduse față de scrisorile bancare și reprezintă o alternativă a scrisorilor de garanții bancare emise de către bănci, fără blocare de fonduri. Totodată, ajută la deblocarea garanțiilor mobiliare, imobiliare sau bănești constituite în favoarea băncilor în contul scrisorilor de garanție bancară.

Garanția este emisă într-un mod rapid și eficient, iar avantajul constituirii garanției de către o societate de asigurări este faptul că poate fi emisă și în mod condiționat și nu doar în mod irevocabil și necondiționat precum sunt scrisorile de garanție bancară. Și, foarte important, eliberează cash care poate fi investit și poate genera profit, din garanții deja constituite pe contracte în derulare sau din cash-uri colaterale constituite pentru scrisorile de garanție bancară.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5