Ce este lumina albastră și cum îți afectează vederea?

Digitalizarea a schimbat mare parte din activitățile noastre de zi cu zi, așa că mulți oameni ajung să petreacă perioade însemnate de timp în fața ecranului. Pe lângă beneficiile aduse de prezența tehnologiei în viețile noastre, expunerea constantă la lumina ecranului poate avea consecințe negative. Citește în continuare și află ce este lumina albastră și care este efectul său asupra vederii.

Ce este lumina albastră?

Lumina pe care omul o poate vedea reprezintă numai o mică parte din radiația care ne înconjoară. Radiațiile electromagnetice alcătuiesc spectrul electromagnetic, sistem care include mai multe tipuri de radiații împărțite în categorii în funcție de o mărime numită lungime de undă. Principalele categorii din spectrul electromagnetic sunt:

  • undele radio;

  • microundele;

  • infraroșu (IR);

  • lumina vizibilă;

  • lumina ultravioletă (UV);

  • razele X;

  • razele gamma.

Lumina vizibilă este formată din cele șapte culori cunoscute sub acronimul ROGVAIV (roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet). Astfel, lumina albastră reprezintă una dintre luminile care alcătuiesc spectrul vizibil și are o lungime de undă apropiată de lumina UV.

Care sunt sursele de lumină albastră?

Lumina albastră este peste tot în jurul nostru și provine inclusiv de la soare sau din becuri. Cu toate acestea, printre cele mai comune surse de lumină albastră se numără dispozitivele care folosesc tehnologia LED, de exemplu smartphone-uri, televizoare și tablete. Dacă petreci un timp îndelungat în fața acestor dispozitive, probabil că ai auzit de mai multe ori că ar trebui să apelezi la ochelarii cu protecție pentru calculator.

Cum afectează lumina albastră vederea?

Retina este zona sensibilă la lumină de la nivel ocular, fiind și structura responsabilă de vedere. Pentru a o proteja, ochiul prezintă diferite alte structuri precum corneea și cristalinul, însă acestea nu pot împiedica pătrunderea luminii albastre. Deși soarele reprezintă sursa majoritară de lumină albastră, există îngrijorări cu privire la expunerea din ce în ce mai mare la lumina albastră provenită de la dispozitive digitale. Expunerea excesivă la diferite tipuri de ecrane cu lumină albastră poate conduce la sindromul de oboseală digitală a ochiului manifestat prin:

  • senzație de ochi uscat (persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului au tendința să clipească mai puțin, scăzând astfel gradul de umezire a ochiului);

  • iritație la nivel ocular;

  • senzație de iritație la nivel ocular;

  • durere de cap;

  • oboseala mușchilor feței.

De asemenea, expunerea îndelungată la lumină albastră poate avea efecte nocive asupra retinei și asupra celulelor responsabile de simțul vizual, crescând riscul de a dezvolta degenerescență maculară.

În concluzie, ochiul este expus la lumină albastră atât pe cale naturală, cât și artificială, iar expunerea excesivă poate avea consecințe negative asupra vederii. Limitează pe cât posibil utilizarea dispozitivelor care emit lumină albastră și discută cu oftalmologul pentru a identifica metodele ideale prin care poți avea grijă de sănătate ochilor tăi.

 

Surse informative

Stanborough, Rebecca Joy. “What’s Blue Light, and How Does It Affect Our Eyes?” Healthline, 7 Jan. 2022, www.healthline.com/health/what-is-blue-light.

Helmer, Jodi. “Seeing Blue: How Blue Light Can Affect Your Health.” WebMD, 3 Oct. 2020, www.webmd.com/eye-health/blue-light-health.

 

sursa foto:https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-in-front-of-macbook-313690/ 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5